La Ţară

Sezonul târgurilor tradiţionale date în kitsch

De la mijlocul acestei luni şi până la jumătatea lui septembrie febra sărbătorilor locale se răspândeşte în comunele Vâlcii

Târg tradiţional sau bâlci. Asta este ultima dilemă a autorităţilor locale din judeţul Vâlcea, nevoite să constate în ultimii ani că manifestările tradiţionale pe care încearcă să le reînvie nu au decât aspectul unui târg de vechituri întins la marginea câte unui sat. Nedeile s-au transformat deja în talciocuri cu manele, iar „horele” săteşti se transformă rapid în povestea lui „Şapte cai”; „Şapte cai frumoşi!”

„Au pierdut contactul cu tradiţia”

Din punctul de vedere al oamenilor de cultură, manifestările aşa-zis tradiţionale organizate sub auspiciile unei instituţii administrative locale, tind să îşi piardă şi mai mult identitatea în condiţiile în care edilii se dovedesc aprigi doritori de profit prin amestecarea iarmarocului second-hand cu istoria comunităţii. „Sunt zeci de ani de când aceste manifestări au fost denaturate. Au venit comuniştii, au interzis sau au încercat să denatureze aceste manifestări ale comunităţilor mici. Eforturile administraţiilor locale sunt aproape inutile dacă nu cer sfatul instituţiilor de cultură, al folcloriştilor, al etnografilor. Sigur, se pot face manifestări deschise publicului larg, dar păstrarea tradiţiilor, chiar şi în faţa acestui public se poate realiza prin eliminarea unor factori eterogeni în spectacol”, explică Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Culte şi Cultură Vâlcea.

Sărbătoarea Sfintei Marii, cea mai aglomerată

Pe 15 august, mai mult de un sfert din localităţile Vâlcii îşi revendică ziua aniversară a comunei/oraşului, iar altele continuă o tradiţie seculară a târgurilor de Sfântă Mărie Mare. „Nu mai întâlneşti aceeaşi manifestare de acum un secol de exemplu. La Costeşti se ţine în continuare târgul de Sfântă Mărie, lângă mănăstirea Bistriţa, dar înainte se mergea la biserică şi abia după aceea comercianţii îşi aşezau marfa în iarmaroc. Acum poţi găsi tarabe întinse din zorii zilei”, constată cu tristeţe Florin Epure.

"Sunt zeci de ani de când aceste manifestări au fost denaturate. Au venit comuniştii, au interzis sau au încercat să denaturizeze aceste manifestări ale comunităţilor mici.", Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Culte şi Cultură Vâlcea.

Renaştere din cenuşă

Urmaşi ai „ungurenilor” din Mărginimea Sibiului, locuitorii oraşului Băbeni se pregătesc de Festivalul „La Izvorul Dorului”, manifestare ajunsă deja la a XVI-a ediţie. Programat pe 1 septembrie, festivalul are nota sa de autenticitate a zonei, dar şi spoiala de kitsch dată de prezenţa dorită a Danielei Gyorfi. „Acest festival este important pentru noi, mai ales că promovează specificul local, tradiţiile. Mulţi dintre locuitorii oraşului îşi au obârşia în localitatea Jina (Sibiu). În urmă cu aproape 300 de ani, înaintaşii lor s-au aşezat aici, pe malul râului Bistriţa. Vom avea un spectacol cu muzică, dansuri populare, muzică populară, dar şi uşoară. Sper să le avem alături pe Daniela Gyorfi şi Emilia Ghinescu”, explică primarul Ion Bîzîc, dornic de a realiza un colaj muzical de câtece tradiţionale şi manele remixate.

Târgurile cu produse tradiţionale, încă un vis

Într-o zonă în care ai putea să îl aduci pe Tudor Gheorghe să cânte în frac fără a-i fi ruşine de auditoriul său, primarii amestecă de dragul popularităţii genuri muzicale cu tarabe de mici şi lenjerie intimă repurtată în manifestări numite pompos „Ziua localităţii”. Culmea culmilor, produsele care au marcat pe vecie în istorie zonele respective sunt lăsate deoparte, ca o ruşine a trecutului. „Sper să avem şi o expoziţie cu vânzare de produse eco: brânză, caşcaval, lapte etc.”, se încăpăţânează să explice Ion Bîzîc. Avertismentul observatorilor din cultura vâlceană vine însă imediat: „Fără o conştientizare a propriei identităţi, aceşti oameni nu vor deveni decât simpli comercianţi în câţiva ani”, consideră Florin Epure.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...