La eveniment au participat cadre militare în activitate, rezervă şi retragere, oficialităţi ai administraţiei publice locale, precum şi generalul-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major General, fost comandant al acestui batalion, care le-a mulţumit militarilor pentru profesionalismul, dedicaţia şi pasiunea de care au dat dovadă de fiecare dată când li s-a încredinţat să îşi facă datoria, în ţară sau peste hotare.
“În această zi sărbătorim 135 de ani de la înfiinţarea Batalionului 26 Infanterie «Neagoe Basarab», prin reorganizarea Regimentului 26 Mecanizat «Rovine», care şi-a îndeplinit datoria şi misiunile primite în cele două războaie mondiale şi în toate celelalte activităţi în care a fost implicat. Este un prilej să-i omagiem pe înaintaşii noştri şi să recunoaştem valoarea profesională pe care au manifestat-o de-a lungul timpului. Au reuşit să demonstreze că Armata Română nu este cu nimic mai prejos decât partenerii şi camarazii alături de care şi-au îndeplinit misiunile în teatrele de operaţii, fie că vorbim de Angola, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Afganistan şi Irak. De asemenea, şi-a îndeplinit toate misiunile primite în ţară şi a acţionat în diferite situaţii îndeosebi în cele de urgenţă şi de calamităţi naturale”, a spus şeful SMG.
Generalul-locotenent Nicolae Ionel Ciucă a mai afirmat că în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie, sărbătorim ziua NATO, amintind că în 2002, când România era invitată să adere la NATO, Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab” îşi îndeplinea misiunea în Afganistan, iar doi ani mai târziu, când România a aderat cu drepturi depline la Alianţă, Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab” îşi îndeplinea misiunea în Irak.
Moment de reculegere în memoria colegilor căzuţi la datorie
La rândul său, lt.col. Dan Ionescu, comandantul Batalionului 26 “Neagoe Basarab”, a afirmat că subordonaţii săi se străduiesc în continuare să fie la înălţimea înaintaşilor care şi-au dat viaţa şi şi-au sacrificat familiile pentru Armata Română şi pentru ţară.
“Am onoarea să fiu gazda acestui eveniment prilejuit de împlinirea a 135 de ani de la înfiinţarea unităţii. (...) Să ne aducem aminte pentru câteva momente de toţi cei care din 1880 încoace şi-au jertfit viaţa, şi-au sacrificat familiile pentru această unitate, pentru Armata Română şi pentru ţară. Ne străduim în continuare să fim la înălţimea acestor înaintaşi, care de-a lungul timpului au participat la cele două războaie mondiale, la 13 din misiunile Armatei României peste hotare”, a spus comandantul Batalionului “Neagoe Basarab”.
“Scorpionii Roşii” au ţinut un moment de reculegere în memoria colegilor lor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din străinătate sau în ţară: slt (pm) Valentin Leoveanu (1996 - Angola), slt (pm) Emanoil Ciobanu (2002 - Kosovo), slt (pm) Constantin Laurenţiu Lixandru (2011 - Afganistan), slt (pm) Cătălin Ionel Marinescu (2011 - Afganistan), slt (pm) Claudiu Constantin Vulpoiu (2014 - Afganistan), slt (pm) Viorel Cristinel Antonie (2010 - poligonul Cincu), slt (pm) Constantin Buică (2010 - poligonul Cincu) şi slt (pm) Marin Costea (2010 - poligonul Cincu).
Şi autorităţile locale i-au felicitat pe militari
De asemenea, cu ocazia aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, în semn de apreciere pentru profesionalismul manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredinţate precum şi pentru obţinerea de rezultate deosebite în activitatea desfăşurată, gl.lt. Nicolae Ionel Ciucă a conferit emblema de onoare a Statului Major General mai multor militari ai batalionului: lt.col. Nicolae Valentin Ediţoiu, cp. Adrian Gabriel Mitică, maestru militar cl.I Octavian Ganea, plt.maj. Constantin Purcaru, plt. George Albert Ghiţă, caporal cl.III Cătălin Teodosiu, caporal cl.III Ionel Toma.
La ceremonial au luat parte şi prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care le-au transmis militarilor craioveni mesaje de felicitare pentru misiunile îndeplinite.