Actualitate

Centrul Expoziţional de la Seaca se transformă în Dragonul Roşu al Olteniei

Investitorii chinezi au bătut palma cu autorităţile locale din Călimăneşti în vederea concesionării celor patru pavilioane ale Centrului Expoziţional de la Seaca

Centrul expoziţional din Călimăneşti are 55.000 de metri pătraţi şi este al doilea ca mărime din ţară, după Romexpo. Gândit ca o platformă de promovare şi dezvoltare pentru regiunea Oltenia, vestul Munteniei şi sudul Transilvaniei, Oltexpo a fost inaugurat în 2010, dar nu a găzduit până acum vreun eveniment de anvergură, ci doar câteva petreceri pentru copii de Halloween şi Revelion, câteva întâlniri ale iubitorilor de zumba şi fitness, cât şi o tabără de pictură. Colosul care a costat nu mai puţin de 12 milioane de euro, fonduri Phare, va deveni astfel Dragonul Roşu al Olteniei.
Din păcate, povestirile fantastice ale fostului primar al Călimăneştiului, Ilie Amuzan, cum că acest centru va găzdui Salonul Internaţional de Hidraulică- Hervex- sau expoziţii de aparatură medicală nu au depăşit spectrul SF.


Pierderile au depăşit 350.000 de lei

Disperarea autorităţilor vâlcene a atins un nivel maxim la sfârşitul anului 2013 şi începutul lui 2014. După trei ani de la inaugurare, Centrul de Expoziţii şi Congrese Oltexpo mergea din pierdere în pierdere. Societatea înregistra venituri în cuantum de 155.000 de lei, în timp ce nivelul cheltuielilor depăşise 169 000 de lei, iar printre cei care aveau de recuperat bani se numărau foşti angajaţi şi mai mulţi furnizori, din care amintim Rosan Grup, Romtelecom, Orange şi CEZ.
La finele anului 2014, Centrul de la Seaca înregistra pierderi în valoare de 366.000 de lei, mai mult de jumătate din sumă, respectiv 198.000 de lei, reprezentând taxe şi impozite datorate Consiliului Local Călimăneşti, pentru terenuri şi clădiri.

“Este o firmă chineză care vrea să expună marfă din China şi Coreea. Contractul a fost semnat joia trecută pentru toate cele patru pavilioane” - Vasile Scîrlea, vicerpimar Călimăneşti.

Oltexpo, Dragonul Roşu al Olteniei

În ianuarie 2014, fostul director al Centrului de la Seaca, Florin Brăgău, a lansat investitorilor chinezi, prin intermediul Ambasadei Republicii Chineze din România, invitaţia de a-şi expune produsele la Călimăneşti.
După mai bine de un an, investitorii asiatici au realizat că spaţiul poate fi exploatat fără probleme, iar zona este propice derulării unor activităţi comerciale.
“Este o firmă chineză care vrea să expună marfă din China şi Coreea. Contractul a fost semnat joia trecută pentru toate cele patru pavilioane, dar nu ştim încă momentul când vor începe activitatea. Miercuri (n.r. -24 iunie 2015) se va face predarea efectivă a clădirilor din componenţa centrului, cu tot ce înseamnă obiecte de inventar. Consiliul Local Călimăneşti va rămâne în continuare proprietarul clădirilor, dar nu va mai avea grija plăţii cheltuielilor cu întreţinerea”, a precizat Vasile Scîrlea, viceprimarul oraşului Călimăneşti.
Contractul de concesionare a fost semnat în data de 17 iunie, pe o perioadă de 5 ani.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...