A trecut un an de la inundaţiile care au făcut prăpăd în comuna vâlceană Vaideeni, iar zeci de sinistraţi abia trăiesc de azi pe mâine. Cei care şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă aşteaptă şi acum un semn de la Guvernul României, care a uitat să aloce fonduri pentru reconstrucţia caselor luate de viitură, în ciuda promisiunilor făcute de politicienii care s-au aventurat, în iulie 2014, să pozeze printre cei loviţi de furia naturii.
Nu mai puţin de 700 de oameni din satul Atârnaţi şi-au văzut moartea cu ochii în urmă cu un an, când apele învolburate ale râului Luncavăţ au măturat totul în cale. Mulţi dintre ei s-au salvat din calea viiturii în ultimul moment, reuşind să fugă din case doar cu hainele de pe ei, în timp ce alţii au fost scoşi din mijlocul puhoaielor cu elicopterele Armatei.
Două sute de locuinţe au fost inundate, iar alte câteva zeci au fost luate de viitură, autorităţile locale şi reprezentanţii Guvernului prezenţi la faţa locului, printre care şi ministrul Gabriel Oprea, promiţându-le sinistraţilor că-i vor ajuta să-şi reconstruiască căsuţele modeste.
Despre strămutarea a 120 de familii într-o altă zonă a comunei, departe de albia râului Luncavăţ, sau despre construcţia unor ziduri de protecţie pe malul apei s-a vorbit zile întregi în iulie 2014, dar niciuna dintre promisiuni nu s-a concretizat până în prezent. Mai mult, familiile care au rămas fără case stau şi în prezent pe la rude sau în locuinţele modulare puse la dispoziţie de Armată, în timp ce lucrările de îndiguire au fost superficiale şi doar în timpul cât dezastrul de la Vaideeni a fost prezentat în cadrul ştirilor pe posturile naţionale de televiziune.
Guvernul a «uitat» să aloce fonduri pentru reconstrucţia caselor
După multe rugăciuni şi insistenţe, problema sinistraţilor din Vaideeni ar putea fi rediscutată în şedinţa de Guvern din această săptămână. Pe scurt, şeful Executivului poate aproba alocarea de fonduri în vederea reconstrucţiei a 25 de locuinţe, pentru o parte din familiile care au rămas fără un acoperiş deasupra capului anul trecut. Decizia este aşteptată cu sufletul la gură de sinistraţi, dar şi de primarul comunei. Situaţia din Vaideeni nu e doar una disperată, ci şi una penibilă având în vedere că Guvernul României a trimis în comună, în toamna anului trecut, doar materiale de construcţii, nu şi fondurile necesare pentru ridicarea locuinţelor.
“Oamenii vin la primărie să întrebe când se fac casele, înjură, dar asta e situaţia. Le-am spus mereu să aştepte, să mai aibă răbdare. Ce altceva puteam să le spun? Ce să fac, că din bugetul local nu pot să fac astfel de lucrări? Din 2014 şi până în prezent am făcut demersuri continuu la Prefectură, la Guvern. Am cerut bani doar pentru manoperă, că pentru altceva, pentru infrastructură de exemplu, nu am îndrăznit să mai cerem bani”, se plânge primarul Daniel Băluţă.
Sinistraţii nu vor fi proprietari
Dincolo de aceste aspecte, în lipsa fondurilor şi având în vedere că unitatea administrativ teritorială are conturile blocate din cauza arieratelor, în Vaideeni se poate vorbi şi despre o situaţie ilară, căci primarul Daniel Băluţă este obligat să păzească materialele de construcţii de hoţi.
Dacă Guvernul îşi va întoarce faţa şi către localnicii din Vaideeni loviţi de fura naturii, autorităţile locale au estimat că suma de 1,8 milioane de lei este suficientă pentru ridicarea celor 25 de locuinţe. Odată alocate fondurile, Primăria Vaideeni va organiza o licitaţie pentru desemnarea unui constructor. Sinistraţii nu vor deveni proprietarii locuinţelor, ci doar li se vor pune la dispoziţie casele prin hotărâre de consiliu local. Aceştia şi le vor putea răscumpăra abia după ce vor fi locuit în ele cinci ani.