Actualitate

Profesori titulari, şomeri de la 1 septembrie

Managementul defectuos şi scăderea populaţiei sunt vinovatele desfiinţării de clase liceale

Catedrele a zeci de profesori vâlceni se clatină destul de tare în momentul de faţă. Mulţi riscă să rămână fără locul de muncă ocupat deşi sunt titulari pe posturile respective. Scăderea numărului de elevi şi lipsa de interes a unor manageri de unităţi de învăţământ sunt principalele cauze invocate de conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea, dar şi de anumiţi lideri sindicali. Numai la nivelul Râmnicului, se estimează dispariţia a 40 de catedre.

Cele mai afectate unităţi de învăţământ din Vâlcea sunt îndeosebi grupurile şcolare. În cazul acestora, managerii nu au reuşit să realizeze planul de şcolarizare, liderii de sindicat arătându-i cu degetul pe directorii care nu s-au implicat suficient pentru promovarea în teritoriu a profilurilor respective.

Grupurile şcolare din Râmnic, descoperite

Singurul grup şcolar din judeţ care a reuşit să îşi întocmească planul de şcolarizare este Grupul „Căpitan Nicolae Pleşoianu” din Rm. Vâlcea, graţie implicării managementului acestei unităţi de învăţământ, lucru susţinut de către conducerea Inspectoratului Şcolar. „Numai la nivelul Râmnicului sunt aproximativ 30-40 de norme, respectiv cadre didactice, care nu vor mai avea post începând cu 1 septembrie a.c. Este vorba despre cadre titulare în unităţi de învăţământ precum Grupul Şcolar Ferdinand, Grupul Şcolar Oltchim, Grupul Şcolar Henri Coandă sau Grupul Şcolar Magheru, care nu şi-au realizat planul de şcolarizare. Putem spune că, dacă nu îşi vor găsi alte posturi, din toamnă vom avea profeori şomeri”, ne-a precizat Florin Smeureanu, inspectorul şcolar general al ISJ Vâlcea.

Managementul necorespunzător, direct răspunzător

"Este vorba despre cadre titulare în unităţi de învăţământ care nu şi-au realizat planul de şcolarizare.", Florin Smeureanu, inspectorul şcolar general al ISJ Vâlcea

În acest sens, liderii sindicali îi apără, cum era firesc, pe cei care riscă să rămână fără un loc de muncă. Florin Popa, preşedintele sindicatului „Spiru-Haret”, filiala Vâlcea, îi atacă pe directorii şcolilor respective. „Este şi vina directorilor şcolilor respective. Acolo unde directorii s-au implicat, au reuşit să atragă elevi în şcolile lor, cum este cazul Grupului „Nicolae Pleşoianu” unde există implicare, se merge în teritoriu pentru a se face publicitate, dar sunt şi şcoli şi licee unde nu se realizează planul de şcolarizare din cauza unui management necorespunzător”, a explicat Florin Popa.

Doar o clasă profesională din cele 13 propuse

Cele mai afectate cadre didactice sunt cele care ar fi trebuit să predea la acele clase formate special pentru învăţământul profesional. La Vâlcea, unde se trasase un număr de 13 clase profesionale, numai una s-a reuşit a se forma. Vina de această dată este aruncată asupra fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care nu a dat niciun ordin în acest sens. „Fostul ministru a promis o bursă şcolilor profesionale, însă nu a dat niciun ordin. Acea bursă nu a fost aprobată de fostul ministru”, a mai spus inspectorul şcolar general.

Pledează pentru şcoala profesională după finalizarea ciclului gimnazial

Mai mult, acesta este de părere că şi părinţii sunt cei care fac orientarea odraslelor către alte licee. Explicaţia vine tot din partea lui Florin Smeureanu. „Mulţi merg pe ideea că, după ce au terminat prima clasă de liceu, nu li se pare normal să se întoarcă la profesională. Părerea mea este că această şcoală ar trebui gândită după terminarea clasei a opta”, a conchis Smeureanu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...