Sub Lupă

Căminul de bătrâni din Bălceşti, la un pas de închidere

Cei 65 de bătrâni internaţi la Bălceşti vor fi trimişi acasă din toamnă, dacă până atunci nu se va găsi o soluţie de finanţare

După ce, în urmă cu aproape patru ani, oraşul Bălceşti a rămas fără spital, transformat de guvernanţii de atunci în cămin de bătrâni, localitatea din sudul judeţului Vâlcea riscă acum să rămână şi fără această instituţie. În situaţia închiderii instituţiei, fără loc de muncă vor rămâne aproximativ 20 de angajaţi ai căminului, mulţi dintre ei preluaţi de la fostul spital.

Situaţia Căminului de bătrâni din Bălceşti, înfiinţat în 2011 prin transformarea spitalului orăşenesc, este destul de disperată. Conducerea a anunţat că mai are contract de finanţare până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, după care, dacă nu se va găsi o soluţie pentru a primi în continuare fonduri de la Ministerul Muncii, vor pune lăcat pe uşă. „Din luna octombrie a anului acesta nu ştiu ce putem face. Nu avem nicio perspectivă. Am făcut memorii la Ministerul Muncii. Le-am comunicat şi către toate cele 18 cămine care au fost înfiinţate prin desfiinţarea celor 67 de spitale din ţară. Şi conducerile celorlalte cămine, aflate în aceeaşi situaţie ca noi, au făcu memorii către Ministerul Muncii în vederea continuării acestor contracte de finanţare, dar până acum nu s-a primit niciun răspuns. S-au făcut şi interpelări de către parlamentarii din zonă, dar tot fără răspuns. Noi, fără aceste contribuţii de la minister, nu putem să funcţionăm. Doar contribuţiile de la beneficiari nu sunt suficiente, iar administaţia publică locală nu are fondurile necesare”, a precizat Gabriel Popescu, directorul instiuţiei.

Bătrânii nimănui: “Suntem oameni amărâţi... nu ne mai vrea nimeni”

În aceste condiţii, cei 65 de bătrâni care locuiesc în acest cămin riscă să ajungă pe drumuri. Pentru că mulţi nu au niciun handicap, din toamnă, vor fi nevoiţi să se întoarcă acasă, asta dacă mai au case la care să se întoarcă. „Să dea Dumnezeu să îl ţină! Casa mea este la Drăgăşani şi probabil că mă voi duce înapoi acolo dacă se va închide, dar ar fi bine să nu-l închidă pentru că nu prea mai am pe nimeni”, spune unul dintre beneficiari. Bătrânul e internat la Bălceşti de câţiva ani. Şi-a lăsat casa, şi-a lăsat rudele pentru ca la bătrâneţe, din pensia de câteva sute de lei, să poată beneficia de îngrijire. Ca el sunt şi alţii care au găsit la Bălceşti o nouă casă. „Am găsit aici personal care ne înţelege. Va fi vai şi amar de noi dacă ne vor lua de aici. Ce vom face nu mai ştim, că noi de aici nu avem unde să ne mai ducem... Poate se va gândi cineva şi la noi. Suntem oameni amărâţi. Nu a venit nimeni de drag aici şi poate se gândeşte cineva şi la noi... să nu ne lase ai nimănui. Am 67 de ani. Am picioarele rupte... nu mă mai vrea nimeni”, spune un altul.

DGAS nu îi poate prelua, Primăria nu are bani pentru întreţinerea lor

Fără bani de la Ministerul Muncii, căminul din Bălceşti are toate şansele să se închidă, deoarece nefiind în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Vâlcea, ci în cea a Consiliului Local din Bălceşti, sarcina de a-l finanţa revine administraţiei publice locale, dar aceasta nu are fondurile necesare. „Fără prelungirea contractului de finanţare nu există prea multe variante. Căminul nu se află în subordinea noastră, ci, aşa cum au dorit cei de la Bălceşti la vremea respectivă, în cea a Consiliului Local de acolo care intenţiona şi încă vrea să redeschidă, parţial, şi spitalul. Am putea prelua noi acest cămin, cum a fost în cazul Căminului de bătrâni de la Nicolae Bălcescu, dar numai în condiţiile în care Consiliul Judeţean îşi asumă plata cheltuielilor administrative. În situaţia actuală, dacă se va ajunge la închiderea căminului, noi nu putem să preluăm decât persoanele care au certificat de handicap, restul probabil că vor fi trimişi acasă”, a precizat Nicolae Badea, directorul DGAS Vâlcea. Reprezentanţii Primăriei Bălceşti trag însă speranţa că se va găsi o soluţie ca acest cămin să funcţioneze în paralel cu o secţie a spitalului: „Nu putem susţine cheltuielile, este vorba de o sumă prea mare. Eu fac apel către toţi factorii de decizie ca această instituţie să continue. Este păcat de aceşti bătrâni, este păcat şi de spaţiul care, dacă nu este folosit, se va degrada. Soluţia ar fi ca acest cămin să continue în paralel cu o secţie a spitalului”, a adăugat primarul Bălceştiului, Ion Curelaru.

Unitatea medicală deservea 19 localităţi din sudul Vâlcii

Lunar, cheltuielile pentru întreţinerea unei persoane vârstnice instituţionalizate se ridică la aproximativ 150 de lei. Pe lângă banii primiţi de la Ministerul Muncii, Primăria contribuie şi ea cu o parte din fonduri, de aproximativ 25 la sută din cheltuielile administrative. Are 20 de angajaţi, care îşi vor pierde locurile de muncă dacă nu se vor găsi surse de finanţare. Mulţi au fost preluaţi de la spitalul desfiinţat. Recent, autorităţile locale au reluat demersurile pentru redeschiderea parţială a unităţii spitaliceşti din oraş care deservea 19 localităţii, în condiţiile în care există o hotărâre de guvern de înfiinţare a unui centru multifuncţional de primiri urgenţe la Bălceşti, aflat în subordinea Spitalului Judeţean Vâlcea, dar care, din motive necunoscute, nu a fost pusă în aplicare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...