Marţi, 9 iunie a.c., şase consilieri locali din Mălaia au convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Mălaia – Vâlcea în cadrul căreia a fost votată revocarea HCL nr. 25 din 29 mai 2015, privind aprobarea valabilităţii contractului de arendă nr. 1249/2010. Actul normativ viza prelungirea valabilităţii unui contract încheiat în 14 aprilie 2010 de Primăria Mălaia, prin care îi arenda novăceanului Gheorghe Vinţan 232 hectare de păşune situate în extravilanul localităţii în golul alpin de pe vârful Muntinu Mare. Înţelegerea a fost valabilă cinci ani, expirând în aprilie anul curent. Până în data respectivă, conform articolului 6, alineat (1) din document, nivelul arendei era unul modic, suma convenită de părţi fiind de 2.300 de lei pe an. În urma dezvăluirilor incendiare din Săptămâna în Oltenia, prin HCL 25/2015, nivelul arendei a fost crescut la 100.000 lei pe an, plătibili până la data de 30 august 2015. Până la şedinţa din mai, deşi i-a fost semnalat de nenumărate ori, după cum demonstrează şi procesul verbal al şedinţei din aprilie, primarul Sergiu Bogdan (PSD) nu a consultat aleşii locali în privinţa acestei înţelegeri, deşi era obligat de lege în acest sens, fiind vorba de teren din domeniul public al localităţii. Sarcina formulării proiectului de hotărâre i-a revenit viceprimarului Leonid Chirculescu, care s-a descurcat... aproape onorabil. În mod vădit ironic, în expunerea de motive, edilul a invocat printre altele faptul că, în urma adresei Prefecturii Vâlcea, dar şi a “consultării arhivei Primăriei Mălaia”, a constatat că nu există o hotărâre de consiliul local cu privire la prelungirea arendei!!!
Lucrări de zeci de miliarde, date firmelor de casă, Rotrans şi Altvis Construct, fără acordul CL
Câţiva dintre consilierii locali din Mălaia continuă să fie revoltaţi de atitudinea sfidătoare a primarului Sergiu Bogdan care continuă să îi obstrucţioneze în exercitarea atribuţiiler prevăzute de Legea 215. Spusele lor sunt confirmate de zeci de localnici care au prins curaj şi îşi exprimă fără reţinere nemulţumirile legate de edil, pe care îl acuză că nu a făcut mare lucru pentru localitate în cele aproape două mandate de când conduce comuna. Potrivit acestora, Primăria Mălaia nu a prezentat procese verbale de recepţie pentru nicio lucrare efectuată în anul 2014 din bugetul localităţii de peste 3,3 milioane lei. Sfidând legea şi fiind determinat să conducă localitatea după bunul plac, primarul Sergiu Bogdan nu a avut o hotărâre de consiliu local pentru nicio lucrare efectuată anul trecut. Unii dintre consilierii locali ai comunei Mălaia îl acuză pe edil că lucările de infrastructură s-au făcut cu două firme, “abonate de şapte ani de zile la bugetul local”. Şi bugetul localităţii pe 2014, inclusiv actele aşa-zis justificative par a le confirma spusele. Ca exemple, ei dau două podeţe construite pe pârâul Rudăreasa, pentru care s-au cheltuit 39.000 lei, respectiv 23.680 lei, de care pur şi simplu primarul şi secretara Maria Lazea “se întrebau şi ei, în şedinţă, unde sunt. S-au făcut reparaţii la podul de la Biserică în valoare de 100.000 lei, conform bugetului pe anul trecut ce ne-a fost supus spre aprobare, dar nu ni s-a prezentat niciun proces verbal de recepţie a lucrării. De asemenea, s-au executat reparaţii la trotuarul de pe raza comunei contra a 50.000 de lei, sumă, de asemenea, nejustificată temeinic prin acte în bună regulă”. “Până şi pentru pentru «Zilele Mălăii» au cheltuit 15.000 de lei fără o hotărâre în acest sens a Consiliului Local”, mai spun aleşii.
