Sub Lupă

Înhumaţi, dar cu drept de vot

Cifre uluitoare în Gorj şi Vâlcea cu numărul persoanelor decedate care se regăsesc pe actualele liste electorale permanente

Subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, a ieşit la rampă şocând opinia publică cu numărul persoanelor decedate în ultimul deceniu care figurează în continuare ca având drept de vot: peste 44.000. După o întreagă discuţie privind corectitudinea datelor înaintate de oficialul gorjean, un alt reprezentant al Guvernului în teritoriu se hazardează să înainteze o altă cifră şocantă. Mircea Nadolu, prefectul de Vâlcea, nu exclude posibilitatea ca numărul persoanele trecute în continuare pe listele electorale permanente, dar decedate în ultimii 10 ani, să ajungă la 50.000.

Statistica le ţine partea

„Nu pot înainta o cifră exactă acum, dar ca o estimare proprie nu m-ar mira să atingem 50.000 de persoane decedate în ultimul deceniu care să figureze încă în listele electorale permanente. Probabil, într-o săptămână, o săptămâna şi jumătate vom avea o cifră exactă, dar părerea mea este că 50.000 nu este o cifră exagerată pentru un deceniu. Nu ştiu, cât au estimat la Gorj? 44.000? Hm, mi se pare realistă cifra avansată de ei”, susţine prefectul Mircea Nadolu. Deşi la prima vedere pare o situaţie neverosimilă, rata deceselor din Vâlcea este una destul de ridicată în ultimul an. Din mai 2011 şi până în aceeaşi lună a anului acesta, numărul deceselor înregistrat la Direcţia Judeţeană de Statistică este de 4.627, doar puţin peste 12% fiind persoane sub 18 ani.

Mai puţini olteni

"Poate părea o cifră mare, la o primă vedere, dar trebuie să ne gândim că e vorba de zece ani şi de 70 de localităţi.", Sorin Arjoca, subprefect Gorj

Subprefectul Sorin Arjoca a spus că, la începutul lunii august, Prefectura Gorj, în baza dispoziţiilor primite de la nivel central, a solicitat tuturor primăriilor din judeţ informaţii despre numărul persoanelor decedate între 1 ianuarie 2002 şi 31 iulie 2012. Rezultatele finale arată că peste 44.000 de persoane au decedat în acest interval. „Poate părea o cifră mare, la o primă vedere, dar trebuie să ne gândim că e vorba de zece ani şi de 70 de localităţi. La început m-a pus şi pe mine pe gânduri, dar sper să se mai fi şi născut între timp la fel de mulţi ca să nu dispărem”, a spus subprefectul. Arjoca a afirmat că discuţiile care se regăsesc în interceptările din referatul prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administraţiei Vasile Paul Dobre, între doi funcţionari din MAI, nu au o bază reală, cei doi confundând perioada pentru care s-a făcut raportarea de 44.155 de persoane. „Este treaba dumnealor ce au discutat la telefon şi ce au comentat. Probabil, există o înregistrare şi cu raportările pe care le-am făcut la Bucureşti şi se poate vedea clar că e vorba de mai bine de zece ani, nu de o lună sau un an. E o confuzie care, evident, nu îmi aparţine”, a precizat Sorin Arjoca.

Şocaţi de depopularea „judeţului lui Ponta”

Funcţionari cu atribuţii în gestionarea listelor de alegători pentru referendum vorbeau, luni, 6 august, despre curăţarea, actualizarea numărului de morţi, la Gorj, „judeţul lui Ponta”, înregistrându-se într-o lună 40.000 de decese, concluzia ironică fiind că „rămân puţini olteni”. Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată, în referatul prin care cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, că acesta, alături de chestorul Constantin Manoloiu şi de secretarul de stat Ioan Căbulea, au făcut „demersuri, au purtat mai multe discuţii despre modalităţi prin care, într-un mod aparent legal, să se poată ajunge la o diferenţă între numărul electorilor de la referendumul din 29 iulie 2012 şi cei pe care urmăreau să-i obţină printr-o actualizare ulterioară”. Adresa din 2 august prin care Ministerul Administraţiei şi Internelor a comunicat Curţii Constituţionale că nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente are practic un caracter fictiv, iar această împrejurare a fost cunoscută de către învinuiţi, spun procurorii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

27.08.2012 - 18:11gogu:esti penibil ba, jiuletule!

17.08.2012 - 20:49gigi:Sunt mai multi.... ca doar au fost folositi de 10 ani... Traiasca tovarasul Basescu. Bine. Noi nu prea.

17.08.2012 - 19:36Jalnic:De la 50000 s-a ajuns la 150! Jalnici... Conducatori mai slab pregatiti ca acum nu am avut niciodata!

Pagina 1 din 1 (3 comentarii din 3)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...