Eveniment

Chinezii au preluat Centrul de la Seaca

Investitorul care a închiriat pavilioanele promite că până la sfârşitul anului va deschide un centru comercial de anvergură şi va crea cel puţin 130 de noi locuri de muncă

Reprezentanţii investitorului chinez interesat de spaţiile Centrului Expoziţional de la Seaca au preluat în această săptămână de la autorităţile vâlcene spaţiile expoziţionale de la Seaca. Contractul de închiriere este valabil pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de a-l prelungi cu încă 10 ani. Suma pe care partea chineză o va plăti anual autorităţilor din Vâlcea se ridică la 120 de mii de euro, aproximativ 80 de mii de euro constituind taxe şi impozite locale, plus încă 40 de mii de euro anual, reprezentând chiria pentru cele patru clădiri ale centrului expoziţional. Investitorul şi-a asumat şi întreţinerea şi plata utilităţilor pentru acest centru, plus crearea a cel puţin 130 de noi locuri de muncă pentru forţa de muncă din zonă. Ceea ce şi-a propus investitorul chinez când a decis să închirieze spaţiile Centrului Expoziţional din Călimăneşti este să realizeze un „hub” pentru investitorii din Orientul Mijlociu şi cei din Orientul Îndepărtat, dornici să ajungă cu produsele lor pe pieţele europene. „Va fi un hub comercial care va reprezenta o punte de legătură între Far şi Middle East şi Europa Centrală şi cea de Est. Scopul nostru este să găsim relaţia dintre cerere şi oferta care există deja în zona Asiei. Am ales Călimăneştiul în primul rând pentru că locaţia este foarte generoasă şi este bine pusă în centrul ţării. Infrastructura ne avantajează pentru că se poate ajunge uşor şi, în plus, este foarte uşor de marketat pentru că are o istorie negativă peste care poţi să vii şi aplici o poveste de succes şi astfel va fi mult mai uşor de intrat în memoria colectivă. Eu sunt convins că vom deveni foarte cunoscuţi în zonă chiar din momentul în care vom da drumul la activitate, pentru simplul fapt că vom angaja 150 de oameni, care înseamnă 150 de familii plus cunoscuţii lor. În plus, vom veni cu o gamă variată de produse începând de la ace şi până la buldozere, excavatoare... orice. Este însă o afacere cu concept integrat, complet diferit de Dragonul Roşu, cu un stoc unic şi un singur operator”, a precizat Eduard Ursescu, reprezentantul NBC Media Bazzar Corporation S.R.L., firma care a închiriat centrul de la Seaca.

Autorităţile vâlcene, mulţumite că au scăpat de corvoada întreţinerii Centrului

Iniţial, chinezii au dorit să deschidă acest centru comercial în Alba, dar au găsit condiţii mai bune la Călimăneşti şi au decis să mute locaţia spre încântarea autorităţilor din Vâlcea care s-au văzut astfel degrevate de o mare responsabilitate - aceea de a întreţine acest obiectiv realizat în 2010 pe fonduri europene şi care nu a funcţionat niciodată cu destinaţia pentru care a fost realizat. „Avantajul major al judeţului din acest contract este că va avea câteva sute de noi locuri de muncă, lucru care nu s-a mai întâmplat de câţiva ani buni în Vâlcea. Apoi vor fi impozite care vor intra la bugetul local şi, foarte important, este că va da încredere investitorilor să vină la noi în judeţ. A fost o lungă perioadă de timp când nu a mai apărut nimeni prin Vâlcea.

Nici măcar nu şi-au manifestat interesul de a deschide o afacere în Vâlcea. Deci sunt multe lucruri benefice pentru judeţ, iar pentru Consiliul Judeţean înseamnă că a scăpat de o grijă. Trebuia să avem în vedere şi administrarea acestui obiectiv, ceea ce pentru noi însemna alocarea permanentă de bani care acum vor avea o altă destinaţie”, mărturiseşte Gheorghe Păsat, preşedintele Consiliului Judeţean.
În plus, este şi o revigorare a economiei locale din Călimăneşti, edilii fiind convinşi că un astfel de obiectiv economic va aduce bani la bugetul local, dar va atrage şi mai mulţi turişti în staţiune. „Este vorba şi de venituri. Este vorba de chiria pe care o vor plăti, dar în primul rând contează taxele pe care se vor plăti către primărie, impozite pe clădiri şi pe teren. Este o sumă destul de importantă, în jur de 80 de mii pe an, sumă pe care societatea Expo Nord Oltenia SA nu putea niciodată să o plătească având în vedere activităţile sporadice pe care le desfăşura aici. În plus, dezvoltând această zonă avem şi avantajul oferirii unor servicii pentru celelalte unităţi, mai ales turistice şi de alimentaţie publică pe care le avem în Călimăneşti”, spune primarul Florinel Constantinescu.
Centrul Expoziţional din Călimăneşti are o suprafaţă de 55.000 de metri pătraţi şi este al doilea ca mărime din ţară, după Romexpo. Gândit ca o platformă de promovare şi dezvoltare pentru regiunea Oltenia, vestul Munteniei şi sudul Transilvaniei, Oltexpo este compus din patru pavilioane şi a fost inaugurat în 2010. Centrul a costat nu mai puţin de 12 milioane de euro, fonduri Phare, în cei cinci ani de la inaugurare investiţia nefiind amortizată, ba chiar a înregistrat pierderi foarte mari.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...