400 de milioane de lei vechi, cheltuite pe abonamente
Documentele anexate (nr. 5633/15.05.2015) Referatului de specialitate la Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului de execuţie a bugetului Comunei Mălaia pentru anul 2014 probează că deciziile administraţiei locale în privinţa investiţiilor în infrastructură frizează chiar ridicolul, dacă nu şi penalul! La capitolul “mărunţiş” aruncat pe achiziţii publice bizare, amintim câteva “capitole”: artificiile de Zilele Mălăii au costat 6.000 de lei; au fost achiziţionate servicii de salubrizare în valoare de 12.000 lei; a fost cumpărată o cupă de excavator pentru buldoexcavatorul achiziţionat de primărie în leasing cu 30.000 lei. Găsim şi “servicii publicare în pagini aurii şi ghidul primarilor”, dar şi de “psihologia muncii”. Peste 400 de milioane de lei vechi au fost achitate de Primăria Mălaia anul trecut numai pentru abonamente, în afara banilor cheltuiţi pe serviciile de publicitate. Evident că nu vorbim despre publicaţii gen Le Monde, ori New York Times! Şi când te gândeşti că, potrivit răspunsului oficial primit din partea instituţiei la cererea formulată de noi în baza Legii 544/2001, edilul ne-a cerut 5 lei pentru fiecare copie a documentelor solicitate... O fi vrând omul să-şi acopere deficitul, deh!
Pe ce s-au cheltuit banii? Punte pietonală de negăsit.
Factura nr. 317 din 11 august 2009, emisă de Rotrans SRL Vlădeşti demonstrează că legăturile acestei firme cu bugetul comunei Mălaia datează imediat după ce Sergiu Bogdan a preluat conducerea localităţii. Conform documentului, au fost achitaţi 19.145,6 lei pentru 65 de ore (200 lei/oră) de prestaţii servicii cu excavator N. Holland pe 244 km (10 lei/km). Asta în condiţiile în care, reamintim, primăria s-a dotat cu un buldoexcavator costisitor, achiziţionat în leasing, în care s-au investit alte sute de milioane de lei vechi pentru dotări... suplimentare. Şi în august 2014, Primăria Mălaia a plătit alte 65 de ore aceleiaşi firme, bonurile de transport fiind semnate de primarul Sergiu Bogdan fără a fi detaliate lucrările efectuate în orele respective. Rotrans încasează (conform factură 390/23.10.2014) încă 35.563,20 de lei. Tot în august 2014 (factura 40071/22.08.2014), Primăria Mălaia achită 9.672 lei SC Autoro SRL (delegat Ion Petercă) pentru servicii buldozer. De data aceasta sunt prestate 60 de ore de servicii executate tot cu un buldozer, dar cu 130 de lei pe oră! Zeci de alte documente continuă să releve lucrări achitate cu ochii închişi de edil.
Prin factura 17/10.11.2014, emisă de Altvis Construct SRL Pesceana, primăria îşi asumă să plătească 39,306,3 lei pentru “Prestări servicii reparaţii curente punte pietonală peste pârâul Rudăreasa”. Atât primarul, cât şi mare parte din aleşii locali, au refuzat cu o încăpăţânare demnă de cauze mai puţin ilicite să ne îndrume spre locul respectiv pentru a fotografia şi noi “obiectivul”. Ca şi Rotrans, şi Altvis Construct a beneficiat şi de achitarea altor lucrări dubioase, fiecare în valoare de sute de milioane de lei vechi din bugetul comunei.
Operaţiuni savante în situaţiile de lucrări: roaba cu pneuri, încărcată manual şi descărcată prin răsturnare
Documentele oficiale în posesia cărora am intrat demonstrează că unele dintre situaţiile de lucrări ataşate facturilor par trase la indigo, după metoda modernă denumită “copy-paste”, iar altele conţin menţiuni de-a dreptul ridicole. “Împrăştierea cu lopata a pământului afânat, strat uniform”, “transportul materialelor cu roaba pe pneuri, încărcare prin aruncare cu lopata, descărcare prin răsturnare”, “compactarea cu mai de mână a umpluturii” şi alte astfel de operaţiuni savante completează situaţii de lucrări prin care Altvis Cosntruct SRL s-a chinuit din răsputeri să justifice mai multe lucrări în urma cărora a încasat miliarde de lei vechi.
Aceasta fiind situaţia execuţiei (la propriu) a bugetului comunei Mălaia pe 2014, ne aşteptăm ca în curând administraţia locală să fie luată serios la întrebări şi de instituţiile de control ale Statului. Multă baftă, băieţi!
Malaia - descărcarea de gestiune pe anul 2014
Descărcăţi aici documentul.