Economic

Vâlcea, judeţ fruntaş al tinerilor şomeri

Cu un număr de aproximativ 1500 de absolvenţi, cu toţii, promoţia 2012, înscrişi pentru obţinerea ajutorului de şomaj, Vâlcea ocupă, în momentul de faţă, locul II pe ţară. Mulţi din cei în cauză susţin că au optat pentru a fi şomeri, fie şi pentru două luni până la intrarea la facultate sau la o altă formă de învăţământ, din lipsa unei decizii, specifice vârstei, dar şi din cauza faptului că nu se pot angaja imediat după băncile şcolilor.

Cum nu sunt încă decişi ce formă de învăţământ vor să urmeze mai departe şi cum niciun job nu pare să se zărească prea repede, mai toţi absolvenţii vâlceni, adică aproximativ 1500, şi-au depus actele pentru a beneficia de ajutorul de şomaj.

Tineri şomeri, priviţi cu ochi buni

Locul II pe ţară ocupat de judeţul Vâlcea după procentul absolvenţilor deveniţi şomeri nu a devenit o sperietoare pentru AJOFM. Acest lucru, însă, reflectă o conştientizare, în opinia conducerii instituţiei, din partea mai tinerilor şomeri. „Este un lucru bun, spunem noi, pentru că asta arată, în primul rând, gradul de şcolarizare care este ridicat, foarte multe persoane finalizând o formă de învăţământ. În al doilea rând, este important că s-a conştientizat acest efort, anume de a veni în primele 60 de zile de a te înregistra la agenţie”, explică Gabriel Albinaru, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vâlcea.

Rata şomajului, afectată de mai tinerii şomeri

Toate aceste persoane vor beneficia de o indemnizaţie în valoare de 250 de lei timp de o jumătate de an sau pe o perioadă de doar două luni. „Vor primi indemnuzaţie de şomaj începând cu luna august-septembrie, iar în cazul în care urmează forme superioare de învăţământ, indemnizaţia de şomaj le încetează. O parte dintre aceştia, mai mult de 40%, se vor înscrie la diferite facultăţi sau şcoli postliceale, iar din experienţa anilor trecuţi, în jur de 1300-1400 de persoane se înscriu pentru şomaj pentru ca ulterior, în plată, să rămână doar 500-600 de absolvenţi”, a mai precizat Albinaru. Numărul celor aproximativ 1500 de şomeri a afectat rata şomajului din Vâlcea înregistrându-se o uşoară creştere faţă de lunile anterioare, respectiv de la 4,8% la 4,10%.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...