Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea a fost amendat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) cu 176.000 lei pentru lipsa medicamentelor din farmacia internă.
Controlul efectuat în martie 2015 de reprezentanţii CJAS Vâlcea s-a lăsat cu sancţiuni contravenţionale la cel mai mare spital din judeţ. Inspectorii au constatat că doctorii au trecut în foaia de observaţie tratamentul care trebuia urmat de fiecare pacient, dar medicamentele nu au fost trecute şi în condica farmaciei interne a SJU.
Din cauza subfinanţării sistemului de sănătate, medicii din spital au fost învăţaţi până acum să prescrie tratamentul pe un bileţel şi să-i trimită pe bolnavi la farmaciile externe, pentru a-şi cumpăra medicamentele pe perioada internării. Orice încercare a pacienţilor de a-şi recupera banii a fost inutilă atâta vreme cât şefii de secţie nu şi-au pus parafa pe hârtiuţă.
Spitalul contestă amenda
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea a formulat mai multe obiecţiuni la procesul verbal de constatare întocmit de inspectorii Casei de Sănătate. Managerul Mihăiţa Creţulescu a motivat, printre altele, că nu au fost bani pentru medicamente şi pentru că spitalul a avut în perioada verificării cu 20 % mai mulţi pacienţi faţă de numărul maxim de bolnavi contractat cu CAS Vâlcea.
“Toţi aceşti pacienţi au fost internaţi după ce, în prealabil, s-au prezentat la UPU sau au avut un bilet de trimitere de la medicul de familie, iar medicii curanţi din secţiile SJU nu au avut posibilitatea să-i trieze pe considerentul că s-a depăşit numărul maxim de pacienţi inserat în contractul încheiat cu CAS Vâlcea. Refuzul internării sau programarea pe termen lung a unui pacient nu sunt soluţii de luat în considerare, în condiţiile în care există riscul producerii unor decese în intervalul de timp dintre momentul programării şi internarea efectivă a unui pacient. (...) Spitalul Judeţean este obligat să trateze, în medie, cu peste 700 de pacienţi pe lună faţă de numărul maxim de pacienţi contractaţi”, a sustinut conducerea unităţii medicale.
Conducerea CAS se laudă că a alocat mai mulţi bani spitalelor
Într-un comunicat de presă, conducerea CAS Vâlcea susţine că spitalele din Vâlcea beneficiază, începând cu 1 mai 2015, de fonduri suficiente pentru a le asigura bolnavilor medicamente pe perioada internării.
“Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, bugetul alocat lunar începând din luna mai până în luna octombrie 2015, va înregistra o creştere pozitivă cu 8-9 % faţă de bugetul alocat lunar pe tot parcursul anului 2014. Bugetul mediu lunar alocat în anul 2014 pentru SJU a fost 5.830.000 lei, iar în perioada mai – octombrie 2015, aceeaşi unitate spitalicească va avea alocată, prin contract, suma medie lunară de 6.250.000 lei. Aşadar, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea va primi lunar în plus suma de 420.000 lei, diferenţă care obligatoriu ar trebui să se vadă, începând cu data de 01 mai 2015, în calitatea actului medical acordat în spital, în asigurarea în totalitate pentru pacienţii internaţi a medicamentelor şi materialelor sanitare”, susţine Alin Voiculeţ, directorul CJAS Vâlcea.
“Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea va primi lunar în plus suma de 420.000 lei, diferenţă care obligatoriu ar trebui să se vadă, începând cu data de 01 mai 2015, în calitatea actului medical acordat în spital, în asigurarea în totalitate pentru pacienţii internaţi a medicamentelor şi materialelor sanitare” - Alin Voiculeţ, director CJAS Vâlcea.
Managerul spitalului are o altă variantă
Reprezentanţii unităţii spitaliceşti din Râmnicu Vâlcea au confirmat faptul că suma de bani de la CAS pentru perioada mai-septembrie este rezonabilă faţă de alţi ani, dar spune că o parte dintre pacienţi vor fi nevoiţi să meargă şi în acest an la farmaciile externe, pentru a-şi procura medicamente.
“Pentru perioada mai-septembrie, suma primită de la CAS e una rezonabilă faţă de anii trecuţi. Problema e că la nivelul necesarului nu se va ajunge niciodată (n.r.-cu finanţarea), avem foarte multe cheltuieli. Încercăm să asigurăm medicamente bolnavilor, dar necesarul e de 10 miliarde de lei vechi, iar noi putem asigura doar 5 miliarde”, a afirmat Mihăiţa Creţulescu, directorul interimar al SJU Râmnicu Vâlcea.
Spitalul Drăgăşani ar putea ajunge ca SJU
Dacă până în acest an pacienţilor Spitalului Municipal Drăgăşani li s-a asigurat medicamentaţia necesară pe perioada internării, lucrurile s-ar putea schimba din acest an, căci unitatea abia îşi permite să achite salariile medicilor şi asistentelor. Optimist din fire, directorul CAS Vâlcea transmite, însă, că unitatea medicală care deserveşte tot sudul judeţului beneficiază de o creştere nesemnificativă a bugetului.
“Pentru Spitalul Municipal Drăgăşani, într-adevăr, situaţia este cea mai delicată, dar această situaţie este dată de actele normative în vigoare care dezavantajează acest tip de spital, de deciziile nu tocmai adecvate ale conducerii unităţii spitaliceşti legate de încadrarea cu personalul medical (lipsă medici) şi de deciziile legate de modificări în structura secţiilor. Există şi la acest spital creştere pozitivă, nesemnificativă, de la bugetul lunar mediu alocat în anul 2014 de 750.000 lei, în acest an 2015, în perioada mai – octombrie 2015, suma medie lunară de ajungând la 770.000 lei. Cheltuielile de personal ale Spitalului Municipal Drăgăşani în lunile imediat următoare (mai si iunie 2015), vor reprezenta aproximativ 80% din total valoare de contract lunară precizată mai sus, rămânând fonduri suficiente pentru ca unitatea spitalicească să asigure pentru pacienţii internaţi tot ce este prevazut în lege“, a susţinut Alin Voiculeţ.
Mai puţin optimist este directorul unităţii din Drăgăşani, Marian Pârva, care se gândeşte în prezent doar cum să reducă cheltuielile pentru a se încadra în bugetul alocat de CAS. Managerul spitalului a luat deja în calcul să taie definitiv tichetele medicilor şi să închidă o linie de gardă la Maternitate.
Spitalul din Brezoi, buget la nivelul celui din 2010
Directorul Spitalului Orăşenesc Brezoi se poate lăuda în acest an cu cel mai mare buget din ultimii ani. În perioada mai-septembrie, spitalul va primi aproximativ 270.000 de lei lunar. Paradoxal, însă, unitatea medicală are un buget la nivelul celui din 2010, când i-a fost alocată o sumă medie lunară de 260.000. Bucuria managerului nu este deplină având în vedere că în luna octombrie spitalului i s-a alocat puţin peste 100.000 de lei, iar, în cazul unei rectificări bugetare negative în ultimul trimestru, nu va mai beneficia de fonduri pentru medicamente de la fundaţia olandeză care a achitat anul trecut toate arieratele unităţii medicale din nordul Vâlcii.