Special

Elita Armatei Române a instruit o nouă generaţie de corespondenţi din zonele de conflict

Batalionul 630 Paraşutişti şi Baza 95 Aeriană din Bacău au fost gazdele ediţiei 2015 a unui curs organizat de Direcţia de Informare şi Relaţii Publice din cadrul MApN

În perioada 29 iunie - 4 iulie a.c., Batalionul 630 Paraşutişti “Smaranda Brăescu” şi Baza aeriană 95 “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău au găzduit cea de-a XII-a ediţie a “Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict”, organizat de Ministerul Apărării Naţionale prin Direcţia de Informare şi Relaţii Publice (DIRP).

Cei 20 de jurnalişti care s-au încumetat anul acesta să parcurgă dificilele etape ale cursului au fost următorii: Silviu Matei (fotoreporter Agerpres), Sebastian Olaru (corespondent Agerpres Sălaj), Nicoleta Balaci (Radio Romania 3Net), Paris Petre şi Antonia Carmina Ispas – Maer (Neptun TV), Flaviana Marcu (România TV), Mihai Claudiu Stoian şi Raul Giuglea (Realitatea TV), Ilinca Nazarie (TVR Iaşi), Berta Laura Popescu (Antena 3), Cătălin Andrei Doscaş (Digi24), Valentin Dimitriu (Ziare.com), Alin Nicolae Bratu şi Răzvan Nicolae Marcu (Turnul Sfatului - Sibiu), Adrian Petre Popescu (Tribuna - Sibiu), Robert Gabriel Frunzescu (Mytex.ro - Sibiu), Mircea Cosmin Barbu (Adevărul, freelancer), Stelian Marius Constantin Zahiu (Resboiu.ro), Iustin Urzică (Realitatea TV Bacău) şi Adrian Pană (Săptămâna în Oltenia).

Renato Nadolu, reprezentantul DIRP, mândru de noua generaţie de absolvenţi

Pe parcursul celor cinci zile, reprezentanţii mass-media au participat la seminarii, antrenamente şi exerciţii alături de militarii din Detaşamentul de Forţe pentru Operaţiuni Speciale din cadrul Batalionului 630 paraşutişti şi de aviatorii de la Baza aeriană 95. Au fost cinci zile intense, în care au fost acumulate cunoştinţe şi deprinderi vitale în teatrele de operaţiuni în care Armata Română a fost reprezentată de-a lungul anilor. Toate acţiunile au fost coordonate şi supravegheate de profesionişti de elită, recunoscuţi la nivel internaţional, lucru care a sporit încrederea jurnaliştilor în importanţa cursului. Reprezentantul DIRP din cadrul MApN, Colonelul Renato Nadolu (craiovean de origine), a fost prezent alături de jurnalişti în fiecare moment al acestui curs, fapt ce întăreşte spusele sale de la final. “Au fost extrem de receptivi şi diisciplinaţi! În plus, au format o echipă bazată pe camaraderie, atât între ei, cât şi cu militarii şi ofiţerii care i-au instruit şi îndrumat. Mai aveau puţin şi deveneau «operatori»!”, a spus modest ofiţerul.


Teorie, exerciţii uşoare şi luarea în primire a echipamentului în primele zile

Luni, 30 iunie, a început instrucţia propriu-zisă, la Baza 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”, dimineaţa fiind programate primele şedinţe de pregătire teoretică. După-amiază a fost prezentată o parte din tehnica din dotarea bazei, precum aeronave IAR 99 ŞOIM, elicoptere IAR 330 Puma SOCAT (bijuterii tehnice, pe care şi-au exersat cu succes maxim măiestria piloţii), tunuri antiaeriene şi sisteme radar.
Apoi, militarii Batalionului 630 Paraşutişti „Smaranda Brăescu” le-au prezentat celor 20 de cursanţi armamentul individual cu care operatorii din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale participă la misiuni în teatrele de operaţii. A doua zi, de la prima oră a dimineţii, a început educaţia fizică militară. Deşi solicitante, exerciţiile fizice au reuşit să-i învioreze pe toţi participanţii, deşi majoritatea au acuzat temperatura ridicată. În după-amiaza celei de-a doua zile, jurnaliştii şi-au luat în primire echipamentul militar constând în raniţă, vestă antiglonţ, cască şi mască de protecţie contra gazelor, în greutate totală de câteva zeci de kilograme.


