Economic

Boss-ul CEZ România acuză numărul în creştere de furturi de energie

Martin Zmelik susţine că în Oltenia, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iunie, compania a contabilizat peste 1.800 cazuri, faţă de 1.150 în întreg anul 2014

Martin Zmelik, CEO şi Country Manager al distribuitorului de energie electrică CEZ România susţine că până la finalul lunii iunie au fost verificate 18.651 de locuri de consum la nivelul regiunii Oltenia. În 1.852 astfel de situaţii au fost constatate suspiciuni de sustragere a energiei electrice. Şeful CEZ a precizat zilele trecute că grupul nu caută un cumpărător pentru a vinde afacerile cu energie eoliană din România.

“Furturile de energie electrică reprezintă una dintre problemele critice cu care se confruntă distribuitorii de electricitate. Noi luăm foarte în serios acest aspect pentru că România raportează un număr foarte mare comparativ cu standardele pe care noi le folosim în Europa, în special pe medie şi joasă tensiune, de 20 kW şi de 6 kW. Noi nu concentrăm numai pe furturi, ci pe pierderi. Valoarea pierderilor înregistrate în cantitatea de energie distribuită în 2014 este de 1,148 GWh, adică 11,43% din energia intrată în conturul energetic al CEZ Distribuţie. Valoarea financiară aferentă este de 231.930.440 lei, din care 41.249.879 lei aferente pierderilor comerciale. În ceea ce priveşte furturile, în 2015 au fost verificate până la finalul lunii iunie 18.651 de locuri de consum la nivelul regiunii Oltenia, din care în 1.852 au fost constatate suspiciuni de sustragere a energiei electrice. Numărul de cazuri trimise în instanţă, acţionare în civil, în 2014 a fost de 1.150, iar în 2015 de 487 până în acest moment. Numărul de plângeri penale trimise la instanţă de noi până acum este de 2.022 pentru furt de energie electrică. Astfel, una dintre principalele noastre priorităţi este să minimizăm posibilitatea furtului de electricitate pentru că vrem să îi protejăm pe clienţii care consumă corect şi plătesc pentru ceea ce consumă şi care sunt principalii afectaţi de această situaţie. Suntem singura companie care derulează acest proces în acord cu prevederile Consiliului Concurenţei”, a declarat Zmelik.

Microhidrocentralele, cele mai rentabile forme regenerabile de producere a energiei

În altă ordine de idei, şeful CEZ România susţine că zona de distribuţie rămâne constant profitabilă, în timp ce producţia de energie regenerabilă în parcurile eoliene deţinute de grup înregistrează scăderi succesive an de an.

“2015 este încă un an în care vedem o scădere semnificativă pe portofoliul de energie regenerabilă, în principal pentru că nu am primit încă certificatele verzi pentru Cogealac şi Fântânele (parcuri eolienie n.r.). Acesta va fi principalul factor care va afecta rezultatele pentru 2015. Pe de altă parte, portofoliul pe partea de distribuţie a energiei este performant şi suntem încrezători pentru 2015. În cazul distribuţiei, nivelul este reglementat de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie - n.r.) şi este de 7,75% pentru capitalul investit. Este un business foarte reglementat şi ai cumva garantat un venit pe termen lung. În sectorul energiei regenerabile este de sub 5. Cred că sunt câteva direcţii care ar putea fi în continuare interesante. Personal, nu cred că este cel eolian, dar în continuare unele sectoare, precum cel al microhidrocentralelor, ar putea fi interesante pentru investitori”, a mai spus Zmelik.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...