Administraţie

Candidaţii pentru funcţia de manager al Teatrului Anton Pann au contestat comisia de examinare

Un condamnat pentru plagiat, un inginer liberal şi directorul adjunct al Teatrului din Craiova, la care lucrează unul dintre candidaţi, este componenţa comisiei

Bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru postul de manager al Teatrului “Anton Pann”, care a fost scos la concurs. Un scandal asemănător celui de la Spitalul Judeţean de Urgenţă a izbucnit recent la instituţia de cultură finanţată de Consiliul Judeţean (CJ). La fel ca la spital, candidaţii la funcţia de director al teatrului au contestat deja componenţa comisiei de examinare.
Scaunul regizorului Adrian Roman, care este în prezent unul dintre cei mai longevivi directori de teatru din ţară, se clatină serios de când funcţia a fost scoasă la concurs, aşa cum cere legea. Deranjat de situaţie, regizorul a încercat să explice într-o conferinţă de presă că ar putea fi lăsat să-şi vadă în continuare de treabă, mai ales că teatrul se bucură de recunoaştere naţională. În sprijinul lui Adrian Roman au sărit şi actorii, care au dat de înţeles că echipa care s-a sudat în tot acest timp se va destrăma în cazul în care acesta nu va mai fi director.
“Se vor organiza concursuri pentru funcţia de manager al instituţiilor culturale şi o portiţă legislativă a permis acest concurs. Legea 185/2014, care modifică O.G. 189 privind managementul instituţiilor de cultură, prevede ca managerul care este evaluat cu o notă de peste 9 să poată propune un nou proiect de management pentru a-şi continua activitatea. Mi se pare logic ca, atunci când un manager reuşeşte performanţe cu echipa sa, să continue acest demers”, a spus Adrian Roman.
Întrebat dacă se fac presiuni politice asupra sa, Adrian Roman a negat. Acesta se vede însă schimbat din funcţie având în vedere că printre cei care ar trebui să-i evalueze proiectul de management se numără şi persoane cu care s-a aflat în conflict. Motivul de nemulţumire oficial invocat de Roman se numeşte George Stanca, publicistul condamnat în 2013 la închisoare cu suspendare pentru plagiat. Din comisia care-l va desemna pe noul manager al teatrului din Vâlcea mai fac parte Alexandru Boureanu, directorul adjunct al Teatrului Naţional din Craiova, şi inginerul Nicolae Jivan (PNL).

Contestaţia a fost depusă de un alt candidat

În ciuda nemulţumirii făţişe manifestate de Adrian Roman faţă de componenţa comisiei de examinare, cel care i-a contestat pe examinatori este un alt candidat, respectiv actorul Remus Vlăsceanu, cel care s-a făcut remarcat şi în spectacolele teatrului din Râmnicu Vâlcea. Angajat în acest moment al Teatrului Naţional Craiova, Remus Vlăsceanu a hotărât să conteste comisia de examinare pentru că unul dintre cei care ar trebui să-i evalueze proiectul este chiar şeful său.
“Având în vedere nenumăratele discuţii postate pe un site de socializare despre persoana mea şi posibila legătură cu unul dintre membrii comisiei, domnul Alexandru Boureanu, rog să se ia măsurile legale adecvate pentru o corectă desfăşurare a concursului de proiecte de management la Teatrul Anton Pann. Pentru că doresc să fiu absolvit de orice susceptibilitate a părtinirii, îmi exprim cererea ca domnul Boureanu să fie înlocuit în comisie”, a solicitat Remus Vlăsceanu.

“Am zis să avem în comisie şi o persoană din Vâlcea şi l-am ales pe domnul Jivan, care a fost actor amator. S-a pus problema ca în comisie să avem şi o personalitate şi aşa l-am ales pe domnul George Stanca. Eu nu ştiam ce probleme are dânsul” - Gheorghe Păsat, preşedinte interimar al CJ Vâlcea.

Preşedintele Păsat explică situaţia de la teatru

În urmă cu câteva zile, Gheorghe Păsat, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al CJ Vâlcea, a avut amabilitatea să explice care au fost criteriile care au stat la baza selectării membrilor comisiei. “Trebuie să organizăm concurs şi la teatru, pentru că ne obligă legea. Am zis ca din comisie să facă parte directorul unui teatru naţional, dar domnul director al teatrului din Craiova ne-a comunicat că nu poate să vină şi l-a desemnat în comisie pe adjunctul său. Am zis să avem în comisie şi o persoană din Vâlcea şi l-am ales pe domnul Jivan, care a fost actor amator. S-a pus problema ca în comisie să avem şi o personalitate şi aşa l-am ales pe domnul George Stanca. Eu nu ştiam ce probleme are dânsul”, a spus Gheorghe Păsat, preşedintele interimar al CJ.
Pentru funcţia de director la “Anton Pann” s-a mai înscris şi Nicolae Poghirc, actor la Teatrul Naţional Craiova. Comisia ar trebui să evalueze proiectele celor trei candidaţi în această săptămână. Urmează apoi o perioadă pentru depunerea şi soluţionarea contestaţiilor, care coincide cu perioada sărbătorilor pascale. Potrivit calendarului, cei doi actori şi regizorul vâlcean ar trebui să susţină proba orală în data de 15 aprilie 2015.
La închiderea ediţiei, am aflat de la conducerea CJ Vâlcea că a fost admisă contestaţia lui Remus Vlăsceanu, iar cei doi membri acuzaţi au fost înlocuiţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...