La Vâlcea, una dintre puţinele zone din ţară unde tradiţia câştigă încă în lupta cu modernitatea, sărbătorile pascale au un iz aparte. Aici este zona cu cea mai mare concentraţie de mănăstiri, schituri şi biserici din ţară, aşa că şi numărul celor care aleg să îşi petreacă sărbătorile pascale departe de tumultul vieţii cotidiene, în interiorul mănăstirilor, a crescut foarte mult în ultimii ani.
Pregătirile pentru noaptea de Înviere sunt în toi la mănăstirile vâlcene, iar Paştele se anunţă a fi unul cu totul diferit de cel de la oraş.
O sărbătoare cu mare încărcătură spirituală
Printre ritualurile religioase care trebuie îndeplinite în această săptămână şi pregătirile pentru masa de Paşti, abia mai au timp să îşi tragă sufletul. Tradiţiile pascale sunt însă respectate cu stricteţe, iar Paştele la mănăstire va fi unul cu mare încărcătură spirituală. „Slujbele trebuie să se desfăşoare în întregime în această perioadă a săptămânii Patimilor. Înainte de Denii ne sunt spuse pilde, iar apoi urmează Evangheliile şi Prohodul. Este un ritual pe care noi îl respectăm fără abatere”, ne spune una dintre măicuţele ce şi-au găsit pacea sufletească la mănăstire. Mănăstirea oferă pelerinilor şi posibilitatea de a se caza acolo, într-un minihotel cu 20 de locuri în camere cu 1-2 paturi sau la mansardă - 3 camere cu 4 paturi.
Simbolurile creştine şi ceramica de Horezu
Dincolo de zidurile mănăstirii, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, horezenii sunt la fel de dedicaţi acestei sărbători. Legătura cu Dumnezeu este încă una puternică şi asta se reflectă în munca acestor oameni – ceramica. Nu încondeiază ouă, nici cozonacul sau friptura de miel nu respectă reţete aparte, însă în desenele realizate de olari pe vasele de Horezu se regăsesc, mai mult decât în alte perioade ale anului, simbolurile creştine - peştele, crucea şi pomul lui Adam. „Motivul peştelui, cel al crucii, motivele brâncoveneşti, şarpele casei sunt motive vechi, folosite de mii de ani de când se lucrează ceramica aici, în zonă. Ele sunt cele care sunt căutate cu precădere în această perioadă, poate şi datorită semnificaţiei lor creştine”, precizează unul dintre ceramiştii cunoscuţi ai zonei. Oltenilor de sub munte, cum li se mai spune locuitorilor din zona Horezu, le place să decoreze totuşi ouăle înroşite pentru Paşte cu desene realizate cu frunze de pătrunjel, trifoi sau leuştean. Aşează apoi ouă roşii în vase tradiţionale, pe trifoi sau lucernă, şi merg cu ele dimineaţa la biserică.
Noaptea de Înviere la Mănăstirea Cozia
Deosebite vor fi sărbătorile pascale şi la Călimăneşti. De câţiva ani, operatorii de turism au pregătit pentru turiştii care vin de obicei la tratament în zonă pachete pentru noaptea de Înviere la Mănăstirea Cozia. Preţurile pentru două sau trei zile la un hotel din apropierea Mănăstirii Cozia variază între 250-340 de lei. Cei mai mulţi turişti care vor să petreacă Paştele la Călimăneşti au ales însă pachetul cu o singură noapte, cea de Înviere, cu un mic dejun, din care nu vor lipsi ouăle roşii şi cozonacul. Deşi locuri la hoteluri mai sunt doar câteva, cei care vor să-şi petreacă Paştele la Călimăneşti şi să participe la slujba de Înviere la mănăstirile şi schiturile de pe Valea Oltului au la dispoziţie şi locurile de cazare de la pensiunile din zonă, care anul acesta s-au întrecut în oferte.