Actualitate

Ambulanţierii vâlceni cer deblocarea posturilor

Cu ore suplimentare neplătite şi echipaje incomplete, serviciul de urgenţă are nevoie de respiraţie artificială

Perioada caniculară face ca, la ora actuală, Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Vâlcea să se descurce tot mai greu. Zone cu echipaje prea puţine şi oameni chemaţi din concediu pentru ca viaţa să nu le fie pusă în pericol. Cam aceasta este imaginea Ambulanţei vâlcene pentru care conducerea solicită de urgenţă deblocarea a 15 din cele 44 de posturi vacante.

Creşterea numărului de solicitări din ultima perioadă a determinat reprezentanţii SJA Vâlcea să se gândească tot mai intens la deblocarea unor posturi de maximă necesitate pentru anumite zone ale Vâlcii. Cea mai descoperită zonă rămâne cea de sud a judeţului Vâlcea, respectiv Bălceşti-Sineşti, unde ar fi nevoie de încă două echipaje complete, dar şi Valea Oltului, tot mai solicitantă din cauza accidentelor. „În primă fază, urgenţă de gradul zero, ne-ar trebui cinci posturi: un post de asistent şef la Călimăneşti, un echipaj complet la Sineşti. Acolo avem numai trei ehipaje şi rămân descoperite multe ture. Mai avem nevoie maximă de un medic suplimentar la substaţia Brezoi, unde avem de a face cu foarte multe accidente pe Valea Oltului chiar şi în această perioadă caniculară. De asemenea, avem nevoie de un medic la substaţia Bălceşti. Aici avem în vedere suplimenatarea cu încă un echipaj complet, maşină şi personal, pentru a putea prelua numărul de solicitări”, ne-a precizat Petre Duinea, actualul manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea. Acesta susţine că, de la închiderea spitalului din Bălceşti, numărul solicitărilor către Ambulanţă a crescut cu aproximativ 30%, iar de cele mai multe ori este nevoie nu neapărat de transportarea pacientului la spital, ci doar de acordarea de asistenţă medicală la domiciliu. „Activitatea este destul de intensă acolo, iar personalul din zonă lucrează numeroase ore suplimentare pentru ca oamenii să nu se afle în pericol”, a mai spus Duinea.

Ambulanţier benevol la vremuri de criză

"Suntem unul dintre serviciile de ambulanţă din ţară cu o problemă destul de stringentă ce constă în numărul posturilor vacantate, totalizând 44.", Petre Duinea, manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea

Pe de altă parte, necesitatea stringentă de deblocare a posturilor respective vine şi ca urmare a orelor suplimentare lucrate de personalul medical, dar pentru care nu sunt plătiţi, mai mult, însă, nici ore libere nu îşi pot lua din cauza crizei de oameni. „Suntem unul dintre serviciile de ambulanţă din ţară cu o problemă destul de stringentă ce constă în numărul posturilor vacantate, totalizând 44. „Noi nu putem să le acordăm timp liber în compensare, aşa cum este legea în vigoare, din lipsa personalului şi nici nu îi putem plăti, tot din cauza legii, pentru că ele nu pot fi plătite. Am încercat, însă, prin buna înţelegere să se ia ore doar atunci când există toate echipajele cât de cât complete”, a explicat mâhnit managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea.

Vor anularea hotărârii de Guvern

În aceste condiţii, conducerea instituţiei a solicitat ministerului de resort deblocarea de urgenţă a 15 posturi, în primă fază. „Să sperăm ca până la finele anului să se rezolve această problemă şi să se anuleze acea hotărâre prin care se poate angaja un singur om la şapte posturi vacante. Mi se pare absurdă acea hotărâre pentru că este imposibil ca un singur ambulanţier să conducă şapte maşini”, a conchis Petre Duinea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...