Inedit

Ionuţ Budişteanu, medaliat la Salonul de Inventică de la Geneva

Tânărul inventator din Râmnicu Vâlcea a prezentat un dispozitiv care detectează spărgătorii de bănci

Geniul IT din Râmnicu Vâlcea a fost distins cu două medalii la cea de-a 43-a ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva (Elveţia). Ionuţ Budişteanu a prezentat în expoziţie un dispozitiv care poate detecta spărgătorii de bănci sau zgomotul produs de un polidisc.

România a fost reprezentată la Geneva de 25 de echipe de cercetători şi persoane fizice din cadrul unor institute şi universităţi de prestigiu din ţară, printre care şi Ionuţ Budişteanu. Tânărul cercetător din Râmnicu Vâlcea a primit o medalie de argint din partea organizatorilor pentru modul cum şi-a prezentat proiectul şi o medalie de aur din partea Institutului Francez al Inventatorilor.

Dispozitivul gândit de Ionuţ Budişteanu poate procesa imaginile de la 100 de camere video montate în unităţi bancare şi comerciale, cu Inteligenţă Artificială. Softul antifurt este programat să dea alarma în momentul în care o persoană ce poartă pe faţă o cagulă sau un ciorap se apropie de o astfel de unitate. Odată implementat acest sistem, hoţii vor avea o viaţă grea, căci dispozitivul recunoaşte automat amprenta spectrală a zgomotului produs de către un polizor unghiular când un infractor încearcă să taie un bancomat cu ajutorul unui polizor sau polidisc.

“Este un dispozitiv electronic ce procesează în timp real imaginile, pentru a detecta comportamentele anormale, momentele când spărgătorii care poartă cagulă intră într-o clădire şi pe cei care taie cu un polidisc unghiular bancomatul sau seiful”, a explicat Ionuţ Budişteanu pe pagina sa de Facebook.
Dispozitivul care facilitează prinderea infractorilor s-a bucurat de atenţia juriului şi anul trecut, dar la Salonul de Invenţii de la Bruxelles-Brussels Innova 2014. Ionuţ Budişteanu a obţinut atunci trei premii şi o medalie de aur din partea Taiwan Prominent Inventor Association.

Încearcă să găsească un cumpărător pentru VisionBot

Printre invenţiile tânărului din Râmnicu Vâlcea se numără şi un robot pe care acesta l-a denumit VisionBot. Invenţia despre care geniul IT spune că este o “fabrică minimală pentru acasă” poate asambla plăcile electronice ale unui calculator sau telefon.
“Această maşinărie, accesibilă la preţ, ajută makerii, inventatorii, inginerii în electronică să asambleze prototipurile electronice în volume mai mari. Maşinăria asamblează plăcile electronice, plasând cipuri Surface Mount Device pe plăcile electronice”, îşi descrie tânărul invenţia. Ionuţ Budişteanu încearcă acum să găsească un cumpărător pentru VisionBot, el fiind prezent în acest an şi la un târg al antreprenorilor, în Statele Unite ale Americii.

“Este un dispozitiv electronic ce procesează în timp real imaginile, pentru a detecta comportamentele anormale, momentele când spărgătorii care poartă cagulă intră într-o clădire şi pe cei care taie cu un polidisc unghiular bancomatul sau seiful” - Ionuţ Budişteanu, student şi inventator.

Aplicaţia care recunoaşte banii şi-i ajută pe nevăzători să se deplaseze mai uşor

În primul an de studenţie, Ionuţ Budişteanu a gândit o aplicaţie pentru telefoanele mobile care le-ar putea face viaţa mai uşoară multor persoane nevăzătoare. Ideea creării unui soft pentru smartphone-uri i-a venit în momentul când a observat cât de greu îi este unui coleg de facultate, cu probleme de vedere, să identifice staţia de autobuz sau Universitatea Bucureşti. Cu ajutorul acestei aplicaţii, telefonul poate memora drumul pe care-l face o persoană nevăzătoare şi poate să-i atragă atenţia atunci când se abate de la traseu ori să o anunţe când a ajuns în staţia de autobuz, de exemplu.
Potrivit lui Ionuţ Budişteanu, softul multifuncţional îi va ajuta pe cei care au probleme cu vederea să identifice bancnotele şi chiar să citească. De asemenea, cu ajutorul acestei aplicaţii, nevăzătorii pot merge la cumpărături singuri, pentru că softul poate identifica produsele de pe rafturi.

Maşina fără şofer i-a lăsat muţi de uimire pe americani

Cu siguranţă, invenţia care i-a adus notorietatea pe plan mondial rămâne maşina low-cost, care se conduce singură. Dotat cu radar 3D şi cu cameră video, automobilul este capabil să recunoască şi să evite orice obstacol întâlnit pe un drum, fapt ce-l face pe Ionuţ Budişteanu să afirme că invenţia sa ar putea duce la o scădere a numărului de accidente, iar, dacă ar fi produsă la scară largă, maşina autonomă nu ar costa mai mult de 4.000 de dolari, adică de câteva zeci de ori mai puţin decât prototipul realizat înaintea sa de Google. Pentru această invenţie, geniul din Râmnicu Vâlcea a primit marele premiu Gordon E Moore, la cel mai important concurs de ştiinţă şi tehnică din lume pentru liceeni-Intel ISSEF 2013, Arizona, SUA. Pe lângă cei 75.000 de dolari, americanii au hotărât şi să denumească un asteroid cu numele lui Ionuţ Budişteanu, iar la scurt timp l-au inclus într-un top al celor mai influenţi tineri din lume, alături de fiica preşedintelui Barack Obama sau de o tânără activistă pentru drepturile omului, din Pakistan. În clasamentul realizat de revista Time, Ionuţ o ocupat locul 9, dar, în ciuda succesului internaţional, inventatorul din Râmnicu Vâlcea a rămas un tânăr modest, care a preferat să-şi continue studiile la o universitate din România şi să-şi testeze aplicaţiile într-o cameră de cămin din Grozăveşti-Bucureşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...