În organizarea Primăriei Horezu, vineri, 17 aprilie, a avut loc cea de-a XI-a ediţie a Târgului Popular de “Izvorul Tămăduirii”. În generosul spaţiu oferit de lunca râului Romani, a fost organizat un program bogat în manifestări, la care au participat numeroşi hurezeni, dar şi locuitori ai comunei învecinate. Evenimentul a fost onorat şi prin prezenţa a numeroase oficialităţi ale judeţeului, cele mai importante nume fiind cele ale prefectului Dumitru Nicu Cornoiu şi vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Gheorghe Păsat. Cel mai gustat eveniment a fost şi în acest an ineditul concurs al crescătorilor de păsări şi animale.
În urmă cu doi ani, la iniţiativa primarului Ilie Fârtat (foto), Primăria Horezu a introdus în programul manifestărilor şi un concurs prin care crescătorii din zonă îşi prezintă cele mai frumoase păsări şi animale. Iniţiativa s-a bucurat de un real succes şi anul acesta, câştigătorii fiind recompensaţi cu diplome şi premii în bani. Un juriu, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai presei, a acordat următoarele premii: Marian Pricopie - Premiul special pentru “Cel mai hazliu iepuraş”; Claudiu Racolţa - cel mai frumos câine; Ion Bloaţă, crescătorul celei mai frumoase mioare; Mihăiţă Miculete, deţinătorul celui mai arătos taur; Ilie Dură, pentru cocoşul cel mai voinic; Iulian Grigore, proprietarul celui mai frumos armăsar. Primarul Ilie Fârtat a înmânat premii şi diplome nu doar câştigătorilor, ci tuturor participanţilor, în ideea încurajării unei participări tot mai numeroase şi la ediţiile viitoare. Toată ziua, meşterii populari şi producătorii agricoli şi-au expus la vânzare obiecte de artă populară, produse alimentare şi nealimentare.
Preocupările administraţiei locale de promovare a tradiţiilor populare, lăudate de oficialităţi
La fel ca şi prefectul Dumitru Nicu Cornoiu, preşedintele interimar al CJ Vâlcea, ing. Gheorghe Păsat, a apreciat eforturile administraţiei publice locale de promovare a tradiţiilor populare, a valorilor etno-culturale, care, îngemănate cu bogatul tezaur monahal şi istoric al zonei, contribuie la atractivitatea acesteia din punct de vedere turistic. “Primarul oraşului Horezu, domnul Ilie Fârtat, nu scapă nicio ocazie pentru a promova zona aceasta prin completarea oricărui eveniment cu aspecte de ordin cultural. În opinia mea, urmând modelul altor mari oraşe, îndrăznesc să amintesc aici Sibiul şi împrejurimile sale, demersurile domnului Ilie Fârtat sunt soluţia cea mai bună pentru promovarea unei localităţi. Evenimentele creştin-ortodoxe, alăturate celor culturale, conduc la menţinerea tradiţiilor absolut necesare dăinuirii oricărei comunităţi mândră de obiceiurile ei”, a spus Gheorghe Păsat în scurtul său discurs susţinut în deschiderea manifestărilor.
Manifestările de vineri au fost deschise de o slujbă religioasă de sfinţire a apei (aghiasma mică), de un sobor alcătuit din preoţi de la parohiile din Protoeria Horezu.