Deşi nu fac parte din categoria celor care nu au după ce bea apă, familiile de vază ale judeţului Gorj au fentat legea şi regia, folosind ani la rând apa, fără să plătească un leu. Magnaţii din cartierele rezidenţiale, proprietari de vile de altfel, au consumat în taină apa, sperând că autorităţile îşi vor da seama de pagubă târziu, lucru care s-a şi întâmplat. Abia după un control tematic, bogătaşii au remarcat că „au omis” să intre în legalitate sau că au cauzat pierderi suportate pe nedrept de restul cetăţenilor.
Deşi nu par a avea probleme financiare, zeci de târgujieni au uitat să încheie contract cu Aparegio pentru a plăti apa consumată. Aceştia locuiesc în cartiere rezidenţiale ale oraşului şi consumă apă fără măsură şi...fără plată. Dan Gavrilescu, membru PDL Gorj, Cosmin Popescu de la Complexul Energetic Rovinari, Constantin Văduva, lichidator judiciar, directori din Primăria Târgu Jiu, juristul Grigore Jianu, actualul secretar al Primăriei Târgu- iu (care, după ce a primit notificarea Aparegio, a intrat în legalitate n.r.), Emil Dragomirescu, fost director la Termo Rovinari, Sorin Băluţă, patron Byons, fotbalistul Mingote, de la Pandurii Târgu Jiu, Florin Ninu, fost director la SAPARD, Ion Săvoiu, sunt câteva dintre persoanele care au omis să îşi plătească factura la Aparegio. Aceştia s-au branşat ilegal la reţea şi nu au mers să anunţe Aparegio, care, teoretic şi practic aduce câte un contor pentru a factura apa consumată. În total, 32 de persoane care au case construite în cartierul Bicaz nu au plătit de câţiva ani, unii dintre cei enumeraţi având venituri foarte mari. Abia după ce au primit notificările din partea societăţii de distribuţie a apei, mai mult de jumătate dintre cei branşaţi ilegal au încheiat contract cu Aparegio.
În multe cartiere se merge “pe burtă”
În alte zone din oraş există consumatori şi mai mari, care au chiar ferme de animale. Aceştia consumă apă fără ca aceasta să fie contorizată. „Nu este singulară situaţia din cartierul Bicaz. Avem probleme şi în Primăverii, Bârseşti, Ursaţi, Calea Severinului. Am efectuat un inventar săptămâna trecută şi, pe Bicaz, din 50 de case, 32 erau branşate ilegal. Am trimis notificări, 14 dintre proprietari au venit deja să facă contract cu Aparegio. Toţi aveau alimentare cu apă ilegală şi trebuie să intre în conformitate cu legea. Unii dintre ei aveau aparat de măsurat, dar nu aveau contract şi nu au plătit nimic. Alimentarea cu apă în zonă există de când au început lucrările de amenajare, din urmă cu aproximativ cinci ani. Numele contractelor a crescut în urma controlului pe care l-am făcut”, a spus Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio.
Cosmin Popescu: „A fost o delăsare din partea mea”
Cosmin Popescu a declarat pentru gorj-domino.ro că a primit notificare de la Aparegio şi va încheia contractul în cel mai scurt timp: „Am primit notificarea şi o să mă prezint în cel mai scurt timp să închei contractul. O să plătesc în orice fel de modalitate, pauşal sau în funcţie de contorizarea cu apometru. A fost o delăsare din partea mea“. În cartierul controlat, aşa-numitul cartier Bicaz, 32 din cele 50 de vile erau branşate ilegal la apă, iar reţeaua de apă există în cartier de vreo cinci ani. Aşadar, dacă proporţia de branşamente ilegale este aceeaşi şi în celelalte cartiere, putem spune că vreo 60% dintre locuitorii “de lux” ai oraşului consumă apă de câţiva ani buni fără să plătească nimic. În Târgu Jiu, tarifele la apă-canal au crescut constant începând cu anul 2009. Din 2009 până în 2013, tarifele au crescut de la 1,47 lei la 5 lei/mc apă+canalizare fără TVA. Locuitorii din cartierele de blocuri se plâng permanent de creşterea preţului apei, care, trebuie să recunoaşteţi, e spectaculoasă: tariful s-a triplat în doar patru ani. Curios este faptul că, aşa cum au crescut tarifele, au crescut şi pierderile de apă în reţea: dacă în 2010 pierderile erau de 40%, în 2014 ele ajungeau la 62%. Aceste pierderi imense erau explicate astfel de directorul din acel moment al regiei: „Reţelele sunt vechi, se mai pierde şi în staţii, apoi mai este şi risipa foarte mare la cetăţeni. Mai sunt şi furturile de apă. Sunt multe cauze. Toţi suportăm aceste pierderi”.