Actualitate

Bugetul CET Govora, izvor nesecat pentru băieţii deştepţi

După ce i-a plătit numai lui Şova 1,4 milioane de euro, societatea a achitat anual alte sute de mii de euro pe contracte discutabile de consultanţă juridică

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere de luni bune arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova. Conducerea CET Govora SA continuă să ţină ascunse opiniei publice documentele din care reiese oportunitatea contractului societăţii cu casa de avocatură Şova&Asociaţii, în valoare de peste 1,4 milioane de euro, derulat începând din 2003. Nici nu e de mirare dacă analizăm cu atenţie bugetul prezentat consilierilor judeţeni vâlceni de actualul director interimar, Doru Constantin, în şedinţa ordinară a CJ Vâlcea din 29 mai a.c. Din document reiese că societatea continuă să cheltuiască sume exorbitante pentru diverse servicii a căror oportunitate este discutabilă şi fără derularea procedurii legale de achiziţii publice. Am insistat, ca exemplu, pe consultanţa juridică. Luat la rost de aleşii vâlcenilor, directorul general interimar a scăpat porumbelul, aproape recunoscând involuntar că pentru un contract s-au achitat facturi deşi serviciile juridice nu au fost prestate efectiv!

Deşi aprobat, în urma unor aprige acuze aduse de aleşii judeţului, în şedinţa ordinară din 29 mai a.c. a Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, bugetul CET Govora SA continuă să ascundă amănunte foarte importante cu privire la modul în care au fost cheltuiţi banii publici la această societate, în ultimii ani. Unul dintre capitolele pentru care i-au fost solicitate explicaţii directorului comercial (în prezent, director general interimar) Doru Constantin de consilierii judeţeni liberali Victor Stănculescu şi Iuliana Moise au vizat cheltuielile exorbitante cu consultanţa juridică efectuate ani de-a rândul de societate şi perpetuate şi în cheltuielile societăţii prognozate pentru 2015, e drept, la un nivel ceva mai redus.


Contracte cu avocaţi deştepţi: Sute de mii de euro pentru servicii juridice ne-prestate efectiv

Cei doi aleşi au atras atenţia că sutele de mii de euro alocate onorariilor avocaţilor sunt greu justificabile în contextul în care societatea se confruntă cu o situaţie economică mai mult decât critică şi are un compartiment juridic din care însuşi Doru Constantin, actualul director general interimar, a făcut parte. Iuliana Moise s-a arătat intrigată de prevederile unuia dintre aceste contracte. “Nu e foarte mult, domnule director, să plătim 20.000 de euro lunar pentru un astfel de contract?”. Victor Stănculescu a şi vehiculat câteva nume, e vorba de bucureşteanul Cristian Sârbu, mult mai cunoscut în lumea mondenă pentru succesul său în calitate de avocat, în special în materie de divorţuri ale vedetelor decât în cea de specialist în litigii dintre societăţi, dar şi de casa de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii din Cluj-Napoca. În acest din urmă caz, vorbim despre o firmă de succes în domeniu, într-adevăr, însă rămâne discutabilă oportunitatea înţelegerii cu CET şi pare mai mult decât dubioasă aprobarea (sursele noastre spun că ea nu există) dată de reprezentantul CJ Vâlcea în AGA CET Govora pentru astfel de contracte. Directorul Doru Constantin s-a eschivat din răsputeri să dea răspunsuri concrete. El a susţinut că astfel de înţelegeri se justifică prin faptul că au fost câştigate procese de către societate în urma cărora s-au obţinut beneficii băneşti mult mai mari decât onorariile. Un “porumbel” tot a scăpat: “În ce priveşte contractul de 20.000 de euro, partenerul a retras recent facturile emise şi ne-a semnat că este de acord să se încaseze suma numai în urma serviciului prestat efectiv”. Cu alte cuvinte, până în prezent, este foarte probabil să fi fost achitate şi facturi emise fără a exista un serviciu juridic prestat efectiv!

