Inedit

Tezaurul numismatic geto-dacic de la Bujoreni a fost descoperit de un procuror

Vâlceanul a predat comoara Muzeului Judeţean Vâlcea, şi se poate alege, după evaluare, cu o răsplată de peste 10.000 de euro

179 de monede vechi de peste 2.000 de ani au fost descoperite, săptămâna trecută, în pădurea de pe dealurile comunei Bujoreni, vecină cu Râmnicul. Autorul isprăvii este un procuror vâlcean, care a avut inspiraţia să ia la el, într-o plimbare la aer curat, de sfârşit de săptămână, un detector de metale performant. Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea, prof. dr. Claudiu Tulugea, a explicat că tezaurul numismatic geto-dacic, datat estimativ în secolele III şi II înainte de Hristos, are o valoare istorică inestimabilă.

Toate piesele sunt în stare de conservare bună

“Luni dimineaţă (9 martie a.c.), la Muzeul Judeţean s-a prezentat un domn şi a spus că a găsit nişte monede. Am plecat în cercetare de teren şi am constatat că era un tezaur monetar. Conform legii, descoperitorul l-a predat comunei Bujoreni, iar primăria nouă. Tezaurul este alcătuit din 179 de piese de argint de origine geto-dacică şi se află, momentan, în custodia noastră. Sunt într-o stare de conservare bună. 178 sunt monede, copii de pe tetradrahmele macedonene, iar o piesă singulară, o drahmă, după toate probabilităţile este o piesă originală, înfăţişându-l pe Alexandru cel Mare. Copiile tetradrahmelor, pe faţă, îl reprezintă pe Filip al II-lea Macedoneanul, iar pe spate pe cavalerul Olimpius. Unii numismaţi spun că pe cavalerul trac. Cântăresc fiecare între 11,8 - 12,3 grame, în total fiind peste 2 kg de monede de argint. Moneda singulară îl are pe faţă, probabil, reprezentat pe Alexandru cel Mare, sau poate un general al său, iar pe spate, un personaj pe tron. Această monedă ar putea fi originală, având în vedere că are scris pe ea ceva lizibil, ştiindu-se că geto-dacii nu şi-au transmis limba prin scris”, a explicat Claudiu Tulugea.

“Monedele au circulat în secolele III-II înainte de Hristos, dar foarte rar găsim urme că ar fi circulat şi în prima jumătate a secolului I înainte de Hristos. Astfel de tezaure se găsesc doar în Oltenia subcarpatică. Cred că este cea mai importantă descoperire după 1990, având în vedere dimensiunea tezaurului şi valoarea lui” - Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.

Avere ascunsă în grabă de un senior urmărit de duşmani?

Arheologii se străduiesc acum să înţeleagă cum au ajuns aceste monede la Bujoreni, pentru că, din cunoştinţele lor, în zona în care au fost descoperite nu a existat niciun drum dacic, nicio cetate, ori vreun bastion. “Probabil că au fost ascunse pentru a fi ulterior dezgropate, numai că s-a întâmplat ceva cu aparţinătorul acestei comori. Mai mult, în acea perioadă nu se poate spune că între vechea Grecie şi triburile geto-dacice ar fi existat oficial acte de comerţ. Monedele au circulat în secolele III-II înainte de Hristos, dar foarte rar găsim urme că ar fi circulat şi în prima jumătate a secolului I înainte de Hristos. Astfel de tezaure se găsesc doar în Oltenia subcarpatică. Cred că este cea mai importantă descoperire după 1990, având în vedere dimensiunea tezaurului şi valoarea lui. Eu cred că tezaurul acesta este mai valoros decât cel descoperit la Goleşti. Acel tezaur este impresionant prin numărul de piese şi prin greutatea sa, 55.000 de piese şi aproximativ 48 de kg. Ele sunt vechi de aproximativ 600 de ani, monedele au fost bătute în cantitate industrială şi valoarea lor numismatică scade foarte mult, în timp ce aceste monede au peste 2.000 de ani”, a explicat directorul Muzeului Judeţean.
Comorile alimentează zvonurile despre existenţa unor hărţi

Tezaurul va fi evaluat de către specialişti, descoperitorul urmând a fi răsplătit, conform legislaţiei în domeniu, cu până la 30% din
valoarea stabilită de expertiză. Pe piaţa liberă, o piesă similară cu cele din tezaur costă între 150 şi 200 euro, în funcţie de datare, stare de conservare şi lizibilitate, rezultând că norocosul vâlcean se poate alege cu până la 12.000 de euro pentru efortul său. Această comoară este a doua găsită în judeţul Vâlcea în decurs de un an, după ce în comuna Goleşti un localnic a descoperit vara trecută un tezaur cu monede turceşti. Sursele noastre spun că “arheologul amator” ce a avut succes la Bujoreni ar fi chiar rudă cu cel care a făcut anul trecut descoperirea de la Goleşti. Autorităţile locale insistă să nu facă public locul exact al descoperirii, pentru a nu stârni un interes agresiv al căutătorilor de comori. Şi totuşi, locuitorii din multe zone ale Olteniei de sub munte au început să vorbească de existenţa unor hărţi cu locurile în care geto-dacii şi-au ferit averile din calea atacatorilor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

17.03.2015 - 08:28Roman Octavian:Această descoperire nu face altceva decât să confirme ipoteza regretatului profesor Vasile Roman exprimată în cartea ce-i aparţine, "Râmnic toponim de origine dacică".

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...