Cupa presei la TIR, urmată de istovitoare şedinţe CBRN

Ziua de miercuri a fost consacrată altor cursuri teoretice şi noi şi solicitante exerciţii, în poligonul de antrenament al paraşutiştilor atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic: traseu cu obstacole sub foc de automat AKM, salturi din trenajor (simulator pentru paraşutism) şi folosirea altor aparate ajutătoare (inclusiv tiroliana). Dimineaţa a debutat însă cu Cupa Jurnaliştilor la TIR, ocazie cu care şi-au demonstrat îndemânarea în mânuirea armamentului de infanterie.
Pentru cei mai mulţi dintre ei a fost prima dată când au ţinut în mână o armă, dar, spre surprinderea tuturor, au reuşit să obţină punctaje foarte bune. Majoritatea au primit diplome cu care să se mândrească în redacţiile din care provin. După-masă, a urmat o probă de foc la propriu: şedinţele de CBRN (chimic, bacteorologic, radiologic şi nuclear), în care au învăţat să folosească măştile contra gazelor şi să îmbrace completele chimice. În cadrul instrucţiei sanitare, jurnaliştii au putut învăţa şi tehnici de acordare a primului ajutor, în cazul în care, pe timpul misiunii, se confruntă cu situaţii neprevăzute.


Patru jurnalişti, “ostatici” ai propriilor limite fizice şi psihice

A patra zi de curs a fost şi cea mai grea. Dimineaţa, jurnaliştii au putut să îi vadă în acţiune pe militarii Batalionului 630 Paraşutişti “Smaranda Brăescu”, care au executat, special pentru ei, dar şi pentru ceilalţi doi invitaţi de seamă (secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava, şi Colonelul Mircea – Dan Şuta, comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale Târgu Mureş) demonstraţii de paraşutare cu material în câmpul tactic, din aeronava C 27 J Spartan şi coborârea în rapel din elicopterul IAR 330 Puma Socat. Au urmat zboruri tactice cu jurnalişti la bord efectuate de Elicopterele IAR Puma Socat, o probă în urma căreia majoritatea au scăpat de eventualele temeri de a se urca într-un... montaigne russe.


În după amiaza aceleiaşi zile, jurnaliştii au ajuns în Baza înaintată de operaţii “FOB DRACULA”, unde au fost cazaţi peste noapte în corturi şi s-au pregătit pentru condiţii de zonă de risc reală. Pe timpul executării unei misiuni de patrulare, militarii din plutonul 1, însoţiţi de jurnalişti, au fost atacaţi de către insurgenţi. În urma atacului au fost 10 militari omorâţi şi 4 jurnalişti luaţi ostatici. Cei care au reuşit să scape din ambuscadă s-au întors în bază pentru a planifica misiunea de eliberare a ostaticilor.
“În perioada în care avea loc misiunea de planificare, cei 4 jurnalişti luaţi ostatici au avut parte de tratamente groaznice din partea grupării care a revendicat atacul. Spre dimineaţă, când militarii din forţele pentru operaţii speciale au reuşit să planifice până la cel mai mic detaliu extracţia jurnaliştilor, au plecat spre zona în care aveau informaţii că se află aceştia. În cele din urmă, cei patru jurnalişti au fost salvaţi şi duşi înapoi în bază”, a fost descris în mediul online de reprezentanţii MApN exerciţiul, ce a încheiat vineri, 3 iulie, 24 de ore de nesomn pentru cursanţi.

Emoţii puternice la ceremonia de absolvire şi despărţirea de instructori

În fiecare zi, jurnaliştii care au participat la curs au acceptat provocarea lansată de sublocotenentul Anca Elena Ciornei, de a transmite mesaje pentru Eroii Necunoscuţi ai neamului. Sâmbătă, la ceremonia de închidere a cursului, liderul instructorilor de la Batalionul 630 Paraşutişti “Smaranda Brăescu” a exprimat cel mai limpede ceea ce şi-au propus militarii de elită de la Bacău: “Voi fi coşmarul fiecărei nopţi, voi fi vulturul care îţi smulge inima din piept, voi fi leul care te va sfâşia în fiecare zi. Dacă nu m-ai înjurat măcar o dată înseamnă că nu te-am instruit destul!”, sunt cuvintele adresate jurnaliştilor de acesta. Ceremonia de absolvire a cursului a fost condusă de şeful Direcţiei informare şi relaţii publice, colonelul Constantin Moraru, comandantul Batalionului 630 Paraşutişti “Smaranda Brăescu”, colonelul Doru Tocilă, şi un reprezentant al Bazei 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”. Cei 20 de jurnalişti absolvenţi s-au despărţit la propriu, cu emoţii puternice, de militarii şi instructorii alături de care s-au pregătit în decurs de mai puţin de o săptămână, perioadă ce va rămâne puternic întipărită în memoria lor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

09.07.2015 - 01:30Sile:Salutari de la Craiova pentru inimosul Renato!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...