Administraţie

Primăria Drăgăşani vrea să colecteze complet taxele şi impozitele

Anul trecut, contribuabilii din cel de-al doilea municipiu al Vâlcii au fost printre cei mai conştiincioşi, 92% fiind gradul de încasare a obligaţiilor bugetare

Mărirea gradului de încasare a taxelor şi impozitelor locale şi o activitate susţinută în consilierea fiscală a contribuabililor pentru o întărire a disciplinei financiare sunt obiectivele prioritare în acest an ale Serviciului Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Municipiului Drăgăşani. Conform spuselor primarului Cristian Nedelcu, acestea reprezintă factori esenţiali pentru construirea unui buget solid, care să asigure o bună activitate a administraţiei locale.
Un alt obiectiv important îl constituie aplicarea procedurilor de executare silită în conformitate cu legislaţia în vigoare, valorificarea bunurilor mobile şi imobile sechestrate în vederea recuperării creanţelor datorate, îmbunătăţirea activităţii de inspecţie fiscală în sensul verificării unui număr cât mai mare de contribuabili persoane fizice şi juridice.

Cristian Nedelcu precizează că serviciul are în componenţa sa un şef şi 13 persoane, cu patru compartimente: compartiment impunere persoane fizice, compartiment impunere persoane juridice, compartiment contabilitate venituri bugetare, compartiment executare silită. Impozitele şi taxele locale, reprezentând venituri proprii (impozite şi taxe pe proprietate, taxe pe utilizarea bunurilor, venituri din proprietate, venituri din amenzi), au fost încasate în 2014 în proporţie de 92%, faţă de prevederea bugetară. În vederea recuperării debitelor restante, au fost emise 484 somaţii şi titluri executorii pentru persoane fizice şi 156 pentru persoane juridice, în somaţii fiind cuprinse debite din anii 2009-2014. De asemenea, s-au înfiinţat 145 de popriri asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri pentru recuperarea creanţelor fiscale. La persoane juridice au fost efectuate, conform planului anual de control, 29 de controale, prin care s-au stabilit debite suplimentare în sumă de 2.689 lei, încasate în proporţie de 73%. S-au emis 420 certificate fiscale, din care 15 la urgenţă, pentru persoane juridice. Totodată, au fost operate în baza de date bunurile impozabile deţinute de contribuabilii persoane juridice aşa cum au fost stabilite prin rapoartele respective deciziile de impunere privind creanţele datorate bugetului local în urma inspecţiilor fiscale.

588 de persoane fizice, scutite de la plata taxelor şi impozitelor

Au fost prelucrate 370 declaraţii de impunere privind stabilirea impozitului/taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren, impozitului pe mijloace de transport, înregistrate din partea contribuabililor persoane juridice. Pentru nerespectarea legislaţiei au fost emise 41 de amenzi (suma încasată fiind de 3.450 lei) şi 110 avertismente. De asemenea, anul trecut, au fost eliberate 2.556 certificate fiscale, din care 155 la urgenţă, au fost depuse de către persoanele fizice 965 de declaraţii pentru mijloace de transport, 1.827 pentru clădiri şi teren. Persoanele fizice beneficiare au depus în cursul anului 76 de dosare pentru scutiri de la plata impozitelor şi taxelor locale, reglementate de legislaţia în vigoare. În evidentele Serviciului Impozite şi Taxe Locale figurează 588 de persoane scutite, dintre care 479 persoane cu handicap, 59 veterani de război, 21 văduve de veterani de război, 29 deţinuţi, persecutaţi politic, deportaţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...