Administraţie

Râmnicu Vâlcea, Rai pentru constructorii aflaţi în insolvenţă

Niciuna dintre societăţile care au contractat lucrări de zeci de milioane de euro din fonduri europene nu a reuşit să termine vreo lucrare la termen

Oraşul Râmnicu Vâlcea s-a transformat în Raiul constructorilor care întâmpină probleme financiare sau care au intrat în insolvenţă. Mai toate firmele care execută lucrări pe domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea şi-au făcut un obicei din a nu respecta prevederile contractuale şi nu puţine sunt investiţiile care bat pasul pe loc din cauza neseriozităţii acestora. Cu toate acestea, edilii din Râmnic nu au reuşit, din 2012 şi până în prezent, să impună penalităţi vreunui constructor.

Ultimul constructor care şi-a cerut insolvenţa în instanţă este Europan Prod, din Piteşti. Societatea a fost declarată câştigătoare a licitaţiei organizată de Primăria Râmnicu Vâlcea după ce s-a angajat să modernizeze cel mai mare parc din oraş, Parcul Zăvoi, pe bani puţini şi într-un termen scurt, de doar opt luni. Motivul pentru care societatea din Piteşti a fost declarată, însă, câştigătoare l-a constituit faptul că a oferit cel mai mic preţ pentru reamenajarea lucrării.

“Este o lucrare adjudecată la un preţ de 60% din valoarea iniţială, de la 19 milioane de lei, s-a ajuns la 11 milioane de lei, iar constructorul care a câştigat licitaţia este Europan Prod”, declara în urmă cu un an primarul interimar Ion Gigi Matei.

Lucrările, doar pe jumătate executate

Lucrările au demarat în 2014 şi ar fi trebuit să se finalizeze în mai 2015, constructorul Europan Prod având la dispoziţie opt luni pentru amenajarea aleilor pietonale şi a locurilor de joacă, plantarea de arbori şi arbuşti ornamentali, achiziţionarea şi montarea unor cişmele artizanale, amenajarea a trei zone pentru fitness, achiziţionarea şi montarea de bănci, reabilitarea bazinului cu nuferi, reabilitarea reţelei de canalizare şi construcţia unui grup sanitar.


În ciuda asigurărilor date de edilii din Râmnicu Vâlcea, parcul nu va fi deschis de Zilele Imnului Naţional. Mai rău este că reprezentanţii administraţiei publice locale se contrazic atunci când sunt întrebaţi dacă firma va plăti sau nu penalităţi. În timp ce primarul interimar Ion Gigi Matei susţine că firma va fi penalizată cu 0,1% pentru fiecare zi de întârziere în finalizarea investiţiei, viceprimarul Eduard Vîrlan spune că, potrivit discuţiilor avute săptămâna trecută cu reprezentanţii Europan Prod, lucrările vor fi finalizate până la data de 31 august 2015, iar firma nu va plăti penalităţi.

“La parc se lucrează, stadiul lucrărilor este undeva aproape de 50%. În urma discuţiilor de vineri, termenul de finalizare s-a prelungit până la sfârşitul lunii august. Constructorul nu plăteşte penalităţi, din câte am înţeles sunt foarte multe greşeli de proiectare”, susţine viceprimarul Eduard Vîrlan.

Bătaie de joc pe bani publici: niciun constructor nu a plătit penalităţi de întârziere

Printre constructorii care au intrat în insolvenţă după ce au câştigat licitaţia pentru amenajarea unui obiectiv de interes public pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea se numără Confort S.A., firma omului de afaceri Georgică Cornu, cel supranumit până de curând «regele asfaltului» din Banat. Potrivit contractului semnat cu Primăria Râmnicu Vâlcea, lucrările la Pasajul Tudor Vladimirescu ar fi trebuit să fie gata în iunie 2013, dar au trecut doi ani de atunci, iar investiţia nu a fost inaugurată. Până la aceasta dată, termenul de finalizare a pasajului a fost prelungit de opt ori, iar Georgică Cornu a refuzat să plătească penalităţi, omul de afaceri arătând cu degetul spre proiectanţii pasajului, care ar fi omis să treacă în proiect reţeaua STS, conducta de gaze a oraşului şi trotuarele pentru râmnicenii care au nevoie să se deplaseze pe malul stâng al râului Olt.

O altă investiţie cu cântec a fost cea de la Colegiul Naţional «Alexandru Lahovari», unde constructorul, o firmă din Vâlcea de această dată, a cerut de nouă ori prelungirea termenului pentru finalizarea lucrării. În niciunul din aceste două cazuri, edilii din Râmnicu Vâlcea nu au reuşit să aplice prevederile contractuale şi să-i determine pe constructori să plătească penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, fapt recunoscut atât de primarul Ion Gigi Matei, cât şi de viceprimarul Eduard Vîrlan.

Patronii firmelor care lucrează în centrul Râmnicului, probleme grave cu legea

Şi proiectul care vizează modernizarea spaţiului public central din Râmnicu Vâlcea, din cauza căruia fostul edil al oraşului, Emilian Frâncu, a ajuns la închisoare, tinde să devină unul problematic având în vedere faptul că patronii celor două firme din Craiova care au câştigat licitaţia au mari probleme cu legea. În 2014, procurorii DIICOT au descins la Mitliv Exim SRL, proprietarul firmei fiind cercetat într-un dosar de evaziune fiscală de două milioane de euro. De asemenea, partenerul Mitliv, firma Polystart Impex SRL, este implicată în dosarul de fraudare a fondurilor europene în proiectul Water Park Craiova.

În prezent, stadiul de realizare a investiţiei din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea este de circa 20%, iar autorităţile locale se aşteaptă ca şi aceste două firme să ceară prelungirea contractului, mai ales că lucrările ar trebui să se încheie în luna decembrie a acestui an.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

30.07.2015 - 00:41Banana:Sa ma pis pe ei de hoti ca nu se termina astia niciodata din furattoti primari astia daca iasi prinde jur ca leasi rupe mainile si picioarele morti lor de jepati

28.07.2015 - 14:49Alin:de cand a venit miezu de Matei nu mai am unde sa plimb copilul !

28.07.2015 - 11:15EU344RE:BAGAMI-AS ***** IN EI. ORASU S-A DUS PE P****..NUMAI AI UNDE SA TE PLIMBI..

JOS PRIMARUUUU!!!!HUOOO

28.07.2015 - 01:00Oana:Bagami-As ******** in ei de fraieri ca au stricat frumusete de oras'

Pagina 1 din 1 (4 comentarii din 4)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...