Economic

Investiţia de la Rovinari a chinezilor de la Huadian Engineering, blocată

Asiaticii vor să se asocieze cu Complexul Energetic Oltenia într-un proiect de un miliard de dolari privind construcţia unui nou grup de 500 MW.

Proiectul privind un grup de 500 MW, estimat la un miliard de dolari, pe care compania China Huadian Engineering urma să îl construiască la termocentrala Rovinari este blocat, potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO).
“Proiectul de colaborare cu chinezii este momentan blocat. Se pune problema garantării acţiunilor care aparţin CEO, ca urmare a contribuţiei sale în natură la această investiţie. În conformitate cu Actul Constitutiv, aprobarea garanţiilor este de competenţa acţionarilor”, au declarat reprezentanţii companiei.
Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering au semnat în octombrie 2014 un acord privind înfiinţarea unei companii cu capital mixt pentru construcţia unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investiţie de circa un miliard de dolari. Preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, a arătat atunci că societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor şi investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.
Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation.
Noua termocentrală urma să funcţioneze pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale termocentralei Rovinari, în prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin ar putea să deţină majoritatea acţiunilor.
Construcţia unei astfel de termocentrale durează între trei şi trei ani şi jumătate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...