Cumetria politică face casă bună cu afacerile pe bani publici, dar utilităţi elementare pentru era în care trăim, precum asfaltul, ori canalizarea, încă lipsesc din multe comune vâlcene. Foşti colegi la PNŢCD în urmă cu ani buni, deputatul UNPR Constantin Mazilu şi liberalul Constantin Monceanu şi-au asociat firmele, acum mai bine de trei ani, pentru o lucrare de modernizare a drumului Vârleni – Linia Dealului din comuna vâlceană Stăneşti. În prezent, investiţia de 1,1 milioane de euro este realizată mai puţin de 10 la sută. Asta nu l-a împiedicat pe primarul comunei, penelistul Ionel Michiu, să se împăuneze în presa locală, an de an de la licitarea proiectului, cu imaginara sa realizare edilitară. Locuitorilor din Linia Dealului le-a ajuns cuţitul la os şi nu mai vor să tolereze situaţia. Printr-o sesizare primită pe adresa de e-mail a redacţiei, duritatea acuzelor formulate la adresa edilului ne-a obligat să verificăm în teren starea de fapt. Nu doar că majoritatea acuzelor s-au confirmat, dar ele au fost întărite şi de alţi localnici.
“Proiectul prevedea şanţuri dalate şi poduri de intrare în curţile oamenilor”
Redăm textual sesizarea, aşa cum am primit-o pe adresa de e-mail a redacţiei de la un locuitor disperat al satului Linia Dealului. “Vă scriu acest e-mail cu speranţa că, prin dumneavoastră, poate situaţia din aceasta comună se va schimba. Drumul în satul Linia Dealului, comuna Stăneşti, primar Michiu Ionel, trebuia asfaltat de acum 5-6 ani, după cum a fost anunţat pe la Radio Oltenia Craiova şi în alte ziare locale. Domnul primar Michiu Ionel a dat drumul lucrărilor acum 3 ani, însă, după trei ani s-au făcut doar 300-400 m de şanţ dalat şi poduri de intrare în curţile oamenilor, din 4,5 km. A obligat bătrânii să-şi dărâme garajele pentru că pe acolo ziceau că o să facă şanţ dalat şi acum, după trei ani, vine şi spune că nu mai face sanţ dalat din cauză că nu prevede în proiect. Vă spun din surse sigure, adică de la foştii consilieri ai primarului care se află în acest sat, că proiectul prevedea şanţuri, însă acum nu le mai face pentru ca banii nu mai sunt. Mai mult. Acum 2-3 luni de zile, a venit în sat la o şedinţă şi a spus că n-o să mai facă podeţe şi şanţuri dalate pentru că în proiect nu există aşa ceva. În proiect sunt trecute şanţuri dalate, poduri, semne de circulaţie, rigole, ziduri de sprijin, tot traseul asfaltat şi trasat, poduri de scurgere a apei din armătură cu fier beton, iar domnul primar le-a făcut din ţeavă de fier. Ce ne doare foarte rău este că nu putem să mai urcăm în acest sat. Nu sunt gropi, sunt cratere! Nu poţi trece cu maşina, nu a asfaltat nici macar 10 m. În punctul Coasta lui Albu a fugit terenul, mai este apoximativ 1 m şi începe şi se surupă drumul. Microbuzul în care merg copiii la şcoală este în fiecare zi în pericol. Domnul primar spune de doi ani că se va rezolva această problemă, dar nu s-a rezolvat nimic. Dumnealui îşi pregăteşte probabil următoarea campanie, ducând oamenii bătrâni la mănăstiri, dându-le sarmale. Banii nu mai sunt pentru drum. Dacă mergeţi în acest sat o să găsiţi oameni simpli, nu cei care fac politică, care sunt tare înverşunati pe acest primar, pe bună dreptate. Ne puteţi ajuta cu ceva?”
