În perioada 2004-2006, mai multe persoane au intrat în posesia a peste 1.000 de hectare de teren forestier în Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, în urma retrocedărilor ilegale instrumentate de Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa şi omul de afaceri craiovean Mircea Basarabă. În judecată au fost trimise şi comisiile locale de fond funciar din Voineasa şi Malaia, dar şi Comisia Judeţeană Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.
Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Brezoi, la sfârşitul lunii iulie 2015, de către Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, prin Direcţia Silvică Vâlcea. Printre cei chemaţi în judecată se numără 11 persoane cu domiciliul în judeţele Arad, Gorj, Dolj, Municipiul Bucureşti şi Germania, care au intrat în posesia a 480 de hectare de teren în Muntele Petrimanu, 174 de hectare în Muntele Galbenu şi 406 hectare de teren forestier în Puru în baza unor acte false. Artizanii retrocedării ilegale a celor trei munţi au fost vâlceanul Gheorghe Deaconeasa şi afaceriştii Mircea Basarabă şi Dan Mihai Petrulian. Potrivit DNA, aceştia au acţionat ca reprezentanţi ai persoanelor fizice chemate în judecată în prezent de Romsilva, despre care au susţinut că ar avea drepturi de retrocedare în Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu. Pentru reconstituirea dreptului de proprietate, Deaconeasa, Basarabă şi Petrulian au falsificat mai multe înscrisuri, ajungând chiar să introducă în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale copia unui contract de vânzare despre care au susţinut că a fost datat în anul 1907.
Se cere nulitatea absolută a actelor de proprietate
Avocaţii Romsilva cer instanţei să constate că validarea actelor de proprietate asupra celor trei munţi s-a făcut cu încălcarea legilor fondului funciar şi să dispună nulitatea absolută a mai multor hotărâri adoptate de Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vâlcea, dar şi a proceselor- verbale de punere în posesie emise de comisiile locale din Voineasa şi Mălaia. De asemenea, Romsilva cere să se constate nulitatea tuturor titlurilor de proprietate ce au decurs din aceste documente de proprietate eliberate în iulie şi august 2006 pentru munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu.
Romsilva ar putea obţine relativ uşor nulitatea titlurilor de proprietate având în vedere că, în luna mai a acestui an, Tribunalul Vâlcea a hotărât, într-un dosar penal constituit ca urmare a rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, anularea tuturor înscrisurilor falsificate de Gheorghe Deaconeasa, Mircea Basarabă şi Dan Petrulian pentru reconstituirea dreptului de proprietate în Puru, Galbenu şi Petrimanu.
Cine riscă să rămână fără terenuri
Pe cale de consecinţă, nu doar primii “proprietari” ai munţilor vor rămâne fără teren, ci şi cei care au cumpărat de la aceştia. Printre persoanele de bună-credinţă care au cumpărat teren în cei trei munţi de la falşii moştenitori şi care riscă să rămână fără pământ se numără Valentin Petre Drăghici, Hodorog Mihai Dumitru, Gabriel Răzvan Ionescu, Miron Dumitru, Cornelia Radu, Drăghici Petre Constantin, Daniel Muşan, Elvira Vulcănescu şi câţiva oameni de afaceri locali, cum ar fi Silviu Vasilescu, Dan Dragomir. Arhitectul vâlcean Mihail Prădatu, cel care a decis să-şi încheie socotelile cu viaţa săptămâna trecută, fără să lase măcar un bilet prin care să-şi explice gestul extrem, s-a numărat, de asemenea, printre proprietari. Conform Oficiului Judeţean de Cadastru Vâlcea, arhitectul achiziţionase în munţi câteva hectare de teren.
Dacă în acţiunea din instanţă a Romsilva nu s-a solicitat în mod expres şi anularea tuturor actelor subsecvente titlurilor de proprietate, cumpărătorii pot rămâne cu terenurile.
Cea mai mare suprafaţă de teren forestier a ajuns, însă, în posesia austriecilor de la HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL. Imediat după emiterea titlurilor de proprietate, în 2006, presupuşii proprietari au început să vândă pământul şi, potrivit datelor oferite până acum de anchetatori, HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL a reuşit să achiziţioneze nu mai puţin de 800 de hectare de teren forestier în munţii din nordul judeţului Vâlcea.
Deaconeasa indică firma Aspro SRL a defunctului arhitect Prădatu ca implicată în ilegalităţi în 2010 - 2011
Sub forma unui drept la replică, Gheorghe Deaconeasa a intervenit săptămâna trecută cu unele precizări, la puţin timp după ce proiectantul pârtiei de schi din zonă, arhitectul Mihai Prădatu, a fost găsit spânzurat într-un apartament din nordul Râmnicului. Fostul şef de ocol dezminte categoric informaţiile conform cărora ar fi avut afaceri sau i-ar fi vândut un teren lui Mihai Prădatu. “Nu i-am vândut niciodată vreun teren d-lui arhitect Prădatu Mihai, nici la Pârtia de ski şi nici în apropierea ei. Nu am avut afaceri cu acest domn arhitect, decât o relaţie de prietenie. Ar trebui să tremure şi să răspundă cei care l-au băgat la înaintare cu firma ASPRO să facă ilegalităţi în numele lor şi se ştiu ei care sunt, din perioada 2010-2011. Terenuri a achiziţionat direct de la Basarabă Mircea şi de la proprietarii din PURU pentru anumite oficialităţi din PDL. Firma ASPRO S.R.L, reprezentată de Prădatu Mihai, este cea care a făcut studiul de fezabilitate al Pârtiei de ski Voineasa, iar, potrivit Raportului Corpului de Control nr. 4253 din 23.07.2014, precum şi a Raportului Curţii de Conturi, nu se justifică anumite sume colosale, de care dl. arhitect Mihai Prădatu nu avea cunoştinţă:
«...Primăria Comunei Voineasa a angajat cheltuieli cu 13.264.860, 18 RON (cu T.V.A.) mai mari decât valoarea indicatorilor tehnico-eonomici aprobaţi prin Avizul nr. 3/2011 emis de către Ministerul Dezvoltării Regionale a Turismului.» Păcat de acest om, un om deosebit şi un caracter rar. Dumnezeu să-l ierte!”, spune Gicu Deaconeasa.