Economic

RAAN datorează 128,58 milioane de lei furnizorului de cărbune

În lipsa banilor de la Guvern, încasările regiei din furnizarea de agent termic nu acoperă decât 20% din sumele necesare menţinerii în siguranţă a echipamentelor

Liderul de sindicat Alexandru Tănase susţine că actualul stoc de lignit, de aproximativ 20.000 tone, ar asigura funcţionarea sucursalei Romag-Termo a RAAN doar până la 6 august. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) datorează Complexului Energetic Oltenia 128.582.978 lei pentru cărbunele energetic livrat.
“Ni s-au promis 25 de milioane de lei pentru a continua să menţinem în stare de siguranţă echipamentele. Se întârzie nejustificat alocarea acestor bani. Oprirea liniilor de fabricaţie, mai ales la Uzina de apă grea, unde există tone de hidrogen sulfurat, gaz foarte periculos pentru mediu şi oameni, trebuie făcută controlat”, a precizat Alexandru Tănase.


El a arătat că la RAAN încasările curente, rezultate din furnizarea de agent termic şi vânzarea energiei termice, se ridică la aproximativ 100.000 lei/zi, sumă insuficientă pentru a acoperi cheltuielile cu funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor, evaluate la 500.000 lei/zi.

2.045 salariaţi, disponibilizaţi până la 31 martie 2016

Liderul sindical încă este sceptic asupra faptului că autorităţile vor respecta programul măsurilor de protecţie socială a salariaţilor ce vor fi disponibilizaţi.

Liderul sindical încă este sceptic asupra faptului că autorităţile vor respecta programul măsurilor de protecţie socială a salariaţilor ce vor fi disponibilizaţi începând din această toamnă şi a subliniat importanţa prevenirii riscurilor unor accidente generate de închiderea instalaţiilor şi echipamentelor. “În şedinţa creditorilor din 27 iulie s-a aprobat disponibilizarea din 1 octombrie 2015 a 1.525 de salariaţi, iar începând cu data de 31 martie 2016 — 520 de salariaţi. În primele 12 luni, aceştia vor primi câte 1.740 de lei/lună ca venit lunar de completare, iar după expirarea acestei perioade, tot pentru 12 luni, câte 1.200 de lei. Dacă autorităţile vor respecta aceste convenţii, vom vedea. Problema care ne interesează în cel mai înalt grad este închiderea, la 31 august, a platformelor industriale ale RAAN, care trebuie făcută etapizat, pentru a preveni riscurile unor accidente catastrofale. Sunt optimist că guvernanţii vor raţiona şi nu vor mai crea probleme sociale şi nici nu vor pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei din localităţile din împrejurul uzinei de apă grea Romag-Prod şi a celei din zonele transfrontaliere”, a adăugat Tănase.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...