Inedit

Cristina Moraru, apicultoarea care de 30 de ani face regine

Anual, din pepiniera horezencei sunt livrate peste 1.000 de mătci în toată România şi în străinătate

În ţară au mai rămas puţini apicultori şi centre de apicultură care să dea viaţă mătcilor, reginele albinelor. În Vâlcea, însă, la Horezu, există un apicultor care a realizat un produs extrem de căutat, numit „Matca de Horezu”. Aceasta este una dintre cele mai apreciate de crescătorii de albine din toată ţara, fiind rezultatul unor cercetări ce se întind pe parcursul a mai multe decenii, „creatorul” ei fiind Cristina Moraru.

„Matca de Horezu”, cea mai căutată de apicultorii din ţară

Printre apicultorii din întreaga ţară, numele Cristinei Moraru şi cel al soţului ei, Petre Moraru, sunt foarte cunoscute. În ultimii 10 ani, reginele produse la Horezu au devenit printre cele mai căutate din România, iar pepiniera realizată de soţii Moraru abia dacă mai face faţă solicitărilor venite de peste tot din ţară, ba chiar şi din străinătate. „Dincolo de faptul că este cunoscută ca producătoare de miere, de polen şi chiar de venin, dumneaei excelează, ceea ce a făcut ca Horezul să fie cunoscut în lumea apicultorilor ca cel mai bun centru în care se furnizează mătci selecţionate. Cerinţele sunt foarte mari”, spune Ilie Fârtat, primarul din Horezu. De când i-a murit soţul, Cristina este cea care se ocupă de pepinieră, deşi munca este una titanică şi cu greu poate onora toate comenzile. „Este o mare solicitare, ca anul acesta nu a mai fost de mult. Vin apicultori de peste tot, dar cel mai mult din Olt, Dolj... aproape toată zona Olteniei. Bine, vin şi din zona Ardealului... Oricum, anul acesta a fost cea mai mare cerere. S-au înmulţit foarte mult stupii, sunt şi programele, iar tineretul, neavând altă şansă, pentru că nu sunt locuri de muncă, s-a apucat de apicultură. Ce să facă? Este totuşi o sursă de venit. Nu este greu, dar trebuie să îţi placă”, a precizat Ioana Cazacu, ajutorul de nedăjde al Cristinei Moraru.


O pasiune de-o viaţă pentru albine

Pe sezon, care durează cât lunile de vară, la Horezu sunt „create” în jur de 1.000 de regine. Ceea ce diferenţiază mătcile făcute de Cristina Moraru de celelalte mătci realizate în centrele din ţară este aceea că ele eclozează în stupul cumpărătorului. În plus, seriozitatea şi calitatea superioară a mătcilor au constituit atuurile cu care Cristina Moraru şi-a câştigat clienţii: „Fac regine... Asta spun la toată lumea de 30 de ani, de când mă ocup de albine. M-am născut între stupi. Şi părinţii, şi bunicii s-au ocupat de creşterea albinelor şi, practic, am crescut între albine... Ciclul la regine durează 16 zile... Stadiul de ou durează trei zile, după care se transformă în larvă. Eu iau larva după o zi şi o transvazez într-un stup fără matcă... Diferenţa pentru care la mine botcile sunt mai de calitate este aceea că eu controlez cantitatea de lăptişor de matcă şi pot să livrez botcile la 14 zile.”
Depresiunea Horezu este una de tradiţie în Vâlcea în ceea ce priveşte creşterea albinelor. În zonă sunt întregistraţi peste 300 de crescători de albine, numărul familiilor de albine deţinute de aceştia fiind de peste 30 de mii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...