Politică

Vâlcea a votat pentru demiterea lui Traian Băsescu

Vâlcea este fruntaşă în ceea ce priveşte prezenţa la urne, potrivit Biroului Electoral Central (BEC) aceasta fiind de 60,44 la sută, plasând judeţul pe locul cinci la nivel naţional. Deşi acest tur de scrutin a fost lipsit de incidente majore, democrat liberalii au declarat că au mai multe dovezi potrivit cărora s-ar fi încălcat legea, însă toate datele pe care le au vor merge către organele abilitate. Asta în timp ce USL consideră bătălia pentru referendum câştigată la Vâlcea.

Estimările reprezentanţilor partidelor care au spus că procentul celor care vor ieşi la vot va fi în jur de 60-70 s-au dovedit a fi adevărate. Judeţul Vâlcea s-a clasat pe locul cinci la nivel naţional, după Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Giurgiu, cu un procent de 60,44 la sută. În mediul rural, procentul a fost însă mult mai mare, 70,21 la sută, pe când în mediul urban, 49,84 la sută. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean din cei 341.241 de vâlceni cu drept de vot, 198.975 s-au prezentat la urne. 179.810 vâlceni au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, în timp ce doar 17.059 au spus NU.

Politicienii au votat pentru normalitate

Politicienii s-au grăbit să meargă la urne încă de la primele ore ale dimineţii pentru a le oferi un exemplu alegătorilor tentaţi să renunţe la a-şi manifesta dreptul la vot. Primul care s-a prezentat la urne a fost, desigur, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, şeful PSD, care a votat imediat după deschiderea urnelor, la ora 07.00, la Şcoala Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea. „Am votat pentru o ţară mai bună, pentru o viaţă mai bună pentru români. Traian Băsescu este preşedintele care a izolat România şi care azi a făcut ţara de râsul Europei. Este primul preşedinte care şi-a atacat ţara numai şi numai pentru a rămâne în funcţie. Întoarcerea sa la Cotroceni ar fi un dezastru pentru ţară”, a declarat Ion Cîlea. Şi liberalul Bogdan Pistol, vicepreşedintele CJ Vâlcea s-a prezentat destul de dimineaţă la urne pentru a vota, la ora 08.30. „Am votat pentru un viitor democratic, pentru stabilitate politică, pentru ca instituţia prezidenţială să devină o instituţie conformă cu legile ţării şi cu Constituţia, am votat pentru reaşezarea clasei politice, pentru un mai mare interes pentru economie şi mai puţin pentru scandal. Am votat pentru normalitate”, a spus Bogdan Pistol. În acelaşi timp, a votat şi primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, fiind urmat de deputatul PNL, Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea. Cei doi lideri USL, Cristian Buican şi Ion Cîlea s-au şi întâlnit în mai multe secţii de votare, unde au stat de vorbă pentru a se asigura că procesul de vot decurge conform legii.

Rădulescu: „Toate dovezile de fraudă pe care le avem vor merge la organele abilitate”

Democrat liberalii care anunţaseră că nu se vor prezenta la vot s-au ţinut de cuvânt. Cu toate acestea, Romeo Rădulescu, fostul edil al Râmnicului, a declarat că organele abilitate se vor ocupa în următoarea perioadă de mai multe nereguli pe care pedeliştii le-au descoperit. „Nu vreau să comentez mai multe, pentru că organele abilitate se vor ocupa de tot. Avem dovezi că oamenii au fost păcăliţi, probleme în ceea ce priveşte listele suplimentare, ştim şi de câteva autocare care au fost angrenate în turism electoral. Totul va fi însă soluţionat de oamenii legii”, a declarat Romeo Rădulescu. În timp ce democrat liberalii lasă impresia că au un as în mânecă, useliştii vâlceni se consideră câştigători la Vâlcea. „Din punctul nostru de vedere, judeţul Vâlcea a câştigat bătălia pentru referendum. O spun asta datele statistice la nivel central, care situează Vâlcea pe un loc de frunte atât prin numărul de participanţi, care a depăşit 198 de mii, cât şi prin numărul de voturi împotriva lui Traian Băsescu. Principala mea grijă a fost să urmăresc ca referendumul să se desfăşoare în Vâlcea foarte corect. Din acest punct de vedere nimeni nu cred că poate reproşa ceva”, a spus Ion Cîlea, şeful PSD Vâlcea. USL a organizat la sfârşitul săptămânii trecute un miting de amploare împotriva lui Traian Băsescu, la care au participat aproximativ o mie de persoane.

Proces de vot întrerupt la Tătărani

Procesul de vot a fost întrerupt aproape o oră într-o secţie de vot din Tătărani, după ce un membru al comisiei a fost surprins cu mai multe buletine de vot ascunse sub faţa de masă. Cea care a reclamat-o pe membra surprinsă cu buletinele de vot susţine că a ieşit afară din sală, iar când s-a întors aceasta era foarte agitată. „Am mers pe lângă masă şi am văzut primul buletin de vot pentru DA, am întrebat ce caută acest buletin acolo, am ridicat faţa de masă în prezenţa preşedintei secţiei de votare şi am găsit alte patru buletine de vot ştampilate tot pe DA. Am cerut să se oprească procesul de vot”, a declarat Maria Bârzan, membru PDL în comisie. Membrul comisiei a fost ulterior înlocuit şi cercetat de oamenii legii, care i-au întocmit dosar penal. „Poliţia oraşului Băbeni a fost sesizată cu privire la producerea unui incident la o secţie de vot. Astfel, un membru al unei secţii de votare a fost surprins având asupra sa mai multe buletine de vot, pe care era aplicată ştampila cu menţiunea VOTAT. Procesul de vot a fost suspendat în intervalul orar 13:38-14:25”, a declarat Alina Teodorescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...