Cheltuieli cu consultanţa juridică diminuate doar cu 20.000 de euro în 2015

1,83 milioane de lei reprezintă suma aprobată de CJ Vâlcea şi Consiliul de Administraţie al CET Govora în 2014 pentru comisioane şi onorarii rezultate din contractele de consultanţă juridică. Din aceasta, potrivit bilanţului prezentat în şedinţa CJ din 29 mai a.c., societatea a “realizat” 1,077 milioane lei. Cu alte cuvinte, a cheltuit echivalentul a aproximativ 240.000 de euro, în contextul în care, la sfârşitul lui 2014, pentru al treilea an consecutiv, a înregistrat pierderi financiare de milioane de euro!!! Această situaţie a făcut ca CJ Vâlcea să aprobe, pentru 2015, “numai” 986.000 lei pentru consultanţă juridică. Adică, tot cam pe acolo (220.000 Euro)!
Având în vedere că Ţuca Zbârcea & Asociaţii se mândreşte cu echipa sa formată din peste 100 de avocaţi, consultanţi fiscali, practicieni în insolvenţă, consilieri în proprietate industrială etc, pare că vechiul management al CET Govora SA a dorit să se asigure în cazul unei eventuale intrări în insolvenţă mai degrabă sau, în cel mai bun caz, a unei reorganizări judiciare.

OUG 26/2012
Art. I
(1) Autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare.

(3) În situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale, precum şi regiilor autonome prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, poti fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea sau mandatarea reprezentanţilor statului sau unităţilor administrativ-teritoriale în organele de conducere ale acestora:

b) de către consiliile locale, consiliile judeţene sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru cele la care unităţile administrativ-teritoriale deţin integral sau majoritar capitalul social.

Carmen Alexandrescu, reprezentanta CJ în AGA până în noiembrie 2014

Solicităm public pe această cale conducerii executive a CET Govora SA, să facă dovada faptului că aceste contracte au fost aprobate, potrivit legii, în plenul CJ Vâlcea, sau dacă a existat un mandat special în acest sens acordat de instituţie reprezentantului său, în calitate de acţionar unic al societăţii, în AGA. Precizăm că, în data de 29 octombrie 2014, directorul executiv din cadrul CJ Vâlcea Carmen Alexandrescu şi-a înregistrat demisia din funcţia de reprezentant al acţionarului unic în AGA CET Govora. Ea fusese desemnată prin vot aproape unanim în această funcţie la propunerea defunctului preşedinte PSD al CJ, Ion Cîlea. În şedinţa ordinară din 30 noiembrie 2014, locul ei a fost luat, prin votul în plen al aleşilor judeţului, de avocatul Petre Grigore. În conformitate cu OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative, acest demers era absolut obligatoriu!
Atât directorul general demisionar Mihai Bălan, cât şi actualul director interimar Doru Constantin (fost consilier juridic al societăţii) nu pot susţine că nu ştiau de aceste prevederi. Cu atât mai mult cu cât, în perioada scurtului mandat exercitat la conducerea Oltchim SA, Mihai Bălan a şi luat decizii în baza acestei legi. Astfel, la începutul lunii octombrie 2012, la o zi după ce a fost numit director general al combinatului, Mihai Bălan a înştiinţat Ministerul Economiei despre toate contractele de achiziţie publică de la Oltchim SA, indiferent de metoda de atribuire şi de obiectul acestor contracte, însoţite de un raport privind legalitatea, oportunitatea, stadiul şi derularea fiecărui contract.

În 2014, cheltuielile de protocol, publicitate şi sponsorizările au depăşit consultanţa juridică!

Tot în 2014, în bugetul CET Govora au fost estimate cheltuieli pentru “protocol, reclamă şi publicitate” în valoare de 963.100 lei, sumă ce a fost depăşită, la final raportându-se ca fiind cheltuiţi 1.195.600 lei. Ceea ce a determinat actuala conducere să înjumătăţească suma prognozată pentru anul curent la 500.000 lei. De precizat că, anul trecut, cheltuielile cu protocolul prognozate de CET Govora SA au fost de 212.700 lei, cele înregistrate la finalul exerciţiului fiind de 339.600 lei. În acelaşi context, cheltuielile prognozate cu reclama şi publicitatea (“cheltuieli de promovare a produselor” !?!) au fost de 750.400 lei, la final de 2014 fiind raportaţi 856.000 lei cheltuiţi. Pentru 2015, au fost prognozaţi numai 351.200 lei. De asemenea, au fost cheltuiţi pe sponsorizări 429.500 lei (din 450.600 lei prognozaţi, 420.000 pentru “cluburi sportive” - ?!?), anul acesta fiind aprobată suma de numai 390.300 lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

13.06.2015 - 14:35Traian:Dar aici chiar nu indrazneste nici un procuror DNA sa cerceteze??? Valcea ramane tarla fara stapan! O sa ajungem sa ne facem dreptate singuri, cu parii!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...