Economic

Rezilierea contractelor cu „băieţii deştepţi” revigorează bursa OPCOM

Tranzacţiile de pe bursa de energie au luat amploare după ce administratorul judiciar al Hidroelectrica a denunţat contractele păguboase

Luna trecută, pe o singură platformă a bursei de energie OPCOM a fost tranzacţionată energie de circa 45 de milioane de euro care reprezintă aproape 1,6% din consumul de energie din 2011. Faţă de primul semestru al acestui an, tranzacţiile derulate în iulie pe bursa de energie se ridică la aproape două treimi din toată energia scoasă la licitaţie pe această platformă. Pe lângă pachetele de energie scoase la vânzare de Hidroelectrica, pe piaţă şi-au făcut loc şi cel mai nou producător de energie format în România prin fuziunea celor mai mari termocentrale locale: Complexul Energetic Oltenia.

Preţ dublu la energia vândută prin OPCOM

Hidroelectrica a început să iasă de la sfârşitul lui iulie pe OPCOM cu primele pachete făcute din energia eliberată în urma denunţării acestor contracte. Numai săptămâna trecută au fost scoase la vânzare şase astfel de pachete de energie. Pentru primele patru pachete scoase la vânzare s-au bătut cel puţin câte zece companii, iar preţul de adjudecare a fost de circa 250 de lei pe MWh, mult peste ceea ce primea compania pe contractele directe. Cel mai nou producător de energie format în piaţă după fuziunea celor mai mari termocentrale locale, Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, a reuşit să vândă energia fără probleme după ce şase dintre firmele abonate la contractele păguboase încheiate de Hidroelectrica în perioada 2004-2008 au fost decuplate de la „priză”. Deşi erau obişnuite să-şi cumpere energia de la Hidroelectrica cu un preţ de numai 130 de lei pe MWh, acum firme precum EFT România sau Alpiq RomIndustries s-au văzut obligate să se mulţumească şi cu energie făcută din cărbuni pentru care au plătit circa 228 de lei pe MWh. Până în prezent, pe bursa de energie OPCOM, au fost listate doar pachete mici, dar administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a anunţat că începând de luna aceasta vor fi puse pe bursă şi cantităţi mai mari de energie hidro în condiţiile în care de la 15 august se va sista şi livrarea de energie hidro ieftină către Energy Holding şi Alro Slatina.

Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, a reuşit să vândă energia fără probleme după ce şase dintre firmele abonate la contractele păguboase încheiate de Hidroelectrica în perioada 2004-2008 au fost decuplate de la „priză”.

Rovinariul atrage investiţii chineze

Compania chineză China Huadian Engineering Co. va investi peste un miliard de dolari pentru realizarea unui nou grup energetic de minimum 500 MW de la termocentrala Rovinari. Echipa tehnică a companiei chineze a efectuat o vizită la Rovinari pentru a strânge date tehnice, urmând ca la finalizarea acestui proces să fie constituită compania de proiect care va realiza efectiv grupul energetic. Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului au precizat că investiţia va contribui în mod direct la crearea a peste 500 de noi locuri de muncă, la care se adaugă un număr mare de locuri de muncă rezultate din dezvoltarea activităţilor economice indirecte, conexe şi din industria pe orizontală. „Această investiţie este rezultatul direct al eforturilor depuse de reprezentanţii MECMA, eforturi care s-au concretizat în adjudecarea de către o companie chineză, în urma unei licitaţii internaţionale, a contractului pentru cea mai mare investiţie actuală. Noua conducere a MECMA a demarat implementarea unuia dintre cele mai importante proiecte care vizează modernizarea şi dezvoltarea sistemului energetic. China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atât pe componenta de producţie, cât şi pe cea de construcţie. Până în prezent a realizat un număr de 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia“, au precizat surse din Ministerul Economiei şi Comerţului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...