Politică

Bătălia pentru Cotroceni se mută în frontul morţilor

Românii hrănesc cu firimituri leul lui Isărescu, iar listele electorale dau de înţeles că urnele mobile trebuiau plimbate şi prin ţintirim

Preşedintele Băsescu este mai nou amânat. Supendarea sa va fi decisă (sau nu) în urma unei renumărări de potenţiali votaci din popor abia pe 31 august. Între timp, leul a dat bir cu fugiţii din faţa dolarului şi a monedei euro, ascunzându-se sub pulpana lui Mugur Isărescu.

„Leul a fost rezonabil. A fost săracu’, Cum n-a fost? Adică 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici, de la început a fost nerezonabilă (datorită fundamentelor.) Am avut o inflaţie mai mare 2-3 ani decât media europeană. Ştiţi că unul dintre fundamente este chiar acesta, diferenţialul de inflaţie. Probabil că o anumită depreciere era de aşteptat, din punct de vedere al fundamentelor”, a explicat Isărescu. Cu francul în buzunar şi grija zilei de mâine neinclusă în agenda politică, parlamentarii vâlceni numără în continuare liste. Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că nicio lege nu permite Guvernului să scoată de pe listele electorale pe românii cu domiciliul sau rezidenţa în străinătate, el arătând că la referendum de fapt ar fi trebuit incluşi pe listă şi 460.000 de români cu locuinţă în afara ţării.
„Dacă s-ar face corect cifra electorală pentru destituirea preşedintelui, ea îi include pe cei 18,3 milioane din listele permanente pentru alegerile locale, plus cei 460.000 de cetăţeni români care au domiciliu în străinătate”, a argumentat Băsescu.
Ioan Rus a anunţat, luni, că şi-a înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, pentru că este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni, începând de la Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, lucru inacceptabil. Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a confirmat, luni, că şi-a înaintat demisia din funcţie, el precizând că a făcut acest lucru „din motive personale” şi că va comenta mai mult „altădată”.

Cernişoara şi Bărbăteşti, două localităţi unde şi morţii au drept de vot

Parlamentarii opoziţiei critică dur atitudinea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, care vorbeşte despre o impotenţă a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemei referendumului. Mai mult decât atât demnitarii vorbesc despre zeci de morţi care ar fi trecuţi şi pe listele permanente din judeţul Vâlcea, asta în timp ce democrat liberalii cred că într-un final vor ieşi învingători.
Declaraţiile preşedintelui suspendat Traian Băsescu, potrivit cărora nicio lege nu va permite Guvernului să scoată de pe listele electorale pe românii cu domiciliul sau rezidenţa în străinătate, el arătând că la referendum de fapt ar fi trebuit incluşi pe listă şi 460.000 de români cu locuinţă în afara ţării, i-a indignat pe parlamentarii opoziţiei, care susţin că acesta nu îşi poate accepta înfrângerea. „Apreciem decizia CCR, care arată ca votul oamenilor are valoare şi că 8,5 milioane de români care şi-au exprimat voinţa la referendum nu pot fi ignoraţi, oricât de mult ar vrea Băsescu. Cum spuneam, Traian Băsescu trebuie să vadă în aceste şase săptămâni de prelungire a suspendării un răgaz pentru a se gândi serios la cele 7,5 milioane de voturi împotrivă sa şi la demisie”, a declarat Aurel Vlădoiu, deputat PSD Vâlcea. Mai mult decât atât, acesta susţine că problema listelor electorale ar putea deveni foarte simplă, atât timp cât pe ele nu mai pot fi introduse persoane decedate. Vlădoiu a vorbit şi despre mai multe probleme apărute în listele de la Vâlcea. Acesta susţine că numai în două comune, Cernişoara şi Bărbăteşti, au fost descoperiţi peste 100 de morţi. „Este foarte simplu, nu pot vota pe liste permanente decât cei care au un domiciliu stabil, cei care tranzitează au la dispoziţie listele suplimentare. Am avut discuţii şi cu primarii şi de exemplu, numai la Cernişoara şi Bărbăteşti s-au descoperit câte 50 de persoane decedate pe liste permanente”, mai spune Vlădoiu.

"Demisiile celor doi, Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, demonstrează că nici măcar ei nu au fost în stare să îşi pună semnăturile pe nişte tâmpenii. Guvernul demonstrează că face un amatorism politic, iar presiunile şi-au spus cuvântul.", Deputat PDL, Samoil Vîlcu

Vîlcu: „Ceea ce face Guvernul e un amatorism politic”

Pe de altă parte, democrat liberalii din Vâlcea susţin că ceea ce Guvernul face în acest moment nu este altceva decât un amatorism politic şi că nimeni nu va putea schimba cifra electorală şi nici listele permanente. Deputatul PDL, Samoil Vîlcu, precizează că nici în judeţul Vâlcea nu ar exista mari probleme cu listele, poate doar mici scăpări ce pot fi remediate de către primari. „Demisiile celor doi, Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, demonstrează că nici măcar ei nu au fost în stare să îşi pună semnăturile pe nişte tâmpenii. Guvernul demonstrează că face un amatorism politic iar presiunile şi-au spus cuvântul. Noi oricum vom cere nominal fiecare persoană ce va fi scoasă din liste”, spune Vîlcu. Administraţiile publice locale sunt obligate ca, până pe data de 28 august, să efectueze un minirecensământ pentru a putea definitiva misterul listelor electorale.

Sudul Vâlcii a mers anti-Băsescu

Cea mai puternică opoziţie întregistrată de preşedintele suspendat a fost înregistrată în sudul Vâlcii, unde comune precum Fârtăţeşti, Lăcusteni, Lăpuşata, Cernişoara, dar şi oraşe precum Bălceşti, Băbeni, Horezu şi Berbeşti au scos în premieră prezenţe de peste 70% la urne. În comparaţie cu alte zone ale judeţului, exceptând staţiunile balneo-climaterice, bazinul Berbeşti-Bălceşti s-a dovedit unul favorabil USL.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...