Muncitorii la drum au vândut cimentul de rigole localnicilor
Din păcate, deplasarea în teren, la faţa locului, ne-a confirmat în mare măsură cele relatate de cititorul nostru. Inclusiv în ce priveşte nemulţumirea localnicilor cu privire la halul în care se prezintă drumul, deşi pentru modernizarea lui susţin că deja s-au cheltuit sume imense. Pe coasta pieptişă ne-am întâlnit cu Constantin Râciu, un pensionar vesel şi sincer deopotrivă. Urca încet spre casă, cu o traistă cu merinde cumpărate de la magazinul din vale, de la peste patru kilometri distanţă. “Nu am nimic cu primarul! Bag seama că trebuie să fii mai bătăios ca să rezişti în politică şi să ajungi primar. Da, priviţi şi dumneavoastră! În această pantă, muncitorii de la firma care a primit banii pentru lucrare au pus nisip, acum vreo trei ani. De pe coasta asta, de când mă ştiu curge apa la vale chiar pe aici. Acum mătură şi nisipul, îl duce la vale. Pesemne că e convenabil pentru cineva să nu se ştie cât de bună lucrare s-a făcut şi să fie justificări pentru dispariţia de materiale folosite. Ce să vă spun? Că acum doi ani ne-au rugat muncitorii dacă nu vrem să cumpărăm ciment mai ieftin de la ei, că nu mai sunt bani şi lucrarea se opreşte? Am cumpărat şi eu doi saci, că aveam nevoie, chiar dacă ştiam că cimentul mai fusese plătit o dată de la primărie. Puteau să mai facă măcar la şanţuri, dacă aveau ciment”, ne-a mărturisit moş Constantin Râciu.
Mazilu: “Nu mai am nicio legătură cu Ghecon de cinci ani!”
“Ce să vă spun? Că acum doi ani ne-au rugat muncitorii dacă nu vrem să cumpărăm ciment mai ieftin de la ei, că nu mai sunt bani şi lucrarea se opreşte? Am cumpărat şi eu doi saci, că aveam nevoie, chiar dacă ştiam că cimentul mai fusese plătit o dată de la primărie. Puteau să mai facă măcar la şanţuri, dacă aveau ciment” - Constantin Râciu, locuitor Linia Dealului – Stăneşti.
Lider al UNPR Vâlcea, deputatul Constantin Mazilu a ţinut mai mult să se delimiteze de vreo legătură cu firma pe care a înfiinţat-o în urmă cu mai mulţi ani, decât să ofere detalii despre cauzele blocării unui proiect promis de USL cetăţenilor din colegiul în care a fost ales. “De la început ţin să precizez că eu nu mai am nicio legătură cu firma Ghecon Construct de mai bine de cinci ani de zile, nici în calitate de asociat, nici în cea de administrator. Cunosc foarte puţin despre lucrarea respectivă pentru că m-au întrebat oamenii din zonă. Am înţeles că s-a lucrat de sumele care au fost alocate proiectului, dacă atât s-a realizat, înseamnă că nu au mai fost bani. În plus, nu se poate asfalta ori turna beton iarna, ori pe timp rece. Apoi, Ghecon a fost lider de asociere, lucrările efective le-a executat altă firmă. Din câte ştiu, de la Ghecon doar au fost închiriate câteva utilaje, sau ceva de genul acesta. Nu pot spune eu cu certitudine, dar sper că în primăvara aceasta se va mai lucra la drumul respectiv. Asta e în funcţie şi de cum se înţelege domnul primar Michiu cu cei de la Ministerul Dezvoltării, care alocă banii”, ne-a declarat deputatul Constantin Mazilu, indicându-ne totuşi, elegant, să luăm legătura şi cu penelistul Constantin Monceanu.
