Zeci de ceramişti din întreaga ţară au fost prezenţi la cea de-a 45-a ediţie a „Cocoşului de Hurez”. La eveniment au fost prezenţi şi în acest an reprezentanţi ai asociaţiilor de ceramică din Europa, dar şi un parlamentar italian.
Festivalul ceramicii româneşti s-a bucurat şi în acest an de o participare internaţională, la Horezu fiind prezenţi senatorul italian Stefano Collina, Paul Julien- preşedintele Asociaţiei franceze a localităţilor centre de ceramică, Conhi Miguelez – primar de Alba de Tormes, din Spania, Isabelle Deburg şi Philipe Amy, reprezentanţii Asociaţiei franceze a localităţilor centre de ceramică sau Oriol Calvo, managerul Asociaţiei europene a localităţilor de ceramică.
În cadrul ediţiei din acest an a Cocoşului de Hurez a avut loc şedinţa Adunării Generale a Grupării Europene de Cooperare Teritorială a Oraşelor Ceramicii, din care fac parte Italia, România, Spania, Serbia, Franţa, şi în cadrul căreia s-a încercat să se găsească soluţii pentru localităţile unde olăritul e un meşteşug pe cale de dispariţie.
“Suntem preocupaţi să accesăm fonduri europene pentru susţinerea localităţilor unde nu mai există suficientă implicare din partea celor care au lucrat ceramică. Pot să spun că în Horezu sunt prezente 36 de persoane autorizate care prelucrează lutul din Dealul Ulmetului. În schimb, sunt localităţi în ţară, şi vă pot nominaliza Oboga, unde mai sunt doar unul sau doi ceramişti. Interesul nostru este să-i ajutăm şi pe cei de acolo, astfel încât să întocmim proiecte cu finanţare europeană şi să le depunem direct la Bruxelles, pentru susţinerea acestei îndeletniciri”, a declarat primarul Ilie Fârtat.
Fabrică de prelucrat lutul în Horezu
Pentru a veni în sprijinul ceramiştilor, primarul Ilie Fârtat spune că în Horezu se va înfiinţa în scurt timp o fabrică pentru prelucrarea lutului. Proiectul se va realiza cu fonduri europene şi îi va ajuta pe meşterii ceramişti să crească productivitatea, deci, implicit, veniturile. “Vrem ca Horezu să asigure materia primă, adică să facem o fabrică de prelucrat lutul. Câştigăm şi ceva timp, pentru că prelucrarea lutului este un procedeu care durează un an de zile. E bine ca lutul să degere iarna, să intre apoi în malaxor, sunt foarte multe operaţii. Dacă realizăm o linie automată de malaxare a acestui pământ, scurtăm termenele, iar atunci când sunt comenzi ferme din partea comercianţilor, olarii nu vor mai pierde timpul, vor creşte productivitatea şi, implicit, vor realiza venituri mai mari“, susţine Ilie Fârtat.
“Vrem ca Horezu să asigure materia primă, adică să facem o fabrică de prelucrat lutul. Câştigăm şi ceva timp, pentru că prelucrarea lutului este un procedeu care durează un an de zile” - Ilie Fârtat, primar Horezu.
Cei mai talentaţi ceramişti, premiaţi
Peste 70 de ceramişti din mai multe judeţe ale ţării, printre care Iaşi, Harghita, Mureş, Braşov, Argeş, Mehedinţi, Maramureş, Teleorman şi, bineînţeles, Vâlcea, au participat la cea de-a 45-a ediţie a târgului.
Marele premiu al concursului de creaţie “Cocoşul de Hurez” a fost câştigat în acest an de Cornel Sitar, un ceramist din Baia Mare, în timp ce pe primul loc s-au clasat Mathe Denes-Corund şi Nicoleta Pietraru, din Horezu. Locul secund a fost ocupat de Costel Popa, din Horezu, şi Eugen Pătru, din Vlădeşti. De asemenea, Mihai Dogaru, meşter popular din Lungeşti, a obţinut la ediţia din acest an un premiu special din partea Direcţiei pentru Cultură Vâlcea.