Trei evenimente astronomice rare – o eclipsă de Soare, o super-lună şi echinocţiul de primăvară – au fost observate vineri, 20 martie, în cadrul întâlnirii Cercului de astronomie “Galileo Galilei” ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul Colegiului Energetic din Râmnicu Vâlcea.
Înainte de a observa fenomenul astronomic, elevilor li s-au oferit informaţiile necesare perceperii corecte a acestuia. Maniera de prezentare a fost transdisciplinară deoarece a fost folosit atât un Dicţionar al limbii române, cât şi un tratat de astronomie. Elevii au avut posibilitatea de a căuta şi singuri informaţiile utilizând computerele ce sunt în dotarea Observatorului. Interesul acestora a fost foarte mare deoarece niciunul (datorită vârstei) nu au avut ocazia să urmărească Eclipsa totală din 1999.
Lecţie inedită, astronomie şi limba română simultan
Astfel, elevii au aflat că Super-Luna – sau luna la perigeu – este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi.
Despre Echinocţiu ştiau că marchează acel moment din fiecare an când ziua şi noaptea au durate egale, la jumătatea intervalului dintre ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai lungă dintr-un an. Pe 20 martie, axa Pământului a fost perpendiculară pe raza Soarelui – fenomen care se produce doar de două ori pe an, în timpul celor două echinocţii. După aceea, axa Terrei va începe să se încline (în raport cu raza Soarelui), făcând ca zilele să devină mai lungi în emisfera nordică. Echinocţiul a fost sărbătorit ca un moment al începutului şi al reînnoirii de numeroase culturi şi civilizaţii şi este adeseori asociat cu Paştele creştin şi Pesah (sărbătoare ebraică).
Trei fenomene observate în aceeaşi zi
Apoi li s-a explicat elevilor că o eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ şi steaua sa, prin faţa astrului. Văzut de pe Pământ, discul Lunii este de obicei mai mare decât cel al Soarelui şi, dacă se interpune între privitor şi astru, îi “blochează” lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Terra. În acest an, eclipsa a început în jurul orei 10:45 şi a avut maximul în jurul orei 11:55, terminându-se la 13:05, cu o durată medie pentru ţara noastră de două ore şi 20 de minute. Cele trei fenomene – echinocţiu, super-lună şi eclipsă solară se vor produce din nou în aceeaşi zi, în acest secol, în anii 2053 şi 2072.
Aşadar, pe 20 martie, elevii au văzut “de acasă”, de la Energetic, o eclipsă de Soare, dar numai în faza parţială a ei. Elevii au fost coordonaţi de Prof. dr. Ana-Maria Udrescu şi Prof. Simona Cîrstea.
Două clase de gimnaziu, handbal - fete şi normal - mixt
În altă ordine de idei, conducerea Colegiului energetic îi informează pe părinţi că, începând cu anul şcolar 2015-2016, unitatea şcolară are în planul de şcolarizare două clase a V-a, din care una cu program sportiv (handbal fete) şi una mixtă (fete şi băieţi clasă normală). “Menţionăm că programul este numai dimineaţa, în intervalul 8:30-12:30, clasa a V-a având ca discipline opţionale limba engleză şi informatică. Informaţii suplimentare şi înscrieri la secretariatul Colegiului Energetic, telefon 0350.807.962”, se arată într-un comunicat semnat de directorul colegiului, profesorul Dumitru Mătăcuţă.