Monceanu: “Am lucrat cu Ghecon pentru că îndeplinea criteriile de participare la licitaţie”
Constantin Monceanu (PNL) este proprietarul firmei Mirval SRL Râmnicu Vâlcea, societate care a executat lucrări la tronsonul Vârleni – Linia Dealului, după cum singur recunoaşte, în asociere cu Ghecon Construct. Alesul susţine că proiectul stagnează dintr-o cauză obiectivă, adică banii foarte puţini alocaţi de minister pentru lucrare. “Situaţia este cât se poate de clară în ce priveşte proiectul respectiv. Din păcate, este adevărat, lucrarea stagnează, nu cred că a depăşit stadiul de 10% ca realizare. A contat şi faptul că a fost abrogată HG 577 şi înlocuită cu Ordonanţa 28. S-au făcut multe modificări ale legii. Firma mea a lucrat în asociere cu Ghecon Construct, care a fost lider, pentru că fosta societate a domnului Mazilu îndeplinea toate criteriile de participare la licitaţie. În fiecare an s-a realizat câte puţin pentru că banii alocaţi direct de Ministerul Dezvoltării au fost puţini. Spre exemplu, dacă s-au alocat 200.000 de lei într-un an, de atât s-a făcut. Din punct de vedere legal, nici domnul primar nu putea semna pentru lucrări de mai mulţi bani decât raportase la minister că are buget. Nici noi nu puteam executa mai mult, pentru că apărea primăria încărcată cu arierate către noi. Din acest motiv s-a modificat şi legislaţia şi nu a mai existat presiunea contractuală a termenului de recepţie. Şi eu sunt curios dacă anul acesta vor fi alocaţi bani pentru lucrarea respectivă. Vă stau la dispoziţie oricând, cu documente şi cu orice informaţie aveţi nevoie”, ne-a spus Monceanu.
Calendarul vrăjelilor după ce a trecut anul electoral
La finele anului 2012, Primăria Stăneşti a lansat la licitaţie contractul de servicii de proiectare şi execuţie lucrări pentru proiectul “Modernizare drumuri de interes local în satele Vârleni - Linia Dealului şi Stăneşti - Cuculeşti, comuna Stăneşti”. Potrivit anunţului de participare de pe SEAP, valoarea serviciilor de proiectare este de 132.300 lei, a execuţiei lucrărilor este de 3,62 milioane de lei, iar împreună cu eventualele lucrări similare suplimentare, valoarea totală este de circa 1,1 milioane de euro.
Abia în mai 2013, în paginile unor publicaţii locale, primarul PNL al comunei Stăneşti, Ionel Michiu, se mândrea cu faptul că a obţinut şi ultimele avize necesare lucrării de la Agenţia de Mediu Vâlcea. Investiţia presupunea asfaltarea căilor de acces dintre satele Vârleni – Linia Dealului (3,6 km) şi Stăneşti – Cuculeşti (2,4 km), proiect finanţat prin HG 577. “În total, vor fi asfaltaţi 6 kilometri de drumuri şi se vor construi şanţuri prevăzute cu dale din beton pe o lungime de 12 kilometri”, le declara Ionel Michiu colegilor de la Arena Vâlceană. Din 15 iulie 2013, au sosit şi constructorii la faţa locului. Licitaţia fusese câştigată de Ghecon Construct (firmă înfiinţată în urmă cu mulţi ani de deputatul Dan Mazilu) în asociere cu Mirval SRL, firma colegului de partid al primarului, Constantin Monceanu.
În ianuarie 2014, Ionel Michiu deja se declara dezamăgit, conform relatării altei publicaţii locale care îl citează, că “s-a executat doar un kilometru (abia dacă sunt 500 de metri, în realitate, în ce priveşte rigolele – n.r.) de terasamente şi rigole betonate, deoarece, din lipsa finanţării, constructorul a încetat activitatea. Am depus situaţia de lucrări la Consiliul Judeţean Vâlcea, dar tot nu am fost prinşi pentru finanţare, fiind vorba de aproape 4 miliarde de lei vechi. Astfel, constructorul a încetat activitatea, din cauza faptului că nu suntem programaţi la finanţare cu situaţia decontărilor. Chiar dacă am înaintat această documentaţie, constructorul nu a mai turnat asfaltul, au rămas doar terasamentul şi rigolele, ceea ce este destul de îngrijorător, deoarece aceste lucrări se vor deteriora pe timp de iarnă. Sperăm să nu fie bani aruncaţi”, a afirmat primarul din Stăneşti. Suntem în martie 2015...