Actualitate

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a salvat imaginea judeţului in extremis în cazul evadaţilor din arestul IPJ

Bogdan Mateescu a sesizat că extrădarea lui George Culiman ar fi blocat procesul privind infracţiunea acestuia de a părăsi ilegal arestul

Autorităţile vâlcene au fost pe punctul de a-l scăpa pe unul dintre infractorii evadaţi săptămâna trecută din arestul IPJ de braţul justiţiei. O instanţă din Monza - Italia îi solicitase extrădarea pentru a fi judecat conform legislaţiei de acolo. Aceasta urma să se producă chiar în data de 16 aprilie a.c., ceea ce ar fi blocat procesul legat de evadarea băbenarului, nefiind exclusă nici prescripţia infracţiunii de săptămâna trecută datorită procedurii juridice.

Bogdan Mateescu, Preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a formulat săptămâna trecută, în regim de urgenţă, o solicitare către Curtea de Apel Piteşti – Biroul Executări Penale, pentru a fi amânată extrădarea lui George Culiman până la soluţionarea cauzei penale privind infracţiunea de evadare. Conducerea Curţii de Apel Piteşti a decis să amâne extrădarea lui Culiman până când procesul privind evadarea va avea o hotărâre definitivă.

“Prin sentinţa penală nr. 55/F, pronunţată, în dosarul nr. 205/46/2015, de către Curtea de Apel Piteşti, definitivă, s-a dispus admiterea cererii privind executarea mandatului european de arestare emis la data de 16.03.205 în dosarele nr. 1056/15 R.G.N.R. şi nr. 737/15 R.G.G.I.P. de autorităţile judiciare din Italia, respectiv Judecătorul de Investigaţie Ante-procesuală din cadrul Tribunalului din Monza, sub aspectul infracţiunii de trafic de persoane privind persoana solicitată Culiman George Laurenţiu. De asemenea, Curtea a hotărât emiterea de îndată a mandatului de arestare în vederea predării persoanei solicitate Culiman George Laurenţiu către autoritatea judiciară italiană, astfel încât administraţia locului de deţinere – Arestul IPJ Vâlcea - va primi şi reţine persoana solicitată Culiman George Laurenţiu, începând cu data de 9 aprilie 2015, înaintând instanţei dovada de executare a măsurii arestării, iar termenul prev. de art. 111 din Legea nr. 302/2004 republicată, va proceda la predarea acesteia către autorităţile judiciare italiene. Apreciem că în cauză, în temeiul art. 554 alin. 2 din C.P.P,. se impune sesizarea Curţii de Apel Piteşti cu o contestaţie la executare, întemeiată pe dispoziţiile art. 598 lit. C şi d din C.p.p., rap. la art. 58 din Legea 302/2004. Astfel, se impune amânarea predării persoanei extrădate până la soluţionarea cauzei penale menţionate mai sus, legiuitorul stabilind imperativ amânarea predării în cazul în care persoana extrădată este cercetată penal de către autorităţile judiciare române, până la soluţionarea cauzei penale. (...) A contrario, odată predată persoana astfel trimisă în judecată, procedura în prima instanţă în cauza penală, care face obiectul trimiterii în judecată, ar fi blocată sine die, cu riscul prescripţiei eventualei răspunderi penale”, se arată în sesizarea motivată a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Legalizarea hotărârilor de diferite instanţe, descâlcită de CSM tot la sesizarea Judecătoriei râmnicene

La începutul lunii aprilie a.c., conducerea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a primit şi răspunsul oficial din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la însuşirea unui punct de vedere transmis de instanţa vâlceană. “În concret, a fost însuşit punctul nostru de vedere referitor la eliberarea copiilor simple sau legalizate ale hotărârilor judecătoreşti. În acest mod am procedat la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, însă, la un moment dat, în mod inexplicabil, Tribunalul Vâlcea a refuzat să legalizeze hotărârile instanţei noastre chiar dacă deţinea dosarul, declanşând un circuit atipic, în care justiţiabilul trebuia să se adreseze unei instanţe, apoi celeilalte, una dintre instanţe aducând dosarul la cealaltă, care, după legalizare, restituia dosarul, cu consecinţe atât pe planul gradului de (in)satisfacţie a justiţiabilului, cât şi al corectei gestionări a resurselor instanţei (de timp şi umane). Am sesizat astfel CSM, care, firesc, a hotărât, aşa cum consideram şi noi că este corect, legal şi în interesul justiţiabilului. Prin urmare, neplăcerile cauzate justiţiabililor în intervalul dintre manifestarea opoziţiei exprese a conducerii Tribunalului Vâlcea şi soluţia CSM nu ne sunt nouă imputabile, iar situaţia s-a remediat în mod corespunzător, de data aceasta cu sprijinul Consiliului”, a explicat magistratul prin intermediul propriului cont de socializare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...