La Ţară

Drumul către nicăieri

Şoseaua din Runcu, năpădită de buruieni pe partea dinspre Argeş

Pe hărţi apare ca una dintre cele mai importante căi de legătură între judeţele Argeş şi Vâlcea, dar în realitate nu e decât o fundătură. Este vorba de drumul judeţean 703 F Cepari – Rm. Vâlcea care tranzitează comuna vâlceană Runcu şi care nu a mai fost îngrijit de mai bine de 30 de ani astfel că în ultimii 10 a ajuns impracticabil pe o bună bucată. Drumul cu pricina scurtează distanţa dintre Curtea de Argeş şi reşedinţa judeţului Vâlcea cu mai bine de 50 de kilometri.

Neîngrijit de nimeni

Prin anii 50 - 60, localnicii din satul Valea Babei au aparţinut de judeţul Argeş astfel că mulţi au acum serviciul şi pământurile pe teritoriul judeţului vecin. Deşi au doar doi kilometri de parcurs nu pot ajunge pană acolo decât cu pasul şi atunci când e uscat căci drumul judeţean care tece prin comuna Runcu nu poate fi folosit. Pe o porţiune de doi kilometri, DJ 703F a fost năpădit de vegetaţie, iar hârtoapele sunt atât de mari încât nici cu maşina de teren nu poate fi parcurs. „Mergem până în vârful liniei pe drumul acesta rău cu sarsanaua în spinare. Să tot fie vreo doi kilometri de mers cu două traiste în spinare ca să ne putem hărăni şi noi că aici nu avem nimic, nici măcar un magazin de pâine, ceva”, spune o localnică. Drumul devenit impracticabil e aşa de zeci de ani. Şoferii de autobuz nu se încumetă să parcurgă nici măcar un metru pe porţiunea de drum distrusă. „E drumul foarte rău. Aici e capăt de linie, să meargă pe jos mai departe, cu bagaje şi cu ce mai au. Drumul e atât de urât că nici cu căruţa nu se poate merge. Şi aşa e de pe vremea lui Ceauşescu”, spune şi şoferul de pe autobuz.

Varianta pe un drum comunal

Drumul judeţean 703F este cea mai scurtă cale către Argeş, altfel şoferii având de ocolit 50 de kilometri pe DN 7 ca să ajungă în localităţile aflate la hotarul celor două judeţe. Autorităţile din Runcu au găsit o soluţie ca să nu mai pună oamenii pe drumuri. Costurile au fost însă foarte mari pentru cea mai mică localitate din judeţ ca populaţie. Au cheltuit 150 de mii de lei din bugetul local pe reabilitarea unui drum comunal, nefolosit de mai bine de 30 de ani. „Am fost nevoiţi să-l reabilităm acum căci locuitorii din Runcu nu au nici un alt loc prin care să treacă în judeţul Argeş. Am făcut o împietruire pe drumul comunal Surpaţi – Urleşti ca să nu mai ocolească atât”, spune Maria Dina, primarul din localitate. Cel mai mult s-au bucurat rudele celor 70 de familii, majoritatea oameni bătrâni care au mai rămas în satele de la graniţa dintre judeţe, căci acum pot ajunge mai uşor în Runcu. „Nu am crezut că o să mai văd vreodată şosea prin satul Surpaţi. Eu am plecat din sat acum 30 de ani, dar vin des să îmi vizitez părinţi. Stau în judeţul Argeş, la câţiva kilometri de ei, dar trebuia să ocolesc prin Rm. Vâlcea ca să îi văd.”, zice un şofer cu care ne întâlnim pe drum. La câţiva metri îl aşteaptă mama sa în poartă. Femeia e fericită că îşi vede fiul venind la ea cu maşina. „Acum poate ajunge şi la noi cu maşina. Nu credeam să mai apuc să văd asta. Până acum nu putea ajunge nimeni la noi. Nici salvare, nici pompieri… nimic. Trebuia să mergem noi la Runcu”, adaugă femeia. Întregul traseu al drumului judeţean 703 F de la Rm. Vâlcea până la capătul comunei Runcu măsoară 25 de kilometri. În anumite documente, el apare ca fiind în întregime asfaltat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...