În perioada 29 iulie – 4 august o delegaţie condusă de senatorul PNL Dan Niţu este prezentă în Franţa, în localitatea Chevannes Changy, înfrăţită cu comuna vâlceană Măciuca. Din grup mai fac parte primarii comunelor Măciuca (Nicolae Văduva) şi Fârtăţeşti (Nicolae Voicescu), consilierul judeţean PNL Victor Popescu (Preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Salubrizare Vâlcea) şi şase aleşi locali din comuna Măciuca.
Delegaţia vâlceană întoarce astfel vizita efectuată anul trecut de oaspeţii francezi. “Din spusele lor la plecare, şi cred că au fost sinceri, au fost plăcut impresionaţi după vizita pe care ne-au făcut-o anul trecut. Ne-am străduit, şi cu ajutorul familiei Niţu, să fim gazde cât mai ospitaliere, în aşa fel încât să construim o legătură trainică între comunităţile noastre. A fost o delegaţie alcătuită din 14 persoane, tot cu doi primari, aşa cum plecăm şi noi acum, Yvon Desmas din Chevannes Changy şi primarul din Brinon sur Beuvron, plus şase consilieri locali din Chevannes Changy”, ne-a explicat primarul din Măciuca, Nicolae Văduva. La ideea cunoscutului sculptor Viorel Enache, fiu al comunei Măciuca emigrat în Franţa în urmă cu aproape 24 de ani, cele două localităţi s-au înfrăţit în data de 12 iunie 2014. Cu această ocazie, oficialităţile din Chevannes Changy au venit în ţara noastră şi au vizitat majoritatea obiectivelor de interes din Vâlcea, dar şi din Târgu Jiu (Ansamblul Brâncuşi) şi Bucureşti (Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”). La ideea senatorului Dan Niţu, edilul comunei vecine cu Măciuca, Nicolae Voicescu de la Fârtăţeşti, însoţeşte delegaţia pentru a pune bazele unei înfrăţiri cu o localitate învecinată cu Chevannes Changy (eventual Brinon sur Beuvron).
Fârtaţi francezi şi pentru... Fârtăţeşti
“Cred că tradiţia francofonă a României trebuie îmbunătăţită şi prelungită în viitor, iar acest lucru nu se poate face decât prin intensificarea şi susţinerea schimburilor culturale, economice şi sociale între popoarele noastre. Peste 25 la sută dintre români vorbesc limba franceză, un record pentru o ţară în care limba oficială nu este franceza. Între români şi francezi a existat neîntrerupt o relaţie de prietenie încă de acum două secole. Datorăm foarte mult culturii, ştiinţei şi cercetării franceze prin faptul că numeroşi creatori români s-au format în Franţa. De aceea cred că tradiţia francofonă a României trebuie îmbunătăţită şi prelungită în viitor, iar acest lucru nu se poate face decât prin intensificarea şi susţinerea schimburilor culturale, economice şi sociale între comunităţile noastre, în contextul european actual”, susţine senatorul Niţu.
Şi primarul din Fârtăţeşti este încântat de oportunitate. “Am lăsat la o parte politica şi ne-am concentrat pe interesul dezvoltării zonei şi a localităţilor noastre. Am fost onorat de invitaţie şi am apreciat ideea domnului senator Niţu de a încerca să înfrăţim şi comuna Fârtăţeşti cu o localitate franceză, vecină cu localitatea înfrăţită cu Măciuca. Sper să revin în ţară cu veşti importante”, ne-a declarat Nicolae Voicescu.
Turul Franţei trece prin Chevannes Changy!
Chevannes-Changy este o comună în departamentul Nièvre, arondismentul Clamecy, regiunea Burgundia, în centrul Franţei. În 2009 avea o populaţie de 147 de locuitori. Yvon Desmas este primarul acesteia din martie 2014, localitatea fiind condusă anterior (2009 – 2014) de Aubrun Michel, pensionat anul trecut. Liniştea şi pitorescul zonei face ca localitatea să fie apreciată de numeroşi artişti plastici, în special sculptori în piatră, unii dintre ei fiind prezenţi anul trecut la tabăra din Măciuca patronată de familia Niţu. Chevannes Changy este inclusă şi în traseul consacratei competiţii internaţionale de ciclism Tour de France. Localitatea este renumită pentru porţelanuri, dar şi pentru vinuri şi industria de utilaje agricole.