La începutul săptămânii trecute, câteva zeci de angajaţi ai carierelor Alunu şi Berbeşti, preluate recent de CET Govora de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), au sistat activitatea. Marţi dimineaţă (16 martie), ei au protestat în faţa sediilor administrative ale companiei faţă de noul contract colectiv de muncă (CCM). Protestatarii s-au impacientat în momentul în care li s-ar fi solicitat să semneze acte adiţionale la contractul de muncă din cadrul unităţii şi au constatat că pierd mare parte din drepturile salariale. “Nouă ni s-a spus că vom fi preluaţi cu aceleaşi drepturi pe care le aveam la CEO. Ne-am trezit cu o doamnă de la CET Govora, care avea actele adiţionale la contractul de muncă pregătite să le semnăm. Am constatat că pierdeam o parte foarte mare din drepturi”, ne-a declarat telefonic unul dintre reprezentanţii minerilor protestatari.
CET Govora promite să încheie în două luni negocierile pentru Regulamentul intern
Reprezentanţii CET Govora s-au deplasat la Berbeşti şi Alunu, purtând negocieri cu protestatarii la sediul Primăriei Berbeşti, în prezenţa şi a conducerii carierelor miniere şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale. Directorul general al CET Govora, ing. Mihai Bălan, a transmis tot marţi o notă minerilor în care sunt specificate cele trei etape privind preluarea angajaţilor celor două cariere de la Complexul Energetic Oltenia. Conform notei, în prima etapă s-a semnat contractul individual de muncă între angajaţi şi angajatori. În etapa a doua, angajaţii vor avea toate drepturile din regulamentul intern al CET Govora: tichete de masă, tichete cadou, prima de vacanţă, ajutor energie electrică etc. În etapa a treia, după preluarea personalului, se declanşează negocierea privind noul regulament intern între administraţie şi sindicate. Durata negocierii, se mai arată în respectiva notă, este de maximum două luni.
Liderii sindicali, încrezători şi nu prea că se vor păstra salariile de la nivelul CEO
În contrast cu relatările presei locale vâlcene, liderii celor cinci sindicate din cadrul UMC Berbeşti susţin că nu s-a semnat un Contract colectiv de muncă. Toate aceste structuri sunt afiliate la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) şi la Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) “Cartel Alfa”. Preşedintele Sindicatului Cărbunele Berbeşti, inginerul Dorel Glomnicu, susţine că au fost semnate cu CET Govora doar contracte individuale de muncă. “Au fost semnate contracte individuale de muncă în care s-au păstrat absolut toate prevederile care existau şi în contractele cu Complexul Energetic Oltenia. Conform promisiunilor conducerii CET, semnarea unui contract colectiv de muncă, de fapt, din câte am înţeles noi, a unui Regulament, se va realiza în maxim două luni de zile din momentul preluării UMC Berbeşti. În plus, conform legislaţiei în vigoare, dar şi unui acord scris între părţi, vor fi păstrate timp de cel puţin un an de la preluare absolut toate drepturile şi bonusurile salariale care au existat în contractele cu entitatea economică de la care s-a preluat Afacerea, în cazul nostru CEO”, ne-a declarat liderul sindical, care este şi secretarul UST Cartel Alfa Vâlcea.
Gestiunea UMC Berbeşti, verificată la sânge de conducerea CET Govora
Surse din cadrul CET Govora SA ne-au informat că un control dispus recent de conducerea societăţii la carierele miniere vâlcene au scos în evidenţă nereguli multe şi grave, inclusiv cantităţi importante de lignit care ar fi “dispărut” pur şi simplu între procesul de producţie şi cel de stocare şi evidenţiere în documentele contabile ale UMC din momentul aprobării preluării. Liderii sindicali recunosc că starea de spirit a minerilor vâlceni este una agitată, dar înţeleg şi să contribuie la asigurarea unui parcurs cât mai puţin poticnit al precesului de preluare. Totuşi, nu cunosc despre existenţa unui raport de audit care să scoată în evidenţă grave probleme de gestiune la UMC Berbeşti şi lasă de înţeles că se cam caută nod în papură conducerii carierelor. “E drept că avem şi noi temerile noastre, mai ales că şi situaţia economică a CET Govora este destul de cunoscută, datorită şi relatărilor dvs, ale presei. Inclusiv noi, sindicatele, ne gândim să ne unim şi să rămânem mai puţine. Nu cred că există, cel puţin eu nu cunosc, un raport rezultat în urma unui control, din care să reiasă grave lipsuri în gestiune la UMC Berbeşti. Gândiţi-vă că anual am fost controlaţi de cei din conducerea CEO”, ne-a mai spus Dorel Glomnicu.
CET Govora plăteşte toate taxele aferente tranzacţiei, mai puţin cele de autentificare notarială, în valoare de 570.840 lei, care au rămas în sarcina CEO. Transferul UMC Berbeşti de la CEO la CET Govora este perfectat prin notarul Daniela Volintiru.
