Batalionul 20 Infanterie Dolj din Craiova, structură aparţinând Brigăzii 2 Infanterie “Rovine”, a sărbătorit joi, 30 aprilie, 20 de ani de la înfiinţarea unităţii. Oficialităţi ale administraţiei publice locale, cadre militare în activitate, rezervă şi retragere, precum şi reprezentanţi ai eşaloanelor superioare au participat la un ceremonial militar-religios.
Prezent la eveniment, prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a afirmat că Batalionul 20 Infanterie este o unitate de elită a Armatei Române, iar de-a lungul istoriei sale, scurtă, dar bogată în realizări, principala activitate a acestei unităţi a fost aceea de a forma militari bine instruiţi. “Ani de zile, teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak au însemnat «acasă» pentru militarii olteni, acolo unde ei au luptat pentru menţinerea păcii, reuşind să-şi facă de fiecare dată datoria. Aţi reuşit să vă faceţi cunoscuţi în toată lumea prin faptele de arme şi prin misiunile executate la standarde înalte, iar acest lucru v-a adus, fără îndoială recunoştinţa Guvernului României, conducerii Armatei Române şi a aliaţilor noştri din NATO. Iar militarilor olteni căzuţi la datorie, cei care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului Naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării acestor misiuni, le purtăm veşnică recunoştinţă şi avem un respect deosebit pentru familiile lor”, a spus Nicolae Sorin Răducan.
Capitolul final al celor 12 ani de angajamente ale României în Afganistan
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că activitatea “Scorpionilor Negri” rămâne un reper la nivel naţional, prin buna pregătire şi valoarea tuturor cadrelor care îmbracă uniforma militară. “Misiunile la care aţi participat au purtat marca profesionalismului şi a responsabilităţii desăvârşite. România beneficiază în prezent de un puternic capital de credibilitate şi respect în relaţia cu partenerii săi externi, acest fapt datorându-se în bună parte şi calităţilor deosebite pe care le-aţi dovedit de fiecare dată, în exerciţii, programe şi operaţiuni desfăşurate în cooperare cu aliaţii ţării noastre. De altfel, ultima dumneavoastră participare la acţiunile forţei internaţionale din Afganistan a marcat, pentru România, capitolul final al celor 12 ani de angajamente îndeplinite pentru asigurarea securităţii, restabilirea şi menţinerea păcii în zonă, un efort care a stat sub semnul reuşitelor notabile, dar şi al pierderilor dureroase suferite”, a declarat Ion Prioteasa.
Claudiu Constantin Vulpoiu, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional “Steaua României”
La eveniment au mai fost prezenţi gl. mr. Cristinel Cernea, locţiitor al şefului Statului Major General, foşti comandanţi ai batalionului şi ai Garnizoanei Craiovei. În curtea unităţii a fost dezvelit şi sfinţit un monument în memoria sublocotenentului post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu, care a decedat anul trecut la datorie în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, era angajat al MApN din 2001, era căsătorit şi avea un copil. A mai participat la şase misiuni externe în Afganistan şi Irak. El a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu postmortem cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.