Ultima Oră

Austriecii de la Cascade Empire şi mai mulţi patroni din Vâlcea, daţi afară din Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu

Statul român a început demersurile pentru anularea titlurilor în baza cărora au fost înstrăinate abuziv aproximativ 1.200 de hectare de teren forestier

Cele 1.200 de hectare de teren forestier din munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu au ajuns în proprietatea câtorva zeci de persoane şi oameni de afaceri din Vâlcea şi a firmei Cascade Empire, firmă controlată de austriecii de la HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL.
Statul român a pierdut trei munţi dintr-un foc în urma acţiunilor întreprinse, în perioada 2004-2005, de oamenii de afaceri craioveni Mircea Basarabă şi Dan Mihai Petrulian. Deşi nu erau îndreptăţiţi să participe la reconstituirea dreptului de proprietate, afaceriştii doljeni au ajuns să deţină sute de hectare de teren în urma unor retrocedări bazate pe acte false, complice fiindu-le nimeni altul decât Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, cel care s-a ocupat, printre altele, de identificarea suprafeţelor.

Cum furară oltenii munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu

Mircea Basarabă, Dan Mihai Petrulian şi Gheorghe Deaconeasa au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective.
“Inculpaţii Mircea Basarabă, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, şi Mihai Dan Petrulian au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea, au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul intitulat «Copie contract de vânzare» datat 24 februarie 1907″, au precizat procurorii DNA.
Mircea Basarabă, în calitate de reprezentant al SC Consult Turist Company SRL Craiova, a încheiat cu moştenitorii contracte de prestări servicii prin care se angaja să-i reprezinte în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate în munţii Galbenu, Puru şi Petrimanu. În schimbul acestor servicii, moştenitorii respectivi erau obligaţi să plătească o sumă echivalentă cu un procent de 15%-20% din sumele încasate în urma vânzării terenurilor reconstituite.
La rândul său, Gheorghe Deaconeasa a încheiat, în perioada 2005-2008, o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC Consult Turist Company SRL, reprezentată de Mircea Basarabă, în baza căreia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit.

Munţii, scoşi la vânzare în 2006

Titlurile de proprietate pentru terenurile forestiere din cei trei munţi au fost eliberate până în vara anului 2006. La scurt timp, Mircea Basarabă a început să închirieze ori să vândă din terenuri societăţii Cascade Empire, societate controlată de austriecii de la Schweighofer.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în 23 august 2006 s-au încheiat primele contracte de vânzare-cumpărare cu Cascade Empire pentru 294 de hectare de teren forestier şi 4.500 metri cubi de masă lemnoasă, dar, până la sfârşitul lui 2008, Mircea Basarabă vânduse deja societăţii austriece peste 800 de hectare de teren.

Cine a mai cumpărat teren în Puru, Galbenu şi Petrimanu

În total, pe lângă SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL, prin Cascade Empire, peste 20 de persoane fizice şi juridice au mai cumpărat teren în Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, de la Mircea Basarabă.
Pe lista celor care deţin titluri de proprietate pentru terenuri retrocedate cu acte false se află S.C. Delta Promit Imobiliare SRL, Lista CF Cad, oamenii de afaceri Silviu Vasilescu (patronul unul hotel din Râmnicu Vâlcea, ginerele unui cunoscut „drumar” din judeţ), Dan Dragomir (patronul Proimsat), Vasile Dragomir, Valentin Petre Drăghici, Mihail Prădatu, Hodorog Mihai Dumitru, Gabriel Răzvan Ionescu, Miron Dumitru (fost judecător), Cornelia Radu, Drăghici Petre Constantin, Daniel Muşan, Elvira Vulcănescu etc.


Direcţia Silvică, demersuri pentru recuperarea munţilor

În acest moment, juriştii Direcţiei Silvice Vâlcea au demarat o serie de acţiuni pentru anularea titlurilor de proprietate şi a documentelor de punere în posesie, şi de suspendare a tăierilor ilegale de lemn, pentru a limita prejudiciul adus statului. De asemenea, se întreprind demersuri pentru revenirea în proprietatea statului a celor 1.200 de hectare de teren. Solicitarea de anulare a titlurilor de proprietate s-a făcut deja pe cale administrativă, la Comisia Judeţeană de Fond Funciar, urmând ca Direcţia Silvică să depună o acţiune civilă în instanţă. De asemenea, s-a cerut Comisariatului de Regim Silvic şi Ginegetic Vâlcea (ITRSV) să suspende tăierile de lemne din nordul judeţului Vâlcea. Suspendarea regimului silvic în zona unde SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL exploatează masă lemnoasă se poate face şi prin ordonanţă preşedinţială.
În urma acestor acţiuni, actualii proprietari ai munţilor Puru, Galbenu şi Petrimanu îşi vor pierde dreptul de proprietate asupra terenurilor. Aceştia se vor putea îndrepta în instanţă împotriva lui Mircea Basarabă şi Gheorghe Deaconeasa, dar demersul lor va fi inutil în condiţiile în care cei doi au sechestru pe avere şi riscă să petreacă ani grei în închisoare.
În luna mai a acestui an, Gheorghe Deaconeasa şi Mircea Basarabă au fost condamnaţi de Tribunalul Vâlcea la 10 şi respectiv 9 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de la Obârşia Lotrului, dar sentinţa nu este definitivă şi irevocabilă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...