Potrivit primarului Cristian Nedelcu, Primăria Drăgăşani va inaugura în toamna anului curent un modern Centru de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu. Recepţia parţială a lucrărilor a avut deja loc la sfârşitul anului trecut, în prezent investiţia aflându-se în stadiul de dotări cu echipamente de specialitate. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 şi are o valoare totală de 3.216.479,40 lei, implementarea lui durând puţin peste doi ani.
Primarul Cristian Nedelcu (foto) subliniază importanţa investiţiei pentru întreaga zonă de sud a judeţului, nu doar pentru municipiul Drăgăşani. “Prin reabilitarea unei clădiri dezafectate, fostă centrală termică aflată în proprietatea consiliului local, precum şi dotarea sa cu mobilier, aparatură şi echipamentele necesare pentru a permite furnizarea de servicii sociale specializate, de calitate superioară, la Drăgăşani s-a creat un spaţiu medical complet nou, dotat corespunzător pentru tratarea persoanelor cu handicap neuromotoriu. Facilitatea va oferi o gamă complexă de activităţi de recuperare şi reabilitare, în scopul ameliorării stării fizice şi psihice a persoanelor cu handicap, creşterii gradului de autonomie sau independenţă şi, implicit, creşterea calităţii vieţii acestor persoane. Serviciile de recuperare se vor adresa atât adulţilor, cât şi copiilor cu handicap locomotor sau neuromotor. S-a optat pentru o soluţie comună pentru ambele categorii de beneficiari pentru că statisticile au arătat că, în zona de sud a judeţului, există aproape 900 de persoane cu acest tip de handicap”, a declarat edilul-şef al municipiului viei şi vinului.
Tratament complex, structurat pe trei paliere
Activităţile de recuperare şi reabilitare a pacienţilor ce vor fi oferite de acest centru sunt structurate pe trei paliere. Primul palier vizează recuperarea fizică, în principal pentru afecţiunile locomotorii. Metodele şi tehnicile de recuperare fizică utilizate în centru vor fi fizioterapia (electroterapia, magnetoterapia, terapia cu ultrasunete, terapia cu unde scurte, terapia cu laser), kinetoterapia, masajul, hidroterapia, ergoterapia, ludoterapia (în cazul copiilor).
Cel de-a doilea va consta în recuperarea psihică a pacienţilor, ce va fi realizată de psiholog. Atitudinea psihică a persoanei cu handicap este deosebit de importantă în procesul de recuperare. Beneficiarul trebuie să aibă o motivaţie puternică şi, în acelaşi timp, încredere în serviciul de recuperare şi profesioniştii implicaţi. Nu în ultimul rând, integrarea şi reintegrarea socială va fi realizată de asistentul social şi psiholog. “Activitatea de integrare/reintegrare socială presupune atât lucrul cu persoana cu handicap, cât şi lucrul cu familia acesteia. Persoana cu handicap este ajutată să-şi descopere propriile resurse, dar şi oportunităţile existente în comunitatea sa, fiind sprijinită să preia controlul asupra propriei vieţi. Intervenţia în plan familial urmăreşte evaluarea nevoilor de sprijin ale familiei în mediul ei de viaţă, precum şi implicarea familiei în procesul de recuperare/reabilitare a persoanei cu handicap”, se arată în documentaţia cu obiectivele proiectului.