Economic

Borza îi ceartă pe angajaţii Hidroelectrica, aceiaşi cu care a obţinut profit

Iritat că sindicaliştii solicită vehement rezilierea contractului cu firma sa de insolvenţă, avocatul a descins cu tupeu la Vâlcea pentru a-i pune la punct

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, s-a întâlnit săptămâna trecută cu 300 de salariaţi ai societăţii şi cu liderii sindicali ai acestora. Discursul avocatului a fost unul dur la adresa angajaţilor, care se plâng, în opinia acestuia, nejustificat, în condiţiile în care sunt printre cei mai bine plătiţi din sectorul societăţilor de stat. Iniţiativa plină de tupeu a lui Borza vine ca replică la faptul că este contestat vehement de salariaţi şi de liderii sindicali pentru faptul că a fost condamnat definitiv pentru incompatibilitate, din cauza unor afaceri între firma sa de avocatură şi Hidroelectrica.
Remus Borza a venit la Râmnicu Vâlcea însoţit de administratorul special Gabriel Dumitraşcu, directorul general Ovidiu Agliceru şi directorul Hidroelectrica Vâlcea, Constantin Târş. Avocatul consideră că disponibilizarea a 1.700 de angajaţi, dintre care 60 de la Vâlcea, a fost o măsură oportună pentru eficientizarea companiei şi a amintit de contractele păguboase pe care le-a reziliat administraţia condusă de el. “La Hidroelectrica au fost 500 de lipitori. Şi aici, la Vâlcea, au fost diferite contracte cu dedicaţie, prietenii între directori cu diferite firme de la nivel local. Au fost multe probleme, cauza fiind managementul defectuos, anomalii care au dus la situaţia dramatică în care se afla Hidroelectrica, în iunie 2012. Astăzi este o altă companie, cea mai profitabilă din România. Ca să ajungem aici ne-a costat destul de mult, chiar şi costuri sociale, pentru că, trebuie să recunoaştem, din Hidroelectrica au plecat cam 1700 de salariaţi, de la 5.329 cât avea în iunie 2012, la 3.600, cât are acum”, a spus administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Cei care se plâng sunt invitaţi să-şi caute locuri de muncă mai bine plătite

Remus Borza a amintit de faptul că a reziliat multe dintre contractele păguboase pe care le-a suportat compania. El a precizat că disponibilizările vor continua. “În perioada 2013-2015 s-au renegociat peste 500 de contracte care erau împovărătoare, cu preţuri de la 3 până la 18% mai mari decât media pieţei, iar în toate acele contracte Hidroelectrica pierdea. Hidroelectrica a fost vaca de muls pentru toţi şmecherii, din Bucureşti, Slatina, Vâlcea sau de oriunde din ţară ori din afara ei. Din 2012 s-a cam terminat cu şmecheria la Hidroelectrica. Nu spun că în totalitate, dar s-a redus considerabil. (...) Au plecat oameni şi vor mai pleca, dar am încercat să plece aceia care niciodată nu trebuiau să fie în Hidroelectrica. S-au trimis preavize prin ţară, vor mai pleca alte 117 persoane. Creşterea profitului companiei se regăseşte şi în buzunarul fiecărui salariat. În ultimii trei ani, veniturile salariaţilor s-au apreciat cu peste 1.000 de lei. În 2012, câştigul mediu brut per salariat era de 5.181 de lei, iar în 2016 câştigul mediu brut este de 6.114 lei. Ştiu că aţi fi tentaţi să vă ridicaţi şi să îmi arătaţi fluturaşul, pe care scrie că aveţi doar 2.000 de lei salariu de încadrare. Dar acest salariu de bază este adiţionat în continuare cu 67 de prime, adaosuri, bonificaţii sau indemnizaţii. Şi acelea sunt venituri impozabile şi toate se duc în câştigul salarial. (...) Am deschis, acum două luni, o listă de plecări voluntare, pe care nu prea v-aţi înghesuit. Au fost doar 65 de persoane înscrise, dar lista este deschisă în continuare. Nimeni un este ţinut iobag la Hidroelectrica, fiecare are libertatea să plece la mai bine. Dacă vă uitaţi la alte domenii, învăţământ, sănătate, trebuie să recunoaştem că sunteţi mult mai bine plătiţi”, a susţinut administratorul judiciar, uitând că tot el a subliniat că Hidroelectrica produce profit.

Ministerul de Finanţe, acuzat că se opune majorărilor salariale de 6%

Pe finalul întâlnirii, administratorul judiciar al Hidroelectrica şi-a mai îndulcit mesajul către angajaţii din Râmnicu Vâlcea ai societăţii, cărora le-a promis că veniturile lor vor fi majorate, în continuare, cu şase procente anual. “Noi încercăm să promovăm, prin hotărâre de guvern, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2015. În forma asumată şi propusă de cei doi administratori, acest buget se loveşte de rezistenţa Ministerului de Finanţe. Ministerul refuză să promoveze un astfel de buget, care prevede o creştere salarială de 6% pe an, câtă vreme în Legea bugetului de stat creşterea maximă într-un an este de 2,2% în 2015 şi de 1,8% în 2016. Primele de vacanţă se vor da şi anul acesta. Nu este vina noastră, a administraţiei, că există aceste discrepanţe între TESA şi exploatare. Noi am propus prietenului nostru de dialog social, sindicatul, schimbarea formulei de remunerare a personalului. Sperăm ca, pe viitor, pe lângă acea mărire salarială, de 6%, să reuşim să modificăm şi legea salarizării”, a mai spus Remus Borza.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...