Inedit

Iulian Enache încă îşi aşteaptă recompensa cuvenită de la Ministerul Culturii

Vâlceanul care a găsit o comoară de jumătate de milion de euro trebuia să-şi încaseze premiul cel târziu în martie anul curent

Tânărul din comuna vâlceană Goleşti a scos la suprafaţă, în septembrie 2013, un tezaur monetar de 54 de kilograme. Specialiştii au estimat că monedele bătute în urmă cu 600 de ani, în timpul sultanului Murad al II-lea, ar valora o jumătate de milion de euro.

Povestea vâlceanului care a găsit o comoară pe dealurile din comuna Goleşti a fost relatată pe larg la ştiri, de către toate posturile naţionale de televiziune, în septembrie 2013. Deşi ar fi putut să păstreze tezaurul format din 47.295 de bănuţi de argint, vâlceanul a dat dovadă de spirit civic şi a anunţat autorităţile despre descoperirea făcută. Tezaurul de la Goleşti a ajuns în scurt timp în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, în timp ce descoperitorul a fost invitat de prim-ministrul Victor Ponta la Palatul Victoria pentru a fi premiat.
“Doresc să mulţumesc personal domnului Enache, care a reuşit, prin resurse proprii, să facă o descoperire importantă şi care a reuşit să se comporte normal, conform legii şi a bunului simţ, a anunţat autorităţile statului, iar în felul acesta a intrat în Patrimoniul Naţional cea mai mare descoperire de monede din perioada otomană. Doresc să-i mulţumesc, în numele Guvernului României, pentru acest gest de normalitate, pentru acest comportament pe care rar îl promovăm, de regulă promovăm lucrurile rele şi necazurile”, declara Victor Ponta în septembrie 2013. Pe lângă mulţumiri, vâlceanul a primit atunci şi 10.000 de euro din fondul special aflat la dispoziţia prim-ministrului.

Are dreptul la o recompensă de până la 220.000 de euro

Descoperitorul comorii din Goleşti este îndreptăţit să primească din partea statului o recompensă mult mai mare. Potrivit legii 182/2000 privind protecţia patrimoniului cultural naţional mobil, republicată în 2008, autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea tezaurului. Dacă descoperirea arheologică este considerată a fi una de o valoare excepţională, cel care scoate la suprafaţă tezaurul poate să primească şi o bonificaţie suplimentară de 15%. Valoarea de piaţă a tezaurului din Goleşti a fost estimată la 470.000 de euro, iar, la un calcul simplu, vâlceanul are dreptul la o recompensă de 220.000 de euro. Cu toate acestea, găsirea comorii nu l-a îmbogăţit pe Iulian Enache, căci tânărul nu a primit până în prezent niciun leu de la Ministerul Culturii, deşi termenul de 18 luni stipulat în lege pentru acordarea recompensei a expirat în luna martie a acestui an.
“Ştiu că pe internet aceste monede se vând şi cu 10 euro bucata. Până acum nu am primit recompensa şi nici nu ştiu câţi bani trebuie să primesc pentru că nu s-a făcut evaluarea comorii. Un evaluator acreditat de Ministerul Culturii va stabili ce valoare are tezaurul, după ce va evalua fiecare piesă”, a spus Iulian Enache.

Considerat un “fraier” pentru că a predat comoara

Gestul firesc de a preda tezaurul găsit pe dealurile din Goleşti i-a adus lui Iulian Enache o serie de critici, mai ales pe o reţea de socializare, unde prietenii virtuali nu s-au ferit să-l catalogheze drept un “fraier”. După ce a primit cei 10 000 de euro de la premierul Victor Ponta, viaţa lui Iulian Enache nu s-a schimbat prea tare, ba, din contră, acesta a continuat să ducă o viaţă modestă şi să muncească la benzinăria din Goleşti. Vâlceanul a preferat să ţină banii pentru zile negre, respectiv să-i depună într-un cont bancar, şi să viseze la ziua când va avea un detector performant care costă câteva zeci de mii de euro. Din 2013 şi până în prezent, Iulian Enache nu a mai făcut nicio descoperire notabilă, doar cuie şi monede de pe vremea lui Ceauşescu: “Dacă aş şti că mai sunt comori ascunse, le-aş scoate la suprafaţă, dar a fost o întâmplare fericită cu tezaurul de 50 de kilograme, comoara s-a lăsat descoperită”, a susţinut vâlceanul.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...