“Laboratorul” de proiecte europene de la Primăria comunei vâlcene Prundeni lucrează la foc continuu şi în 2015. Recent, departamentul de specialitate al administraţiei locale a elaborat cu succes documentaţia necesară asocierii cu alte două comune din ţară pentru înfiinţarea, în fiecare dintre ele, a unor centre socio-educative destinate copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Proiectul se află deja în derulare, comuna olteană fiind favorizată de faptul că deţine deja clădirea şi terenul necesar. Iniţiativa constituie încă un model de bună practică oferit de Prundeni pentru alte localităţi din Oltenia depopulate de emigrarea tinerilor în căutare de locuri de muncă. Administraţia locală nu uită nici de atribuţiile de bază şi a demarat în forţă numeroase lucrări edilitare.
Primăriile din trei comune situate în tot atâtea judeţe - Cumpăna (judeţul Constanţa), Prundeni (Vâlcea) şi Vînători-Neamţ (Neamţ), în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna implementează, în perioada februarie 2015- aprilie 2016, proiectul “Centre socio-educative”. Proiectul e pus în aplicare cu sprijinul Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea totală eligibilă a proiectului (cu TVA) este de 2.27 milioane lei, din care grantul SEE este de 1,93 milioane lei (85%), iar cofinanţarea publică de 340.463 lei (15%).
Obiectivele iniţiativei constau în înfiinţarea a trei centre socio-educative în fiecare din cele trei localităţi partenere. În Prundeni va fi deschis un centru ce va funcţiona într-un spaţiu existent, Centrul Social la Călina, deţinut de Primăria Prundeni. Spaţiul din comuna olteană este deja amenajat şi dotat corespunzător şi va fi pus la dispoziţia proiectului pe o perioadă de 5 ani de la încheierea proiectului. În celelalte două comune, vor fi construite facilităţi similare pe suprafeţe de teren aflate pe domeniile publice.
Centrele vor oferi servicii integrate copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate în vederea îmbunătăţirii frecvenţei şcolare şi a reducerii cazurilor de abandon şcolar, cât şi pentru creşterea performanţelor şcolare. Grupurile ţintă sunt constituite din 83 copii, dintre care 12 copii de etnie romă - în Cumpăna, 105 copii (11 de etnie romă) - în Vînători-Neamţ şi 50 copii (5 de etnie romă) - în Prundeni.
Se modernizează centrul civic şi se repară infrastructura afectată de calamităţi
De curând, administraţia locală a început acţiunea de modernizare a Centrului Civic al comunei. Au fost deja amenajate rigolele şi podeţele, dar şi noi locuri de parcare laterale Drumului Naţional 64, ce străbate comuna de la nord la sud. Primarul din Prundeni, Ion Horia Horăscu (PSD), precizează că, tot în centrul comunei, luna aceasta se vor efectua lucrări pentru reabilitarea iluminatului public pe o lungime de 1 km. Primăria nu ignoră nici infrastructura din celelalte zone ale localităţii. Continuă rabilitarea drumurilor afectate de calamităţi, pentru care Guvernul a alocat comunei Prundeni 477.000 lei noi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Până la mijlocul verii, când expiră termenul de execuţie a lucrărilor, sistemul de canalizare şi platformele drumurilor afectate vor fi refăcute şi reasfaltate.
“Când vine vorba de interesul şi prestigiul localităţii Prundeni, nici nu încape vorbă să nu lăsăm deoparte orgoliile! Chiar am propus, de curând, în consiliul local, să elaborăm documentaţia pentru a-i conferi domnului Păsat titlul de cetăţean de onoare al comunei” - Ion Horia Horăscu, primar Prundeni.
Interesul şi prestigiul comunei, coordonate prioritare în preocupările primăriei
Oltean mintos, trecut prin viaţă, Ion Horia Horăscu nu uită să fie şi un bun diplomat când vine vorba de politică, mai ales când e vorba de interesul comunităţii pe care o păstoreşte de aproape cinci mandate. “Actualul preşedinte (interimar - n.r.) al Consiliului Judeţean este domnul Gheorghe Păsat (PNL - n.r.), fiu al comunei noastre. Nu contează că suntem din partide politice diferite, suntem oameni şi ne cunoaştem de o viaţă. În plus, când vine vorba de interesul şi prestigiul localităţii Prundeni, nici nu încape vorbă să nu lăsăm deoparte orgoliile! Chiar am propus, de curând, în consiliul local, să elaborăm documentaţia pentru a-i conferi domnului Păsat titlul de cetăţean de onoare al comunei. Ar fi un gest de normalitate, nu unul prin care să arătăm că vrem neapărat să ne punem bine cu noua conducere a Consiliului Judeţean pentru a nu ne uita când e vorba de alocarea de fonduri. Dar, spun sincer, că nici nu ne-ar strica un ajutor în acest sens”, ne-a declarat, cu un zâmbet cald în colţul gurii, edilul din Prundeni.