Directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, îl contrazice pe preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al CET Govora SA, Sorin Fodoreanu, şi susţine că nu există clauze abuzive în contractul de transfer al afacerii UMC Berbeşti. De asemenea, managerul complexului cu sediul la Târgu Jiu dezminte şi declaraţiile aceluiaşi preopinent, consemnate în ediţia precedentă a “Săptămânii în Oltenia”, potrivit cărora la Berbeşti s-ar fi descoperit în contabilitate datorii ascunse, care ar fi trebuit însuşite de CEO.
Conducerea CE Oltenia susţine că nu există clauze abuzive în contractul de transfer
Managerul CEO lasă de înţeles că nu are emoţii privind definitivarea procedurii de transfer a minelor de la Berbeşti – Alunu către CET Govora. “Începând cu data de 23.03.2015, transferul salariaţilor UMC Berbeşti a fost efectiv realizat. Definitivarea întregului proces de transfer de afacere va avea loc odată cu obţinerea deciziei emise de Consiliul Concurenţei, care să ateste că nu există concentrare economică, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Nu există clauze abuzive în contract. În afară de avizul Consiliului Concurenţei, CE Oltenia a obţinut acordul ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) pentru transferul licenţei de exploatare a rezervelor de lignit”, arată Laurenţiu Ciurel, într-un răspuns oficial adresat întrebărilor noastre formulate în baza Legii 544/2001.
Cu toate acestea, preşedintele CA CET Govora ne-a declarat că săptămâna aceasta părţile semnatare ale transferului sunt aşteptate la o mediere la Consiliul Concurenţei, aspect pe care conducerea CE Oltenia nu l-a comentat.
Laurenţiu Ciurel precizează că deţine toate actele necesare conform cărora CE Oltenia şi-a achitat toate obligaţiile ce îi reveneau. În privinţa litigiilor mai vechi din instanţă, a evitat să comenteze, prevalându-se de clauzele de confidenţialitate din contractul de transfer.
“Toate obligaţiile contractuale care intrau în sarcina CE Oltenia au fost plătite integral, afirmaţia putând fi susţinută cu ordine de plată şi alte documente contabile care atestă acest lucru. Situaţia eventualelor litigii (în instanţă – n.r.) este reglementată prin contractul de transfer de afacere şi reprezintă consensul ambelor părţi. Menţionăm că în contract sunt stipulate şi clauze de confidenţialitate pe care avem obligativitatea de a le respecta”, se mai arată în documentul citat.
Litigiile în instanţe cu instituţiile statului se apropie de concluzii
Deşi nu au legătură cu CEO, pe portalul instanţelor am identificat cel puţin două procese care menţin starea de incertitudine privind viitorul CET Govora SA. În data de 26 martie a.c., conducerii societăţii vâlcene i-a fost admis recursul declarat la soluţia (7657/2014) pronunţată de judecătorii Tribunalului Bucureşti în dosarul nr. 19241/3/2014 în favoarea ANAF. Instanţa amintită a respins acţiunea ca neîntemeiată contestaţia actelor administrativ fiscale (decizii) nr. 367/12.12.2013 şi nr. 1202/12.02.2013.
De asemenea, miercuri, 6 mai a.c., Curtea de Apel Bucureşti a dat un nou termen, pentru 3 iunie, în dosarul 2428/2/2014 prin care CET Govora SA solicită anularea deciziei 738/28.03.2014 emisă de Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Conform acestui document, CET ar trebui să achite statului suma de 53.742.755 lei (echivalentul a aproximativ 12 milioane de euro) reprezentând valoarea supracompensării pentru perioada 2011 – 2013. CET a solicitat şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie suspendarea aplicării aceleiaşi deciezii a ANRE, instanţa supremă dispunând tot miercuri, 6 mai a.c., comunicarea raportului către părţi, asupra căruia pot formula în scris puncte de vedere în termen de 10 zile.