Inedit

Criza financiară bagă divorţul în casele vâlcenilor

Motivele invocate de cuplurile ajunse în pragul separării oscilează între infidelitate şi lipsa banilor

Cel puţin la nivelul judeţului Vâlcea, datele Institutului Naţional de Statistică arată că în 2012 numărul familiilor destrămate aproape că s-a dublat în comparaţie cu anul trecut. Astfel, în primele cinci luni din an peste 100 de familii au ajuns în faţa judecătorului sau ofiţerului de stare civilă pentru a desface legamântul căsniciei, cele mai multe cupluri despărţindu-se în luna mai, când s-au înregistrat 43 de divorţuri, faţă de 27 înregistrate în aceeaşi lună din 2011.

Cu sau fără cale de împăcare, cert este că din ce în ce mai multe cupluri ajung la divorţ. În primele cinci luni din an, în judeţul Vâlcea au fost înregistrate 101 divorţuri, iar în 2011 numărul cuplurilor care au ales să se despartă a fost de trei ori mai mare, respectiv 291. Dintre acestea, 40% au fost înregistrate intr-o singură lună, respectiv în octombrie.

Principalul motiv îl constituie lipsa banilor

“Sunt situaţii şi situaţii. În majoritatea cuplurilor care ajung la divorţ, neînţelegerile apar pe fondul crizei financiare. Sunt partenere care reclamă la soţul lor faptul că nu aduce bani în casă, că bea şi fumează, că îşi petrece mai mult timp cu prietenii şi mai puţin cu familia şi copiii. Am avut şi cazuri în care, tot pe fondul crizei financiare, oamenii şi-au găsit alţi parteneri”, a declarat avocatul Gabriel Butoeru, ale cărui procese au în 10 la sută din cazuri ca speţă divorţul. „În 80 la sută din cazuri, partenera este cea care alege să rupă căsnicia, iar în jumătate din situaţii partenerul se opune divorţului, motiv pentru care ajung în instanţă”, ne-a mai declarat avocatul Butoeru. Când hotărârea este luată de comun acord, soţii pot apela la serviciile unui birou notarial, care portivit noului cod de procedură civilă poate legaliza procedura de divorţ care durează doar 30 de zile, faţă de luni întregi la tribunal. Nu este nevoie decât de actele de identitate, certificatele de naştere şi cel de căsătorie. În cazul în care partenerii au şi copii, aceştia stabilesc de comun acord programul de vizitare şi drepturile asupra minorilor, în urma unei anchete psihosociale efectuată de Autoritatea Tutelară din cadrul Direcţiei pentru protecţia Copilului. Tot soţii sunt cei care stabilesc cuantumul pensiei alimentare, înainte ca notarul public să desfacă legal căsnicia. În cazul în care partenerii nu au copii şi au ajuns la concluzia că nu mai au nimic de împărţit, nici măcar bunuri, divorţul se poate pronunţa de Biroul Stării Civile. Potrivit datelor furnizate de Biroul Stării Civile Rm. Vâlcea, din decembrie 2010 şi până în prezent, 19 cupluri au trecut pragul instituţiei pentru a spune nu căsniciei. Cinci dintre acestea au fost înregistrate în 2012.
Este cea mai uşoară cale pe care o pot alege partenerii care au decis să divorţeze, cu condiţia să nu aibă copii minori sau în adopţie, să nu deţină bunuri în comun sau să nu fie puşi sub interdicţie de organele competente. În ceea ce priveşte longevitatea, au fost situaţii în care partenerii au venit la Biroul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea pentru a divorţa după 28 de ani de căsnicie, iar alţii nu au rezistat impreună nici măcar o jumătate de an.

În primele cinci luni din an, în judeţul Vâlcea au fost înregistrate 101 divorţuri, iar în 2011 numărul cuplurilor care au ales să se despartă a fost de trei ori mai mare, respectiv 291.

Femeile preferă terapia la psiholog

În încercarea de a-şi salva căsnicia, mulţi parteneri apelează la serviciile unui psiholog. Terapia de cuplu este o modalitate solicitată din ce în ce mai mult de cei care simt că ceva în relaţia lor nu merge. Condiţia ca această soluţie să dea şi rezultate este ca la şedinţele psihologice să ia parte ambii parteneri, spun specialiştii. “Am avut câteva cazuri în care cupluri de tineri au venit la mine pentru a se salva de la o ruptură definitivă. Majoritatea au avut succes, însă au venit ambii parteneri la consultaţii şi mai ales la şedinţele terapeutice. Dacă implicarea este de ambele părţi, şansele ca familia să fie păsatrată sunt de 90 la sută. Mai mult, mulţi nu conştientizează natura problemelor cu care se confruntă în cuplu până nu ajung aici. De obicei femeile sunt cele care solicită intervenţia unui psiholog în vederea prevenirii divorţului, iar principala cauză a supărării lor o constituie infidelitatea conjugală şi problemele de ordin financiar. Mai sunt şi cazuri în care partenerii sunt depăşiţi de boli şi copii născuţi cu probleme şi încearcă să scape de astfel de responsabilităţi, însă foarte puţine”, a declarat Adi Sandu, psiholog clinician principal şi secretar al Colegiului Psihologilor Vâlcea. Terapia de cuplu este de lungă durată şi este bine ca soţii să apeleze la acest remediu în momentul în care au sesizat problemele de cuplu, recomandă specialiştii.

Despărţirea costă

Costurile financiare ale unui divorţ diferă de la caz la caz, în funcţie de modalitatea aleasă. Dacă cel care vrea să divorţeze apelează la serviciile unui avocat, trebuie să scoată din buzunar 390 lei taxele de timbru, sumă la care se adaugă onorariul avocatului care poate ajunge până la 600-700 lei. În cazul în care se apelează la un birou de notariat, tariful este de 500 lei, la care se adaugă taxa pentru obţinerea certificatului de divorţ, care este de 50 lei şi, pentru familiile cu copii, o taxă de 100 lei, contravaloarea convenţiei între părinţi în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile asupra minorilor. La Biroul de Stare Civilă, divorţul costă 600 de lei şi se pronunţă în 35 de zile de la depunerea cererii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

31.10.2012 - 12:07white and blonde:..mda, imi vine in minte o replica de film.. socrul isi intreaba ginerele.. imi iubesti fiica?.. el raspunde timid.. da!.. socrul la randul sau inchide magistral... bun, aminteste-ti asta, in clipele voastre cele mai grele!.. morala, candva a fost ceva care v-a legat, nu uitati asta .. poate inca va mai leaga, responsabilitatea unei relatii va poate aduce peste timp cele mai mari satisfactii..

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...