În ultimul an, de când Guvernul Ponta încearcă să finalizeze Master Planul de Transport al României, deputatul PNL Cristian Buican a urmărit acest subiect important pentru România criticând şi taxând public toate bâlbele şi greşelile făcute de reprezentanţii PSD în elaborarea acestui document. Cel mai recent exemplu îl constituie poziţia publică exprimată de parlamentarul liberal, atât prin intermediul comunicatelor de presă din luna februarie 2015, cât şi prin declaraţia politică susţinută de la tribuna Parlamentului din data de 17 februarie 2015 prin care solicita responsabililor guvernamentali din domeniul transporturilor să prevadă în Master Plan un calendar de implementare a proiectelor propuse şi să refacă prioritizarea proiectelor din Strategia de Implementare, în sensul de a se axa mai mult pe recomandările Comisiei Europene conform cărora reţeaua TEN-T core şi performanţa economică trebuie să fie criterii de bază în ierarhizarea proiectelor. Parlamentarul vâlcean consideră că, în concordanţă cu modelul de conducere specific bazat pe lipsa de profesionalism şi slaba înţelegere a mecanismelor europene, miniştrii PSD din executiv nu au ţinut cont nici de recomandările Comisiei Europene şi nu au luat în considerare nici apelul său.
CE insistă să se ţină cont de reţeaua TEN-T Core şi de conceptul “missing link”
Cert este că, în urma consultărilor de la Bruxelles pe marginea documentului în cauză, recomandările Comisiei Europene au fost de a solicita modificarea Master Planului. Astfel, purtătorul de cuvânt al DG REGIO, Sophie Dupin de Saint-Cyr, a declarat săptămâna trecută că “există încă unele probleme nerezolvate pentru care sunt recomandate eforturi suplimentare de îmbunătăţire a Master Planului. Acestea privesc concentrarea pe criterii limitate şi obiective de stabilire a priorităţilor, luând în considerare performanţele economice şi apartenenţa proiectelor la reţeaua TEN-T Core”. Mai mult, prioritizarea proiectelor din Strategia de Implementare a Master Planului, un alt aspect criticat de deputatul PNL, pare să deranjeze oficialii europeni care insistă să se ţină cont de reţeaua TEN-T Core şi de conceptul “missing link“ (lipsa unor tronsoane de pe un traseu prestabilit).
“În ce priveşte judeţul Vâlcea, respectarea recomandărilor oficialilor europeni ar însemna ca autostrada Sibiu-Piteşti să ocupe prima poziţie pe lista de priorităţi în materie de autostrăzi, iar legătura municipiului Râmnicu Vâlcea cu viitoarea autostradă să se regăsească pe o poziţie fruntaşă a Strategiei de Implementare a proiectelor din Master Plan” - Cristian Buican, deputat PNL.
Respectarea recomandărilor ar repune autostrada Sibiu-Piteşti în capul listei de autostrăzi
“Criticile Comisiei Europene asupra variantei finale a Master Planului General de Transport al României sunt justificate şi în concordanţă cu recomandările iniţiale şi normale. PSD-iştii au reuşit şi de această dată să ne facă de râs la Bruxelles. Este clar că nu înţeleg mecanismele europene de finanţare şi de elaborare a unui plan pe termen mediu şi lung şi că ei pun interesele personale şi de partid mai presus de recomandările europene. În ce priveşte judeţul Vâlcea, respectarea recomandărilor oficialilor europeni ar însemna ca autostrada Sibiu-Piteşti să ocupe prima poziţie pe lista de priorităţi în materie de autostrăzi, iar legătura municipiului Râmnicu Vâlcea cu viitoarea autostradă să se regăsească pe o poziţie fruntaşă a Strategiei de Implementare a proiectelor din Master Plan. Eu voi continua să pun presiune pe reprezentanţii PSD pe acest subiect, pentru că nu este normal ca atunci când avem dreptate noi, ca judeţ, să fim văduviţi de investiţii doar pentru că aşa doresc cei de la PSD”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea.