Actualitate

Minerii de la Alunu şi Berbeşti, la un pas de o nouă revoltă

Situaţia minerilor din bazinele carbonifere Berbeşti şi Alunu este în continuare incertă, angajaţii solicitând conducerii CET Govora să urgenteze luarea unor decizii

Cei mai nemulţumiţi de situaţia actuală de la minele Berbeşti şi Alunu sunt angajaţii firmei Minprest, o societate care se ocupă de întreţinerea utilajelor din cele două cariere. În urmă cu câteva săptămâni, conducerea CET Govora le-a cerut oamenilor o perioadă de 40 de zile ca să găsească soluţii prentru înfiinţarea unei noi societăţi care să preia o parte din aceşti angajaţi, dar cum până acum nu au dat niciun semn că ar putea face ceva în ceea ce îi priveşte, minerii din zonă ameninţă din nou că vor ieşi în stradă. Oamenii vor să ştie situaţia reală a celor două mine. ”La ultima întâlnire, organizată chiar în ziua în care angajaţii acestei societăţi au fost trimişi în concediu fără plată, reprezentanţii CET Govora au cerut minerilor 40 de zile ca să înfiinţeze o altă societate care să îi preia. Nu pe toţi, însă, deşi 90 la sută dintre ei sunt şi proprietari de terenuri în zona de exploatare, iar promisiunile au fost că cei care au terenuri afectate de exploatarea minieră vor rămâne. Li s-a reproşat că nu îşi fac treaba, deşi există numeroase sesizări că în prezent, din cele patru excavatoare, funcţionează doar două, ceea ce pune sub semnul întrebării eficienţa activităţii din cele două cariere. Este inadmisibil ca, după 60 de zile de când CET Govora a preluat carierele, situaţia acestor mineri să fie în continuare incertă. În plus, situaţia lor îi afectează şi pe ceilalţi mineri. Numai în Alunu sunt 500 de oameni care lucrează la mină”, a precizat Vasile Boiangiu, primarul comunei Alunu. Nemulţumit de situaţia actuală de la carierele Alunu şi Berbeşti se arată şi edilul oraşului Berbeşti, Vintilă Chelcea. Acesta a declarat că reprezentanţii CET Govora ar trebui să îşi facă timp să vină să discute cu oamenii despre situaţia reală a carierelor. Minerii din zonă sunt nemulţumiţi şi de faptul că reprezentanţii CET au acordat o atenţie deosebită angajaţilor din alte localităţi, în detrimentul localnicilor. Ei solicită astfel conducerii CET Govora să îi aibă mai mult în vedere pe minerii din cele două localităţi şi mai puţin pe angajaţii din localităţile învecinate.
Din Alunu şi din Berbeşti, la Minprest sunt angajaţi 183 de mineri care au fost trimişi în concediu fără plată odată cu preluarea celor două cariere de către CET Govora. Pe 17 martie anul acesta, apropximativ 400 de mineri din cele două bazine carbonifere au protestat în stradă, nemulţumiţi de modul în care s-a făcut preluarea minelor. Ei au solicitat răspunsuri clare cu privire la preluarea angajaţilor de la Minprest în cadrul nou înfiinţatului Complex Energetic Oltenia, dar şi în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă în baza căruia s-a făcut diminuarea salariilor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...