“Părţile recunosc că, datorită încălcăriii obligaţiilor de plată izvorâte din Contractele de Furnizare pentru motivele enumerate în preambulul prezentului Contract de Transfer de Afacere, CET datorează CEO, la data de 31.07.2014, conform contractelor anterioare, plata sumei totale de 221.253.503 RON. (...) Părţile înţeleg că, începând cu data de 01.08.2014, nu vor mai fi datorate penalităţi conform contractelor de livrare de cărbune în baza cărora au apărut Creanţele CEO, în cheiate până la data de 31.07.2014” - Contractul de Transfer al Afacerii (UMC Berbeşti) dintre CEO şi CET Govora SA.
CET trebuie să achite CEO, în zece rate anuale, 184.140.000 lei
Aşa cum rezultă şi din Contractul de Transfer al Afacerii dintre CEO şi CET Govora SA, aparent, societatea vâlceană va avea la dispoziţie trei ani pentru rentabilizarea întregii activităţi integrate (exploatare lignit, producere abur industrial, agent termic şi energie electrică, comercializare şi încasare). În ultimii trei ani, CET a declarat consecutiv pierderi financiare. În ce priveşte achitarea transferului către CEO, societatea va avea o sarcină mai uşoară până în 2017, cu trei sume eşalonate mici, însă în următorii şapte ani povara anuală va fi de zece ori mai mare. “5.1. La data semnării prezentului Contract, Părţile sunt de acord că Preţul de Transfer datorat de CET este de 184.140.000 RON. 5.2. Părţile convin că CET va achita valoarea totală a Preţului de Transfer începând cu anul 2015, după cum urmează: a) suma de 6.750.000 RON va fi achitată în trei tranşe anuale egale în valoare de 2.250.000 RON pe an în perioada 2015 – 2017 (fiecare tranşă fiind definită ca «Tranşă Anuală»); şi b) suma de 177.390.000 RON să fie achitată în 7 tranşe anuale egale în valoare de 25.341.428,57 RON pe an în perioada 2018 – 2024 (fiecare tranşă fiind definită ca «Tranşă anuală»). 5.2. Ca urmare, Părţile convin eşalonarea plăţii Preţului de Transfer pe o perioadă totală de 10 ani, începând cu data semnării prezentului Contract. Astfel, CET va plăti fiecare respectivă Tranşă Anuală datorată până la data de 31 decembrie, ultima Tranşă Anuală urmând să fie achitată până la data de 31 decembrie 2024, diminuarea acestor creanţe efectuându-se în ordinea vechimii”, este prevăzut în documentul transferului.
Se aşteaptă avizul Consiliului Concurenţei
Deşi păstrează o notă de prudenţă în exprimare, inginerul Gheorghe Păsat, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Vâlcea, acţionar unic la CET Govora SA, susţine că rămâne optimist în privinţa succesului operaţiunii şi are încredere în conducerea societăţii. “Până acum, parcursul de transfer este în parametri normali, acesta fiind şi meritul conducerii CET Govora. Cred că este în interesul tuturor, inclusiv al reprezentanţilor angajaţilor UMC Berbeşti, să nu existe sincope nici de aici înainte şi în timp cât mai scurt să se ajungă la randamentul maxim al acesti operaţiuni. Săptămâna aceasta aşteptăm acordul Consiliului Concurenţei, moment în care transferul îndeplineşte aproape toate condiţiile juridice. În prezent, şi activitatea CET Govora, şi cea a UMC Berbeşti, se desfăşoară în ritm normal şi eu sper că nu vor fi probleme nici în viitorul apropiat”, ne-a declarat Gheorghe Păsat.
CEO nu a renunţat încă la litigiile din instanţe pentru recuperarea creanţelor
La începutul lunii martie, UMC Berbeşti (două cariere în Berbeşti şi una în Alunu) a fost externalizată de la CEO şi preluată de CET Govora, inclusiv 1.080 de angajaţi. Capacitatea anuală de producţie de lignit este de 3,4 milioane tone, unicul beneficiar fiind CET Govora SA. Conform unei clauze separate, incluse şi ea în contractul de transfer, CET Govora rămâne, totuşi, datoare faţă de CEO, cu suma totală de 221.253.503 lei, reprezentând datorii acumulate pentru lignitul contractat şi neachitat în ultimii ani. “Părţile recunosc că, datorită încălcării obligaţiilor de plată izvorâte din Contractele de Furnizare pentru motivele enumerate în preambulul prezentului Contract de Transfer de Afacere, CET datorează CEO, la data de 31.07.2014, conform contractelor anterioare, plata sumei totale de 221.253.503 RON, formată din următoarele sume: a) 177.321.041 RON, reprezentând creanţa principală; şi b) 43.932.462 RON, reprezentând penalităţi. Având în vedere Raportul de Evaluare şi dispoziţiile OG nr. 14/2014, care constituie cadrul legal pentru transferul Afacerii în scopul reducerii arieratelor şi restructurarea Creanţelor CEO, Părţile înţeleg că, începând cu data de 01.08.2014, nu vor mai fi datorate penalităţi conform contractelor de livrare de cărbune în baza cărora au apărut Creanţele CEO, încheiate până la data de 31.07.2014”, se mai prevede în documentul citat.