Economic

„NU”-ul din Grecia nu a afectat leul

În perioada analizată leul a avut o evoluţie calmă faţă de principalele valute, cauzată de prudenţa arătată de investitori care aşteptau rezultatele referendumului din Grecia privind acceptarea programului de măsuri solicitate de troika UE-FMI-BCE, pentru continuarea finanţării care a început în 2010
Un parcurs asemănător s-a observat şi la nivelul lunii trecute, în care leul s-a depreciat, comparativ cu finalul lui mai, cu circa 0,77% în faţa euro şi cu 0,21% faţă de francul elveţian. În schimb, dolarul american a pierdut 0,11%.
Euro a început perioada la 4,4735 lei, urmată de o scădere, în prima zi din iulie, la 4,4685 lei.
Următoarele trei şedinţe au fost unele de scădere pentru leu, cursul euro fiind stabilit la finalul intervalului, la 4,4854 lei.
Votul masiv al grecilor împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, în cadrul referendumului care s-a desfăşurat duminică, nu a avut efecte semnificative asupra perechii euro/dolar, semn că acest rezultat era deja inclus în cotaţii.

Astfel, tranzacţiile din şedinţa de luni s-au realizat într-un culoar foarte îngust, cuprins între 4,4840 şi 4,4910 lei.
Evoluţia leului din perioada următoare va fi marcată, în special, de factorii externi. Intrarea Greciei în incapacitate de plată, în lipsa încheierii unui nou acord, al treilea cronologic, de ajutor financiar va avea efecte asupra leului, datorită faptului că circa 13% din sistemul financiar local este ocupat de bănci cu capital elen.
În cazul în care raportul euro/eu va depăşi consistent rezistenţa de la 4,48 – 4,49 lei, vor urma două hopuri importante, cele de la 4,56, respectiv de la 4,63 lei. Este de aşteptat ca BNR să se opună unui astfel de scenariu, prin intervenţii punctuale, care va provoca reducerea lichidităţii din piaţa monetară, în momentul în care cotaţiile vor trece de 4,54 – 4,55, ceea ce va pune presiune pe ratele de dobândă şi va scumpi leul.
Datele economice fundamentale vor permite leului să recupereze, până la finalul anului, terenul pierdut în faţa euro. Conform unui raport al agenţiei Moody's, ratingul României este susţinut de reducerea deficitelor şi îmbunătăţirea creşterii economice, în pofida instabilităţii politice, dar nivelul relativ ridicat al datoriei externe şi riscul încetinirii schimburilor comerciale în regiune implică riscuri.
Cursul dolarului american a crescut de la 3,9969, la începutul perioadei, la 4,0566 lei, la finalul ei, într-o şedinţă în care cotaţiile din piaţă au fluctuat între 4,039 şi 4,077 lei.
Media monedei elveţiene, care s-a tranzacţionat pe pieţele internaţionale între 1,031 şi 1,053 franci/euro, a scăzut de la 4,3021 la 4,2547 lei, în a doua şedinţă din iulie, şi a încheiat perioada la 4,2943 lei.
Perechea euro/dolar a avut o evoluţie apatică, în ton cu prudenţa arătată de investitori, fluctuaţiile limitându-se la culoarul 1,0955 – 1,1278 dolari, pentru a închide perioada la 1,0970 – 1,1095 dolari.
Analiza cuprinde perioada 30 iunie – 6 iulie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...