România este o ţară frumoasă, dar mereu surprinzătoare. În timp ce majoritatea staţiunilor balneoclimaterice din judeţul Vâlcea au probleme din cauza faptului că apele minerale vindecătoare sunt concesionate de diferite societăţi comerciale care le exploatează cum vor, în comuna vâlceană Costeşti există izvoare tămăduitoare (sulfuroase) care curg în voie şi pe care nu le mai foloseşte nimeni. Odinioară, în acest loc minunat era un stabiliment cunoscut în zonă, dar care, în prezent, din lipsa resurselor financiare necesare captării izvoarelor şi amenajării unei baze de tratament, nu mai poate fi redeschis, deşi ar atrage sute de turişti şi ar putea repune pe harta turismului balnear din România această localitate, cunoscută acum mai mult pentru târgul anual al romilor de pe 8 septembrie decât pentru bogăţiile naturale ale zonei, una cu adevărat deosebită. Fostul stabiliment al Băilor din Costeşti, ce a aparţinut familiei Sacerdoţeanu, este reabilitat azi şi în el funcţionează un han.
Stabilimentul, închis după Revoluţie
În comuna Costeşti din judeţul Vâlcea, apele minerale sulfuroase şi iodate sunt la discreţia sătenilor şi a locuitorilor din comunele limitrofe, care încă îşi mai amintesc de proprietăţile vindecătoare ale acestor izvoare. Cu ani în urmă, stabilimentul, sau băile, cum îi spun localnicii, realizat de medicul Sacerdoţeanu era asaltat pe timp de vară de turişti din toată ţara, suferinzi de afecţiuni gastro-intestinale sau reumatice. Renumele căpătat de cele trei izvoare cu apă cristalină care izvorăsc din pereţii stâncoşi din apropiere a pălit după 1992, când clădirea băilor a fost retrocedată foştilor proprietari şi vândută ulterior unor investitori stabiliţi în Germania, care au ridicat pe vechiul amplasament o pensiune agro-turistică, care însă nu mai oferă astăzi şi servicii de tratament balnear. “Băile din comuna Costeşti au funcţionat cu mult înainte de Revoluţie. Veneau în special oameni din zonă, care le foloseau pentru tratarea reumatismului şi a bolilor gastro-intestinale. După preluarea lor de către societatea din Băile Govora, au venit turişti din toată ţara. După Revoluţie, însă, fostele băi au fost retrocedate foştilor proprietari, care le-au vândut unor români stabiliţi în Germania. Aceştia au reuşit încet, încet, să obţină fonduri printr-un proiect european şi au deschis o pensiune. Nu au mai păstrat însă izvoarele. Au existat discuţii cu cetăţenii pe ale căror terenuri curg aceste izvoare, dar până acum nu am reuşit să punem în valoare această resursă deosebită a comunei”, a declarat primarul Costeştiului, Toma Peştereanu.
Ape cu proprietăţi miraculoase: “Bolnavii veneau în cârje şi plecau pe picioarele lor!”
Nu e nevoie să te apropii prea mult de locul lăudat că-ţi dai seama imediat că apa e una neobişnuită. Mirosul puternic şi pâcla albă aşternută în albia pârâiaşelor îi atenţionaeză chiar şi pe cei mai puţin pricepuţi că apa este sulfuroasă. Despre ce a reprezentat odinioară aşa-zisa staţiune Costeşti, sătenii îşi amintesc cu nostalgie. În urmă cu doar 20 de ani, zona era asaltată de turişti dornici să îşi caute sănătatea. “Izvoarele astea sunt aici din adâncul istoriei. Cu toţii am folosit apa lor. Eram elev la liceu când am făcut prima cură cu 10 sau 11 băi şi de atunci nu mai ştiu ce e aia durere. Veneau oameni de pretutindeni. Era foarte aglomerat vara, singura perioadă din an când erau deschise. Ar fi trebuit de mult să fie repuse în valoare. E păcat să avem resurse, tot ceea ce ne trebuie, dar că nu există şi interes din partea celor care ar trebuie să se ocupe de dezvoltarea turismului din zonă”, ne spune un localnic pe care-l prindem pe drum spre casă. Sătenii din Costeşti şi-au pierdut speranţa în ceea ce priveşte amenajarea acestui loc. În urmă cu câţiva ani, din cauza precipitaţiilor, conductele care duceau apa din izvoare către stabiliment au fost distruse şi nu s-au mai găsit fonduri pentru repararea lor. „Îmi amintesc că veneau la băi oameni în cârje şi plecau sănătoşi, pe picioarele lor. Sunt izvoare cu apă iodată, ca cele din Govora, benefice mai ales suferinzilor de reumatism. Sunt bune şi pentru fiere, pentru ficat, pentru balonare. Ar trebui însă să se facă analize, să se vadă proprietăţile lor. Lumea o consumă şi aşa, e adevărat. Nu mai există acele conducte către băi. A venit apa mare şi le-a rupt. Acum nu le mai ia nimeni în considerare şi zona e oarecum în paragină”, spune o altă localnică pe al cărei teren trece unul dintre cele trei izvoare cu apă vindecătoare. În “valea apelor” acum gâştele şi raţele se plimbă nestingherite, iar caprele se adapă din apa proaspătă. Calităţile curative ale izvoarelor din Costeşti sunt similare celor din Băile Govora sau Călimăneşti.