Situaţie critică în comuna Goleşti din cauza alunecărilor de teren. Două familii din satele Drăgăneşti şi Poieniţa au primit ordin de evacuare, iar alte 100 de familii sunt în pericol de a rămâne izolate. Autorităţile locale spun că, dacă în două luni nu se va face stabilizarea terenului, situaţia va scăpa total de sub control.
În momentul de faţă, cea mai mare teamă a autorităţilor din Goleşti, localitate cunoscută pentru problemele pe care alunecările de teren le-au creat localnicilor în ultimii 10 ani, este că surparea va ajunge şi la drumul comunal 24, singura cale de acces către satul Drăgăneşti, în pericol de a rămâne izolate fiind aproximativ 120 de familii. “Fisura e la aproximativ 10 metri de cele două case evacuate. Dacă se surpă şi drumul, nu mai avem variante ocolitoare pentru a ajunge la şcoală sau la cele 112 case ce folosesc acest drum comunal. E vorba de aproximativ 250 de suflete şi, Doamne fereşte, să fie afectate şi biserica, şi şcoala, şi căminul...”, spune Gheorghe Şerban, primarul localităţii.
“Din noiembrie nu mai dormim în casă!”
Alunecare este una mai veche, din luna noiembrie a anului trecut, însă, după precipitaţiile din ultimele zile, focarul s-a reactivat şi pământul a pornit din nou la vale. Două case, una în satul Drăgăneşti şi cealaltă în satul Poieniţa, au plecat şi ele odată cu pâmântul. Cele două familii care stau acolo au primit deja ordin de evacuare, dar oamenii ezită să se mute. Nu îşi pot lăsa agoniseala de-o viaţă pradă furiei naturii. “Îmi e frică să dorm noaptea aici. Cum să nu îmi fie? Am soţul bolnav, e operat pe creier, iar eu am fost până de curând internată pentru depresie la Bucureşti. Din noiembrie nu mai dormim în casă. Atunci au început problemele, iar acum s-a înrăutăţit situaţia. Dormim într-o cămăruţă. Deocamdată nu plecăm de aici. Am şi eu păsări, treburile mele pe care nu pot să le las. Ne-om muta dacă se surpă şi cămăruţa asta. Ne-a spus primarul că putem să ne ducem la şcoală”, spune Marcela Popa.
Situaţie similară în 2006, în satul Blidari
În aşteptarea fondurilor pentru consolidări, administraţia locală a început evacuarea gospodăriilor aflate în pericol. E nevoie însă de o intervenţie de urgenţă pentru a stabiliza terenul, luna aprilie anunţându-se una la fel de capricioasă ca luna martie. “Trebuie să luăm măsuri urgente. Monitorizăm această situaţie, dar trebuie făcută stabilizarea şi asta cât mai repede. Dacă în două luni nu se va interveni, nu ştiu dacă vom putea salva celelalte obiective aflate în apropiere”, a adăugat primarul Şerban. După calculele alesului din Goleşti, pentru consolidarea terenului în zona afectată ar fi nevoie de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Comuna Goleşti s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie în urmă cu câţiva ani. În 2006, mai multe familii din satul Blidari au fost nevoite să îşi părăsească gospodăriile după ce dealul din spatele lor a început să se surpe, măturând toate construcţiile care i-au stat în cale. Goleştiul s-a aflat, de asemenea, pe lista cu 27 de localităţi afectate de alunecări, întocmită de Prefectura Vâlcea anul trecut şi trimisă Guvernului.
Pe lângă alunecări de teren, comuna Goleşti are probleme şi cu drumurile. Locuitorii din Opăteşti Deal spun că din cauza drumului care le străbate satul se simt izolaţi de restul lumii mai bine de şapte luni pe an. “Din toamnă până în primăvară sunt sinistrat. Nu au pus un kilogram de nisip pe drumul ăsta. Sunt copii, sunt bătrâni, care trebuie să meargă prin nămol pentru a ajunge la şcoală sau după o pâine. Ce salvare, ce pompieri? Nu se poate ajunge decât dacă e vremea bună şi nu a mai plouat de câteva săptămâni”, spune un localnic.
Drumul ce trece prin Opăteşti duce şi către o biserică, monument istoric. Lăcaşul de cult cu hramul “Sfânta Paraschiva” a fost construit în 1708, fiind atestat documentar în 1767. Cu o pictură deosebită, biserica rămâne însă greu de vizitat şi de cunoscut pentru turişti, căci la ea nu se poate ajunge decât cu maşina de teren sau pe picioare. Cele 30 de familii care locuiesc în sat spun că au făcut numeroase demersuri pentru ca drumul să fie asfaltat sau măcar pietruit, dar că nu sunt băgaţi în seamă de către conducerea primăriei. “Să vină să fie şi primarul de faţă, că ajunge aici numai cât trebuie să ne jignească. Ni se spune că suntem nesimţiţi şi needucaţi. Venim cu roaba cu nisip să putem să ajungem şi noi acasă. Am pierdut şi sarcina în 72 de săptămâni pe drumul ăsta. Numai noi ştim câte cereri am făcut. Am trimis plângere şi la Prefectură. Ni s-a spus că avem trei drumuri de acces către locuinţele noastre. Să vină însă să le vadă că toate trei sunt inaccesibile”, spune o altă localnică.
În lipsa proiectelor, viceprimarul se scuză că nu sunt bani
Viceprimarul din Goleşti ridică din umeri. Nu sunt bani pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă comuna. “Ştim că oamenii ajung cu greu acasă, dar există şi alte zone unde e şi mai rău decât în Opăteşti Deal. Suntem o comună de gradul III, iar banii sunt puţini. Am primit ceva fonduri pe calamităţi, dar nu ne-au ajuns banii decât pentru drumul spre Popeşti. Atât am avut, acolo ne-am oprit!”, a precizat Dumitru Ropină. Drumul care traversează de la un capăt la altul satul Opăteşti Deal are o lungime de aproximativ doi kilometri.